Lemon curd

Många frågor som jag får handlar om lemon curd och hur man lyckas med den. Jag älskar lemon curd! Det är en riktigt uppfriskande och god kräm som verkligen kan piffa upp vilket bakverk somhelst med sin sötsyrliga smak. Det finns en uppsjö av olika sätt att göra lemon curd på. Originalet görs endast på äggulor, strösocker, citronsaft, citronskal och en klick smör. Det är kan dock vara svårt att få till rätt konsistens med det receptet om du är en ovan lemoncurdkokare.

För att underlätta för er där hemma så har jag tagit fram ett alternativt recept på lemon curd som du kan vara säker på ger dig en tillräckligt tjock och krämig lemon curd varje gång.

Receptet ger ca 4 dl lemon curd.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
lemon curd

Lemon curd

Portioner: 4

Ingredienser

5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
Steg för steg

Video
  1. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
4 years ago

[…] läsa mer och lära dig mer om hur man lyckas med sin hemmagjorda lemon curd så rekommenderar jag det här inlägget. Steg för steg bilder på hur man bakar pavlova med lemon curd […]

trackback
4 years ago

[…] Fyllning: 1 sats lemon curd. […]

trackback
3 years ago

[…] sats av DETTA recept på lemon […]

Jessica
Jessica
3 years ago

Hur länge håller denna i kylen, ca? 🙂

Mattias
Mattias
2 years ago

Hej!
Använder man helst saltat eller osaltat smör?

Linn
Linn
2 years ago

Hejj, har gjort en sats nu och undrar om man kan frysa in den och om man kan hur länge håller det?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?