Citronmarängtårta

De flesta recepten som dyker upp här på bloggen är planerade och förberedda, oftast flera månader i förväg. Men då och då får jag infall och lägger mitt bakschema på paus för något jag blir akut sugen på eller en snilleblixt som jag bara måste testa NU NU NU! Den här citronmarängtårtan är en sådan! Saftiga vaniljbottnar fyllda med lemon curd, täckta med maräng som bränns av och en massa färska hallon. En riktigt sötsyrlig dröm!

Inspirationen till den här tårtan fick jag av det senaste avsnittet av min och Emmas bakpodd Tillåt kakor. Där pratar vi om maräng och lär er allt om vad man ska undvika för att lyckas med sin maräng till hur man smaksätter sin maräng och mycket, mycket mer! Du kan lyssna på det HÄR om du är nyfiken eller bara vill ha en ny, trevlig podd att lyssna på medan du bakar.

Tårtbotten:

Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

citronmarängtårta

Citronmarängtårta

Portioner: 8-10

Ingredienser

Fyllning: 1 sats lemon curd.
Montering:
När tårtbotten svalnat, delar du den i tre delar. Fyll varje lager med lemon curd och ställ sedan i kylskåpet medan du gör marängen.

Ingredienser (maräng):
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
färska hallon och ätbara blommor att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Fyllning: 1 sats lemon curd.
Montering:
När tårtbotten svalnat, delar du den i tre delar. Fyll varje lager med lemon curd och ställ sedan i kylskåpet medan du gör marängen.

Ingredienser (maräng):
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
färska hallon och ätbara blommor att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Vispa sedan lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
  2. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  3. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  4. Täck tårtan i maräng, bränn av och dekorera med färska hallon och ätbara blommor.
Steg för steg

tårtbotten

Video
  1. Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Vispa sedan lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
  2. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  3. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  4. Täck tårtan i maräng, bränn av och dekorera med färska hallon och ätbara blommor.

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
15 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elsi
Elsi
3 years ago

Hej, kan jag göra tårtbottnar, lemoncurd och marängen idag men sätta ihop tårtan först imorgon? Eller stelnar t.ex marängen då?

Viviana Zackrisson
Viviana Zackrisson
3 years ago

Hej jag har en fråga. Jag har inget att bränna maränger med men tror du att man kan lägga in den i ugnen en stund? Älskar dina videos❤️

Sara
Sara
3 years ago

hej! kan man ha tårtan i kylen om man inte äter upp hela tårtan samma dag och hur ska man förvara den?

Sabina
Sabina
3 years ago

Hur kan man bränna marängen utan brännare?

Fia
Fia
2 years ago

Hej! I videon har du i vaniljsocker men jag hittar inte mängden i receptet. Har jag missat något?

Fia
Fia
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack snälla ❤️ Bakade ändå och det blev så gott!!

Johanna
Johanna
2 years ago

Hej! I receptet har du skrivit 175 grader i ca 45 minuter men i videon säger du 150 grader? Gjorde enligt receptet men min kaka blev väldigt platt trots samma storlek på formen. Har det med graderna på ugnen att göra?

Tamanna
Tamanna
2 years ago

Hej. Kan man göra marängen dagen innan ?

Patricia
Patricia
2 years ago

Kan man göra tårtan helt färdig på eftermiddagen och äta den på kvällen eller blir marängen tråkig då? Eller man kan göra allt och klä den men vänta med och bränna den förens man ska äta den? Eller vad är bäst? 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?