Strösseltårta med lemon curd & blåbärsmousse

44 röster
strösseltårta
Festlig och härligt färgglad strösseltårta med fluffiga vaniljbottnar, fyllda med lemon curd och blåbärsmousse.

Foto: Ulrika Pousette

Idag blir jag 29 år gammal! Jag älskar att bli äldre. Hela mitt liv har jag känt mig som en tant fångad i en ung människas kropp men ju äldre jag blir desto mer känns det som att mitt tant-sinne och min kropp blir mer synkade haha! Helt ärligt så tycker jag det är lite jobbigt med födelsedagar och försöker att hålla den till en ”inte så speciell dag”. Däremot har jag genom åren varit dålig på att ta bilder på mig själv och ens baka en tårta för att fira mig själv så jag har börjat ha som vana att även fast jag inte firar så ska jag ta en bild med en tårta varje år. För att det är roligt att se tillbaka på.

kalas tårta

Detta året blev tårtan en strösseltårta med fluffiga vaniljbottnar, lemon curd, blåbärsmousse, marängsmörkräm och en massa strössel såklart! En festlig tårta med fräscha smaker som gör en glad!

färgglad tårta

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger 8-10 generösa bitar strösseltårta.

Tårtbotten:

Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.

tårtbotten
Steg för steg – bilder på hur man bakar fluffig tårtbotten enligt tre lika-receptet.

Lemon curd:

1 sats av DETTA recept på lemon curd.

Blåbärsmousse:

250 g frysta blåbär

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,5 tsk agar agar pulver

3 dl vispgrädde

Marängsmörkräm:

4 st äggvitor från stora ägg

2 dl strösocker

2 krm salt

375 g mjukt, rumstempererat smör

Färgglatt strössel att dekorera med

Gör såhär:

  1. Gör tårtbotten enligt instruktionerna ovan. Under tiden som den gräddas och svalnar kan du göra fyllningarna.
  2. Lemon curd: Gör krämen enligt DETTA recept.
  3. Blåbärsmousse: Koka upp frysta blåbär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila blåbärsmoset genom en finmaskig sil så att du får en slät puré. Koka upp purén igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  4. Häll blandningen över till en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  5. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärpurén utan att det skär sig. Tillsätt bärpurén och vispa lite till. Låt blåbärsmoussen stelna i kylskåpet i minst 2h innan du fyller din tårta med den.
  6. Marängsmörkräm: Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  7. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  8. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och fortsätt vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm. Ju längre tid du vispar desto mindre smörsmak kommer marängsmörkrämen att ha.
  9. Montera ihop din tårta genom att skära din tårta i tre lika tjocka skivor. Fyll första lagret med blåbärsmousse. Spritsa en kant av den blåbärsmousse som blir över för nästa lager för att bygga en vägg att ha lemon curden innanför. Täck tårtan i marängsmörkräm. Spara lite att spritsa med på tårtan för dekoration. Dekorera med strössel. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
17 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Minna
Minna
6 månader sedan

Kan man smaksätta tårtbotten med vaniljsocker?

narjes
6 månader sedan

Grattis på fördelsedagen Camilla hoppas du får en underbar vecka för det förtjänar du!!

Emelie
Emelie
6 månader sedan

Grattis! ❤️ Ska baka denna tårta idag men istället för agar agar kan man ha gelatin blad? O hur mkt i såfall? Tack för att du finns o ger mig inspiration till att baka. 😍😘

Thoraia
Thoraia
4 månader sedan

Kan man fördubbla ingredienserna och baka i en större kvadratisk form istället?

Bahar
Bahar
4 månader sedan

Kan man använda gelatin istället agar?

Ulrika
Ulrika
4 månader sedan

Fyllningarna (blåbärsmousse och lemoncurd) smakade fantastiskt ihop och tårtan blev supergod! Marängsmörkrämen blev dock väldigt hård och torr efter endast några timmars förvaring av tårtan i kylskåpet, så den är nog godast att servera direkt.

Lena
Lena
3 månader sedan

Hej, tänkte försöka baka denna till 3årskalas, hur långt i förväg tror du att man kan baka? Håller den sig 1 dygn i kyl?

Zinet
Zinet
3 månader sedan

Hej bästa camilla🤗Kan jag göra fyllningar maräng smör och blåbärmos till tårtbotten idag och lägga dessa fyllningar på tårtan imorgon?

Benita
Benita
2 månader sedan

Verkar supergott detta. Men tror du att det kan bli gott om jag skulle lägga till en botten gjord av maräng och sen bara ha ett tunnt lager smörkräm då jag vill täcka den med sugarpaste. Hehe konstig fråga kanske, men osäker på om det skulle bli för sött 😅

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x