Kunafa är en ostig och krispig dessert från mellanöstern som är busenkel att göra och drömgod att äta.
Har du provat att äta Künafa någon gång? Det är ett välkänt bakverk som serveras på lika många olika sätt som det finns länder i Mellanöstern. Men principen är densamma: krispiga och smöriga kadaiftrådar som omsluter en härligt ostig fyllning. Hela härligheten dränks i en syrlig sirap och toppas med pistaschnötter. Ja ni hör ju själva hur gott det låter.
Jag har ätit olika sorters kunafe men den absolut godaste åt jag i Istanbul förra året. Det jag gillar med den turkiska Künafen är att fyllningen endast innehåller ost (ingen mannagryn eller liknande) och att det är stora krispiga bitar av kadaif i botten och på ytan.
Och nu när det inte är den bästa idén att resa så tog jag hjälp av min vän Tülay för att få recept på äkta turkisk Künafe precis som den jag åt i Istanbul så att jag kan njuta av det hur mycket jag vill hemma i mitt kök här i Sverige.
Kan man skippa Pistage nötterna eller byta ut dem till något annat som inte är nötter?
Yes det är bara att skippa eller byta ut till det du gillar 🙂
Du är fantastisk och jag gillar dina recepter
Fina du! Tusen tack 🙂
Hej fina Camilla, funkar det lika bra med hårdostar istället eller vilka oster som kan vara alternativ? 😺 😻
Jag har inte testat men om du gör det får du gärna berätta hur det gick och hur det smakade 🥰
Ser såå gott ut! Var hittar jag kadayif i Stockholm?
Hej ! Jag har för mig att i vissa länder brukar man ha i lite blomvatten? Stämmer det?
Hej
jag gör ofta künefe men med det smör och ost mängden använder jag 500 gr kadayif. Gör det i långpanna 30*40. Färsk kadayif säljs i Mellanöstern butiker med det blir det godast. Künefe är bäst att äta ljummen. Det går att värma några sekunder i micron med.
kan man använda springform till detta recept eller kommer den att smälta ut när man öppnar upp sidorna
Springform funkar!
Hur gör man om man vill servera den dagen efter? Håller den bra i kylen?
Hej kan man göra iordning den och grädda dagen efter? Eller kan man lägga den i ugnen två ggr? Tänkte göra den imorgon och har gäster dagen efter?
Hejhej! Det bästa är att montera och grädda precis innan servering, annara riskerar toppingen att bli soggy 🙁
Hej Camilla!
Använder du osaltat smör eller funkar det med vanligt smör?
Tack för bra recept!
Hejhej! Jag använder normalsaltat 🙂
Insåg att den ska ätas varm/ljummen när jag redan hade gjort klart allt. Ska servera den om några dagar. Ja la den färdigbyggda Kunafan i frysen och tänkte tina och baka den om några dagar. Är detta totalt fail? Borde jag baka den i ugn, värma upp den senare vid servering och slå på sockerlagen innan servering istället?
Hejhej, nej då. Du har gjort helt rätt! 😊