Kunafa

Kunafa är en ostig och krispig dessert från mellanöstern som är busenkel att göra och drömgod att äta.

Har du provat att äta Künafa någon gång? Det är ett välkänt bakverk som serveras på lika många olika sätt som det finns länder i Mellanöstern. Men principen är densamma: krispiga och smöriga kadaiftrådar som omsluter en härligt ostig fyllning. Hela härligheten dränks i en syrlig sirap och toppas med pistaschnötter. Ja ni hör ju själva hur gott det låter.

Jag har ätit olika sorters kunafe men den absolut godaste åt jag i Istanbul förra året. Det jag gillar med den turkiska Künafen är att fyllningen endast innehåller ost (ingen mannagryn eller liknande) och att det är stora krispiga bitar av kadaif i botten och på ytan.

Och nu när det inte är den bästa idén att resa så tog jag hjälp av min vän Tülay för att få recept på äkta turkisk Künafe precis som den jag åt i Istanbul så att jag kan njuta av det hur mycket jag vill hemma i mitt kök här i Sverige.

Kunafa är godast att äta varm tillsammans med vaniljglass!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kunafa

Portioner: 8-10

Ingredienser

Künafe:
250 g kadayif-trådar (finns i frydisken i butiker med mat från Mellanöstern)
200 g smör

Fyllning:
300 g mozarellaost

Sirap:
3 dl strösocker
3 dl vatten
några droppar citronsaft
Pistaschnötter att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Künafe:
250 g kadayif-trådar (finns i frydisken i butiker med mat från Mellanöstern)
200 g smör

Fyllning:
300 g mozarellaost

Sirap:
3 dl strösocker
3 dl vatten
några droppar citronsaft
Pistaschnötter att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund ugnsfast form med diameter på 20 cm och ger 8-10 generösa bitar Kunafa.

  1. Ta fram kadayiftrådarna i tid så att de hinner tina.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Separera kadayiftrådarna från varandra och skär i mindre bitar. Ha ner dem i en skål tillsammans med smöret och arbeta ihop så att alla trådar är täckta i smör.
  5. Skiva mozarellaosten i tunna skivor.
  6. Nu är det dags att montera ihop kunafan. Lägg hälften av de smöriga kadayiftrådarna i botten på formen. Tryck till med händerna så de packas tätt.
  7. Lägg mozarellaskivorna i ett jämnt lager på de packade trådarna och täck sedan osten i resten av kadayiftrådana. Se till att ingen ost syns och tryck sedan till det översta lagret med händerna så att trådarna packas tätt.
  8. Grädda din kunafa i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  9. Under tiden kan du göra sirapen. Ha ner strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockerkristallerna har smält. Ta bort kastrullen från värmen och droppa ner citronsaften. Rör om och låt sirapen svalna och tjockna lite grann i rumstemperatur.
  10. Så fort din künafe kommer ut från ugnen häller du på all sirap. Låt kunafen suga åt sig av all sirap innan du toppar med pistachnötter och serverar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund ugnsfast form med diameter på 20 cm och ger 8-10 generösa bitar Kunafa.

  1. Ta fram kadayiftrådarna i tid så att de hinner tina.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Separera kadayiftrådarna från varandra och skär i mindre bitar. Ha ner dem i en skål tillsammans med smöret och arbeta ihop så att alla trådar är täckta i smör.
  5. Skiva mozarellaosten i tunna skivor.
  6. Nu är det dags att montera ihop kunafan. Lägg hälften av de smöriga kadayiftrådarna i botten på formen. Tryck till med händerna så de packas tätt.
  7. Lägg mozarellaskivorna i ett jämnt lager på de packade trådarna och täck sedan osten i resten av kadayiftrådana. Se till att ingen ost syns och tryck sedan till det översta lagret med händerna så att trådarna packas tätt.
  8. Grädda din kunafa i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  9. Under tiden kan du göra sirapen. Ha ner strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockerkristallerna har smält. Ta bort kastrullen från värmen och droppa ner citronsaften. Rör om och låt sirapen svalna och tjockna lite grann i rumstemperatur.
  10. Så fort din künafe kommer ut från ugnen häller du på all sirap. Låt kunafen suga åt sig av all sirap innan du toppar med pistachnötter och serverar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
18 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
4 years ago

Kan man skippa Pistage nötterna eller byta ut dem till något annat som inte är nötter?

Minoo
Minoo
Svara till  camillahamid
4 years ago

Du är fantastisk och jag gillar dina recepter

Adam
Adam
4 years ago

Hej fina Camilla, funkar det lika bra med hårdostar istället eller vilka oster som kan vara alternativ? 😺 😻

Jennie
Jennie
4 years ago

Ser såå gott ut! Var hittar jag kadayif i Stockholm?

Leila
Leila
4 years ago

Hej ! Jag har för mig att i vissa länder brukar man ha i lite blomvatten? Stämmer det?

Rose Moon Rose Moon
Rose Moon Rose Moon
4 years ago

Hej
jag gör ofta künefe men med det smör och ost mängden använder jag 500 gr kadayif. Gör det i långpanna 30*40. Färsk kadayif säljs i Mellanöstern butiker med det blir det godast. Künefe är bäst att äta ljummen. Det går att värma några sekunder i micron med.

Annika
Annika
4 years ago

kan man använda springform till detta recept eller kommer den att smälta ut när man öppnar upp sidorna

Simon
Simon
3 years ago

Hur gör man om man vill servera den dagen efter? Håller den bra i kylen?

Isabel
Isabel
3 years ago

Hej kan man göra iordning den och grädda dagen efter? Eller kan man lägga den i ugnen två ggr? Tänkte göra den imorgon och har gäster dagen efter?

Zainab
Zainab
2 years ago

Hej Camilla!

Använder du osaltat smör eller funkar det med vanligt smör?

Tack för bra recept!

Z.K
Z.K
2 years ago

Insåg att den ska ätas varm/ljummen när jag redan hade gjort klart allt. Ska servera den om några dagar. Ja la den färdigbyggda Kunafan i frysen och tänkte tina och baka den om några dagar. Är detta totalt fail? Borde jag baka den i ugn, värma upp den senare vid servering och slå på sockerlagen innan servering istället?

Last edited 2 years ago by Z.K

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?