Krämig cheesecake med salt kola

En krämig cheesecake med spröd kexbotten och salt kola. Beroendeframkallande gott

Jag vet inte vad det är jag älskar mest med cheesecakes: krämigheten, den spröda botten, de oändliga möjligheterna till smakvariation eller alltihopa. Men det är ett fantastiskt påhitt som jag inte får nog av. Oavsett om den bakas med eller utan ugn. Dagens cheesecake (som att jag delar recept på en ny cheesecake varje dag haha!) är en bakad cheesecake med krämig vaniljcheesecake och salt kolatopping. Jag har utgått från receptet på min klassiska New York cheesecake när jag gjort denna (då den är galet krämig!) och sedan toppat med en riktigt fyllig och len salt kola.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
cheesecake med salt kola

Krämig cheesecake med salt kola

Ingredienser

Salt smörkolakräm:
2,5 dl vispgrädde
1 dl farinsocker (ej strö)
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
200 g rumstempererat smör

Botten:
100 g smör
14 digestivekex

Vaniljcheesecake:
800 g rumstempererad färskost
4 rumstempererade ägg
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1,5 dl rumstempererad yoghurt (den flytande varianten)
1 nypa salt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Salt smörkolakräm:
2,5 dl vispgrädde
1 dl farinsocker (ej strö)
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
200 g rumstempererat smör

Botten:
100 g smör
14 digestivekex

Vaniljcheesecake:
800 g rumstempererad färskost
4 rumstempererade ägg
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1,5 dl rumstempererad yoghurt (den flytande varianten)
1 nypa salt

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smörkolakräm: Ha ner vispgrädde, farinsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 118 grader på medelvärme tills den blivit en kolasmet. Häll över kolasmeten i en värmetålig bunke (helst metall) och vispa på låg hastighet samtidigt som du tillsätter vanilj och salt. Klicka sedan ner smöret, lite i taget under fortsatt vispning på låg hastighet. Låt kolakrämen svalna och tjockna i rumstemperatur. Du kan förvara den i kylen men då blir den väldigt fast i konsistensen och kan behöva låta den stå framme i rumstemperatur för att nå rätt konsistens igen.
  2. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
  5. Fyllning: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  6. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
  7. Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
  8. Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen. Låt den gräddas i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.
  9. Toppa cheesecaken med smörkolakrämen när cheesecaken svalnat och stelnat helt och hållet. Garnera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg

krämig cheesecake med salt kola

Video
  1. Smörkolakräm: Ha ner vispgrädde, farinsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 118 grader på medelvärme tills den blivit en kolasmet. Häll över kolasmeten i en värmetålig bunke (helst metall) och vispa på låg hastighet samtidigt som du tillsätter vanilj och salt. Klicka sedan ner smöret, lite i taget under fortsatt vispning på låg hastighet. Låt kolakrämen svalna och tjockna i rumstemperatur. Du kan förvara den i kylen men då blir den väldigt fast i konsistensen och kan behöva låta den stå framme i rumstemperatur för att nå rätt konsistens igen.
  2. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller krossa fint i tjock zip-lock bag och banka med kavel). Blanda ihop smör och smulor till en formbar massa och tryck ut det i botten på springformen.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 min. Under tiden kan du göra fyllningen.
  5. Fyllning: Rör ihop färskost och florsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet med ballongvisp.
  6. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt omrörning. Ha sedan i yoghurt, vanilj, salt och vetemjöl. Rör ihop bara precis tills det går ihop till en jämn smet..
  7. Ta ut formen ur ugnen, låt ugnen stå kvar på 175 grader och fyll formen med cheesecake-fyllningen.
  8. Ställ en djup plåt med vatten längst ner i ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk till 125 grader så fort du ställt in den i ugnen. Låt den gräddas i 1h. Cheesecaken kommer att vara lite vobblig när den är klar och når perfekt konsistens när den stått några timmar (helst över natten) i kylen.
  9. Toppa cheesecaken med smörkolakrämen när cheesecaken svalnat och stelnat helt och hållet. Garnera med flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
28 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eva
Eva
3 years ago

800 gr färskost …! Är det rätt?

Lubna
Lubna
3 years ago

😋

Maryan
Maryan
3 years ago

Mums 🤩

Matilda
Matilda
3 years ago

Inte ett jättefan pga kolan (Inte så förtjust i farinsocker) men själva cheesecaken var jättegod!

Lina
Lina
3 years ago

Hej! Kan man byta ut vetemjölet mot något annat då jag är känslig mot gluten?

Alexandra
Alexandra
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej,
Tänkte bara flika in och meddela att jag testade att göra den glutenfri och det blev så bra 😍 Använde 1,5dl av sempers mjölmix, den röda, och en halv matsked fiberhusk. Bara för att vara på den säkra sidan att det skulle hålla ihop haha. Vet inte om fiberhusken behövs men cheesecaken blev helt magisk och nästan lika fin som din! Så det gick super att byta ut mjölet 🥰

Vera
Vera
3 years ago

Ser verkligen supergott ut! Om jag vill göra den i en 20 cm springform ist, ska jag halvera receptet då?

Julia
Julia
3 years ago

Hej! Vad är det för typ av yoghurt? Är det vanlig naturell “frukostyoghurt” eller någon annan typ?

Diana
Diana
Svara till  camillahamid
5 months ago

Kan Man använda grekisk yoghurt?

Linda
Linda
3 years ago

Har ingen termometer, är det jättenoga eller går det att se ungefär när den är klar? 🤗

Amanda
Amanda
3 years ago

Hej! Går denna att frysa? 🙂

Jenny Lång
Jenny Lång
Svara till  camillahamid
3 years ago

Åh så bra! Den blir inte isig då? Är det något man behövertänka på när man fryser in den?

Lillajag
Lillajag
3 years ago

Hej farinsocker men inte strö vad menas

Barbro Wessel
Svara till  camillahamid
2 years ago

Har inte hittat det farinsocker som du anger, går det bra med vanligt
ströfarin??

Jenny
Jenny
2 years ago

Kan man byta ut 1 msk vetemjöl i cheesecakesmeten till något annat för att få den glutenfri? Kanske potatismjöl?

Jenny
Jenny
2 years ago

Om man är lite bekväm av sig, kan man ha på färdig dulche du leche då? 😅

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?