Kolagrottor

Sedan jag delade mitt recept på hallongrottor för några veckor sedan så har jag fått en massa härliga bilder från er på både mailen och instagram DM där ni visar era vackra hallongrottor. Ni är så duktiga och mitt hjärta slår alltid några extra glädjeslag när jag får se att ni bakat efter mina recept! Men alltså, mördeg fyllt med gottis är min nya kärlek i livet och även om jag ÄLSKAR syltgrottan så kan jag inte låta bli att experimentera. Mitt senaste påhitt är kolagrottan! Ljuvlig mördeg som smälter i munnen, fylld med seg kola och lite flingsalt. Ja, ni ser ju själva. MAGISKT gott!

Vill du ha trevligt sällskap i hörlurarna medan du bakar? Då vill jag tipsa om bakpodden Tillåt Kakor. Sveriges första bakpodd! I den får du höra mig och min vän Emma prata om bakning och besvara lyssnarfrågor. Du hittar den där poddar finns eller HÄR.

Receptet ger 16 stora eller 24 små kolagrottor. Gör du dem små, glöm inte att dela kolorna på två. Jag föredrar att göra mina kolagrottor utan formar men vill du använda formar går det såklart lika bra.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kolagrottor

Portioner: 16

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
16 stycken Wherther’s original soft caramels
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Gör dina kolagrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 5 dl finax mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
16 stycken Wherther’s original soft caramels
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Gör dina kolagrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 5 dl finax mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Spricker kakan när du gör hålet kan du antingen ha i 1-2 msk vatten i degen och knåda ihop till en smidig deg eller så värmer du upp varje boll i handen och gör ett hål i den direkt efter att du rullat dem.
  7. Rulla varje kola till en boll och fyll varje grop med en kola var.
  8. Grädda kolagrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Garnera kolan med flingsalt så fort du tagit ut kakorna ur ugnen. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Spricker kakan när du gör hålet kan du antingen ha i 1-2 msk vatten i degen och knåda ihop till en smidig deg eller så värmer du upp varje boll i handen och gör ett hål i den direkt efter att du rullat dem.
  7. Rulla varje kola till en boll och fyll varje grop med en kola var.
  8. Grädda kolagrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Garnera kolan med flingsalt så fort du tagit ut kakorna ur ugnen. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Angelica Furevi
Angelica Furevi
4 years ago

Går dessa att frysa?

Nathalie
Nathalie
4 years ago

Hej!
När jag gjorde dessa var de jättefina i ugnen först men flöt sen ut och blev helt platta. Var de inne för länge eller vad kan det bero på? (Hade dock bara inne dem i ca 12 min.) Gjorde 16 st stora utan form…

Lena
Lena
3 years ago

Jättegoda. Bra beskrivning, gjorde som du skrev till någon…ställ in i kylen innan gräddningen.

Sonia
Sonia
3 years ago

Så goda!!! <3

Sonia Carlsson
Sonia Carlsson
3 years ago

Supergoda!!!!!!

Tips!

  • Gör dina kolagrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 5 dl finax mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?