Kokosgrottor med dumle

187 röster
kokosgrottor
Härligt saftiga och segmjuka kokosgrottor med dumle och flingsalt som bara smälter i munnen och dessutom är glutenfria!
Foto: Ulrika Pousette

Kokosgrottor är verkligen en bra småkaka. Den är enkel att göra, består av ingredienser man ofta har hemma och är dessutom glutenfri. En kaka som går hem hos de allra flesta! Jag har gjort den här småkakan i flera olika utföranden både med hallon och vit choklad och dulce de leche. Den här gången testade jag att trycka in en dumle i mitten på kakorna och det blev fantastiskt gott det med.

kokosgrottor

Smeten till dessa kakor är inspirerad av kokostoppar. Så man skulle kunna kalla dessa kakor en kombination av kokostoppar och dumlegrottor.

Receptet ger 12 stora kokosgrottor med dumle och flingsalt.

Ingredienser:

50 g smör

2 ägg

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

200 g kokosflingor

12 dumlekolor

flingsalt till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Rör ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke med en ballongvisp.
  4. Tillsätt kokosflingor och det smälta smöret. Rör ihop till en formbar massa och låt stå i ca 10 minuter.
  5. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma till runda kakor och gör ett hål i mitten på varje kaka. Enklast är det om man packar smeten i en glasskopa, lägger upp den på plåten och sen gör en grop.
  6. Fyll varje grotta med en dumlekola delat på mitten längs med kortsidan. Lägg dumlebitarna i gropen av kakan med kolasidan uppåt.
  7. Grädda kakorna, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills kakorna fått en gyllenbrun färg.
  8. Garnera med flingsalt så fort du tagit ut dem och låt sedan kokosgrottorna svalna helt.

Kan serveras och ätas direkt, annars förvara dem i en lufttät burk i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Towe
Towe
6 månader sedan

Går dom frysa in? Eller hur länge håller dom i kylen? 🥰

Beatrice
Beatrice
Svara på  Towe
6 månader sedan

Klart du kan frysa dom ! Hållbarhet ca en vecka i kylen

Ebba
Ebba
6 månader sedan

Supergott

Last edited 6 månader sedan by Ebba
Towe
Towe
6 månader sedan

Kan man frysa kakorna? Eller hur länge håller dom i kylen? 🥰

Marjam
Marjam
2 månader sedan

Låter man det stå i kylskåp eller i rumstemp?

Gunvor
Gunvor
29 dagar sedan

Tyckte smeten blev väldigt torr, då det var svårt att forma den. Hade i ett Xtra ägg, då blev det lite bättre…

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x