Godaste och härligaste semlorna på klassiskt vis med en fluffig bulle, nötig mandelmassa och riktigt luftig vispad grädde
Fettisdagen ligger runt hörnet och i år har jag 3 nya varianter på semlor att bjuda på (som ni kommer att få ta del av senare) men idag ska jag bjuda er på mitt klassiska recept på semlor som många av er har efterfrågat.
För mig består den perfekta semlan av en luftig och fluffig semmelbulle, nötig mandelmassa med tuggmotstånd och fluffig och luftig vispgrädde. Med mitt recept och mina tips är det alltså det ni kan förvänta er.
7 tips för godaste & saftigaste semlorna
- Rumstempererade ingredienser. Detta är A och O för att få en saftig och fluffig bulle. Både för jäsningens skull och för att rumstempererat smör i en deg kräver mindre mjöl än en deg med smält smör. Mindre mjöl innebär luftigare bulle.
- Ha inte i saltet i början. Om saltet får direktkontakt med jästen så hämmar det jäsningen. Därför har jag i saltet först efter det att jag har haft i hälften av vetemjölet och arbetat ihop det till en kladdig deg.
- Nymortlad kardemumma. Att mortla kardemummakärnorna själv ger betydligt mer kardemummasmak än att köpa färdigmalen. Så gillar du semmelbullar med mycket smak av kardemumma är det egenmortlat som gäller.
- Låt bullarna jäsa i lugn och ro. I vanlig ordning så låter jag bullarna jäsa en gång och inte mer. När degen är färdiggjord så formar jag dem direkt till bullar och låter sedan jäsa i 2-3 h. Låter man degen först jäsa en stund och sedan går in och formar till bullar och sen jäser lite till så stör man jäsningsprocessen och får mindre luftiga bullar.
- Rosta mandeln till mandelmassan. Rostar du sötmandlarna till din mandelmassa får du fram ännu mer god mandelsmak än om du har i dem helt naturella.
- Kylskåpskall grädde på låg hastighet. För riktigt luftig och god vispgrädde så är det bäst att vispa den direkt från kylen. Riktig kall grädde är lättare att vispa länge utan att den skär sig än ljummen eller varm. Men vispa inte för intensivt. Ju lägre hastighet och längre tid du vispar grädden på desto mer luft får du in i grädden och ju fluffigare grädde får du.
- Vispa grädden till mjuka toppar. Vispar du grädden för hårt innan du haft den i spritspåsen så kommer den vara nästintill som smör när du spritsar ut den. Inuti spritspåsen värms grädden upp lite grann och tumlas runt vilket innebär att den “vispas” ytterligare. Vispa därför inte grädden för hårt, mjuka toppar brukar vara en bra riktlinje (se videon ovan).
Under fliken “video” visar jag också steg för steg hur man bakar klassiska semlor och får dem helt underbara. Det är så ljuvligt att baka sina egna semlor. En riktigt bra hembakt semla får jag inte nog av.
[…] för att bara prata lite om de här semlorna innan ni får receptet: jag har ju mitt grundrecept på klassiska semlor och det är det som jag har utgått från. De blir sådär härligt fluffiga i bullen, nötig […]
Hej!
kan man frysa in bullarna? Hur länge och hur bör man förvara mandelmassan som blir över om man inte gör alla semlor direkt?
Älskar dina recept!
Kan man fixa mandelmassan på något sätt så att det blir sådär även fast man inte har en matberedare?
[…] dl mandelmassa – jag gjorde enligt DETTA recept men det funkar bra att köpa färdig och riva och blanda upp med lite mjölk eller liknande […]
Måste testa detta recept!🤩
Funkar det lika bra med torrjäst?
Hejhej! Ursäkta sent svar. Det går jättebra, följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat <3 🙂
Varför använder du blå jäst och inte den för söta degar?
När jag gör dina kanelbullar vilken häst bör jag använda då?
Älskar alla dina recept! 🙂
Blå jäst är original. Den enda jag själv använder. Till all bröd och bulldeg.
Bästa receptet, fluffiga o perfekt smak. Att jäsa endast en gång är ju en succé! Jag måste bara öva på att spritsa grädden snyggt:))
Hej hej! Förlåt för sent svar. Tack snälla – övning ger färdighet, bara att fortsätta ❤️💪🏼
Vad skall man använda om man vill ha vaniljkräm i istället?
Detta recept: https://mykitchenstories.se/min-basta-vaniljkram/ 🥰
Hej! Vill bara börja med att säga att du är BÄST Camilla 🥰 Har en fråga angående semelbullarna.. Kan man frysa dom innan dom är bakade i ugn? Tänker att det blir bäst resultat om jag ska göra degen idag och baka dom tisdag då dom ska serveras? 🙈😅 förlåt för krångligt inlägg 🙈
Hejhej! Tusen tack underbara du! Du kan frysa dem innan de börjar jäsa och ta fram och tina och grädda när du vill 🥰
Om jag fryser innan jäsning, hur får jag dem att jäsa när jag tinat dem då?
Hur länge håller sig mandelmassan i en tät burk i kylen?
Hejhej, det håller länge då det innehåller en del socker, men minst 1-2 veckor 😊
De absolut godaste semlorna vi någonsin smakat! Bullarna är perfekta, går utmärkt att frysa in och mandelmassan med egenrostade mandlar kan man ju mörda för! Rostade mandlarna i stekpannan vilket också gick bra. Alla andra semlor bleknar i jämförelse. Mycket bra jobbat.
Åh, tack snälla du! Vad glad jag blir att ni gillade dem 😍
Dundergoda semlor, höjdpunkt den rostade, med skal, mandelmassan. Jag la till ett kryddmått bittermandelolja och det gjorde den ännu godare.
Vad kul att du gillade dem! 🥰
Hej
Jag bakade dem här igår och knådade för hand i 20 minuter men min deg var jätte kladdig trots att jag följde receptet.
Jag gick använda olja på händerna för att överhuvudtaget kunna rulla dem och när de skulle jäsa klibbade de sig fast på plastfolien och bakduken. (Hade plastfolie på en plåt och fuktig bakduk på den andra men bägge klibbades fast)
Vad kan jag göra för att det inte ska bli så?
Hej Daniella! Ursäkta sent svar. All mjöl är så olika, ibland kan man behöva lite mer än det står i receptet. Hoppas att det går bättre nästa gång!
Hur mycket torr jäst använder jag istället för färsk jäst?
Varför blå jäst & inte röd?
Jättegoda semlor!🥰❤️
Blir så glad att du gillade dem, tack! ☺️
Hej tack för receptet! Kan man använda torr jäst?
Hej! Det går bra 😊
Semlorna blev utsökta dock gick elen i hela områden när vi startade ugnen men elektrikerna var riktigt nöjda över semlorna. 10/10 kommer absolut använda mig av igen.
Åh nej! Haha tur att det löste sig och att ni gillade dem. Stort tack!