Saffranssemlor med hallongrädde

4 röster
saffranssemlor
Fluffiga semlor med smak av saffran och en härligt luftig och sötsyrlig hallongrädde.

Igår fick jag världens sug på saffranssemlor och då är enda lösningen att helt enkelt ställa sig och baka dem. Jag är en sån som bakar/lagar mat allra mest när jag är riktigt sugen på det jag ska baka eller riktigt hungrig. Trots att det ibland krävs en hel del tålamod (som till exempel med dessa semlor) så är det då jag ändå går all in.

saffran semlor

Hursomhelst, för att bara prata lite om de här semlorna innan ni får receptet: jag har ju mitt grundrecept på klassiska semlor och det är det som jag har utgått från. De blir sådär härligt fluffiga i bullen, nötig mandelmassa med tuggmotstånd och till dessa semlor tycker jag det blir bäst med sötsyrlig hallongrädde.

Receptet ger ca 18 medelstora semlor eller 32 minisemlor. Minisemlor gräddas hälften så kort tid som de medelstora.

Semmelbullar:

50 g rumstempererad färskjäst (blå)

5 dl rumstempererad mjölk

1 g saffran

150 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl strösocker

2 rumstempererade ägg

1 msk nymortlad kardemumma

1 tsk salt

ca 14-15 dl vetemjöl

1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt att pensla bullarna med

Nötig mandelmassa med tuggmotstånd:

150 g sötmandel

1,5 dl florsocker

2-3 msk vatten

1 nypa salt

Montering & dekoration:

6 dl vispgrädde

1 dl florsocker

250 g frysta hallon

florsocker att dekorera med

I videon ovan visar jag hur man bakar klassiska semlor men principen för de klassiska och saffranssemlor är precis densamma.

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke. Lös upp med mjölken. Ha ner saffran och rör om tills det löses upp i mjölken. Tillsätt därefter smör, strösocker, ägg, kardemumma och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  2. Ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.
  3. Dela degen i 18 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit i taget, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
  4. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och täck med bakduk. Låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de jäst tillräckligt när de är minst dubbelt så stora.
  5. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  6. Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
  8. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  9. Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
  10. Tillsätt florsocker och hälften av vattnet. Mixa ihop. Tillsätt mer vatten tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
  11. Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax. Klipp neråt (se videon ovan) för att samtidigt gröpa ur bullen. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
  12. Ta ut hallonen från frysen några minuter innan du ska fylla dina semlor så att de hinner tina. Mosa dem ordentligt i en skål så att du inte har några stora bitar av hallon.
  13. Vispa grädden i en bunke med elvisp på medelhastighet till mjuka toppar. Ha ner mosade hallon och florsocker. Vänd försiktigt ihop så att hallonen och florsockret fördelar sig jämnt i grädden.
  14. Fyll bullarna med mandelmassa och hallongrädde. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera direkt. Vill du inte servera/äta alla på en gång fyller du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse eller liknande som sluter tätt.

TIPS!

  • Gör semlorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 750 g glutenfri mjölmix och blanda ner 2 msk fiberhusk tillsammans med jäst och mjölk i början av receptet.
  • Gör semlorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk (soja-, havre- eller kokos) och utesluta äggen i degen. Pensla bullarna med växtbaserad mjölk och fyll semlorna med växtbaserad vispgrädde (soja-, havre- eller kokos).
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x