Key lime pie

18 röster
key lime pie
Key lime pie är en fantastiskt fräsch dessert som består av ett sprött pajskal gjort på digestivekex, krämig limefyllning och fluffig grädde.

Jag älskar alla bakverk med syrliga smaker! En klassiker som jag aldrig får nog av är key lime pie. Inte bara för att den är fantastiskt god och för att jag gör den med MYCKET smak av lime men också för att den är så himla enkel att göra.

key lime paj

Key lime paj är ett bakverk som sägs ha sitt ursprung i allt från Florida till Malaysia och Bahamas. Oavsett så är det ett fantastiskt påhitt som består av en sprött pajskal gjort på digestivekex, krämig limefyllning och fluffig grädde. En sötsyrlig dröm med tre olika konsistenser som gifter sig på ett fantastiskt sätt.

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Pajskal:

14 stycken digestivekex

100 g smör

Fyllning:

5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 msk limezest (fint rivet skal från ca 3 stycken lime)

1 dl limejuice (ca 3 stycken lime men det är olika beroende på hur saftiga dina limefrukter är)

Topping:

vispgrädde och limezest att dekorera med

key lime pie
Steg för steg – bilder på hur man bakar key lime pie.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa försiktigt samman äggulor, sötad kondenserad mjölk, limezest och limesaft för hand med en ballongvisp.
  7. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  8. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  9. Toppa pajen med vispad grädde och limezest vid servering.

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att använda dubbelt så många glutenfria digestivekex.
Prenumerera
Notis om
guest
14 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jessica Henning
Jessica Henning
2 år sedan

Hej
Ska ha gäster på fre o det är ons idag. Glr jag hela alltet på dagen o kan låta den stå ute tänker att marängen förstörs i kylen?
Mvh Jessica

trackback
1 år sedan

[…] Tycker du om den här citronmarängpajen så kommer du älska klassikern key lime paj! […]

trackback
1 år sedan

[…] t ex om man gör vaniljglass och den slutgiltiga glassen blir lite ljusbrun eller när man bakar key lime pie eller citronmarängpaj och fyllningen går åt det beiga hållet. Men vad gör det om man kan äta […]

bichonehavanies@gmail.com
bichonehavanies@gmail.com
9 månader sedan

Hej
Jag har ingen brännare hur gör man då.
Jag ÄLSKAR dina underbara recept och din personlighet 🤗💯🥰🍰🏆

Nathalie
Nathalie
5 månader sedan

Hejsan! Denna enkla pajen har verkligen öppnat mina ögon för bakning. Har en i familjen som är glutenallergiker, är det bara att byta ut digistivekexen mot glutenfria eller måste man ändra något annat oxå? 🙂

Sofie
Sofie
3 månader sedan

Förstår inte riktigt hur jag ska göra marängen och ska den som topping? En oerfaren bakare

Elin
Elin
1 månad sedan

Så så god!! Blev väldigt uppskattat hos gästerna

Linn
Linn
1 månad sedan

Hur långt innan kan man göra den? Dvs Hur länge kan den stå i kylen utan att den påverkas? 🙂

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x