Kondenserad mjölk eller karamelliserad mjölk?

En av de absolut mest ställda frågorna jag får är om karamelliserad mjölk (dulce de leche) och sötad kondenserad mjölk. Vilken som är vilken, vilken som används till vad och vilken av dem som man kan göra till den andra. Ja ni ser, frågorna är många och idag tänkte jag reda ut detta en gång för alla.

Båda varianterna görs på mjölk. Sötad kondenserad mjölk är helt enkelt fet mjölk, smaksatt med socker och som man låtit koka sjuda tills så mycket vatten som möjligt försvunnit och den tjocknat till en sirapsliknande konsistens. Den är cremevit och smakar himmelskt. Konservburken till den kondenserade mjölken brukar inte ha något fingertag för att dra upp locket, utan den burken behöver öppnas med konservöppnare. Med kondenserad mjölk kan du bland annat baka key lime pie, brigadeiros, fudge och glass.

Om du väljer att inte öppna burken med sötad kondenserad mjölk och istället ta bort etiketten, täcka den med vatten i en rymlig kastrull och låta vattnet koka i 4 timmar så får du karamelliserad mjölk eller som den också kallas, dulce de leche.

Karamelliserad mjölk är en fantastiskt god kola som är nästa steg om man låter mjölken sjuda ytterligare än till bara kondenserad mjölk. Att göra karamelliserad mjölk är faktiskt väldigt enkelt och jag har ett recept på det här. Karamelliserad mjölk passar utmärkt som fyllning till såväl muffins och tårtor som pajer och efterrättstillbehör.

Om du har några fler frågor om karamelliserad mjölk och kondenserad mjölk är det bara att ställa dem i kommentarsfältet så svarar jag!

Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Betina
Betina
5 månader sedan

Betyder det att om man inte har ”tid” att göra en tjockare kolakräm som tex till banoffé paj kan man istället köpa karameliserad mjölk?
Tack för alla goda och bra recept!

Tina Lindblad
Tina Lindblad
3 månader sedan

Kan jag alltså inte göra brigadeiros på karamelliserad mjölk(jag har sån hemma och långt till affären..)?

kristina
kristina
22 dagar sedan

inget alltenetiv för laktosmjölk eller hur gör man då?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x