Jordgubbstiramisu i glas

14 röster
jordgubbstiramisu i glas
Tiramisu i sommarkostym i form av jordgubbstiramisu som serveras i glas.
Foto: Ulrika Pousette

Ett av mina favoritrecept från min första bakbok Baka utan ugn (annonslänk) är jordgubbstiramisu. Det är en somrig version av den klassiska italienska efterrätten Tiramisu som i vanliga fall har en smak av choklad. Eftersom att ni tyckte om den stora versionen av jordgubbstiramisu så ville jag i år ta fram en variant som serveras i glas. Denna består av fläderdoppade savoiardikex, varvade med mascarponekräm, jordgubbskompott och färska jordgubbar. En drömgod, somrig efterätt som inte kräver särskilt mycket ansträngning.

tiramisu jordgubbar

Receptet ger 6 portioner jordgubbstiramisu i glas.

Jordgubbskompott:

250 g frysta jordgubbar

0,75 dl strösocker

saft från 1 citron

2 krm agar agar pulver

Mascarponekräm:

3 dl vispgrädde

250 g mascarpone

0,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

rivet skal från 1 citron

Savoiradikex:

2 dl koncentrerad flädersaft

200 g savoiardikex

Dekoration:

500 g färska jordgubbar

citronmeliss

Gör såhär:

  1. Jordgubbskompott: Ha ner alla ingredienser till kompotten i en kastrull. Koka upp på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna har smält och jordgubbarna mjuknat upp ordentligt. Häll upp jordgubbskompotten i en skål och låt svalna och tjockna till sig i kylskåpet innan du använder den till din jordgubbstiramisu.
  2. Mascarponekräm: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop mascarpone, strösocker, vanilpulver samt citronskal och -saft med en elvisp. Vänd med en slickepott försiktigt er grädden i mascarponeblandningen till en fluffig och krämig smet.
  3. Montering & dekoration: Varva saftdoppade kex, mascarponekräm och jordgubbskompott i glasen som du vill servera i. Garnera generöst med färska jordgubbar och citronmelissblad.
  4. Servering: Jordgubbstiramisun är godast när den fått stå och gotta sig i kylskåpet i minst 1h innan servering för då hinner kexen bli mjuka och härliga. Vill du förbereda jordgubbstiramisun någon dag i förväg väntar du med garneringen tills det är dags att servera.

TIPS!

  • Gör jordgubbstiramisun glutenfri genom att använda glutenfria savoiardikex.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x