
Foto: Ulrika Pousette
Ett av mina favoritrecept från min första bakbok Baka utan ugn (annonslänk) är jordgubbstiramisu. Det är en somrig version av den klassiska italienska efterrätten Tiramisu som i vanliga fall har en smak av choklad. Eftersom att ni tyckte om den stora versionen av jordgubbstiramisu så ville jag i år ta fram en variant som serveras i glas. Denna består av fläderdoppade savoiardikex, varvade med mascarponekräm, jordgubbskompott och färska jordgubbar. En drömgod, somrig efterätt som inte kräver särskilt mycket ansträngning.

Receptet ger 6 portioner jordgubbstiramisu i glas.
Jordgubbskompott:
250 g frysta jordgubbar
0,75 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver
Mascarponekräm:
3 dl vispgrädde
250 g mascarpone
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
Savoiradikex:
2 dl koncentrerad flädersaft
200 g savoiardikex
Dekoration:
500 g färska jordgubbar
citronmeliss
Gör såhär:
- Jordgubbskompott: Ha ner alla ingredienser till kompotten i en kastrull. Koka upp på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna har smält och jordgubbarna mjuknat upp ordentligt. Häll upp jordgubbskompotten i en skål och låt svalna och tjockna till sig i kylskåpet innan du använder den till din jordgubbstiramisu.
- Mascarponekräm: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop mascarpone, strösocker, vanilpulver samt citronskal och -saft med en elvisp. Vänd med en slickepott försiktigt er grädden i mascarponeblandningen till en fluffig och krämig smet.
- Montering & dekoration: Varva saftdoppade kex, mascarponekräm och jordgubbskompott i glasen som du vill servera i. Garnera generöst med färska jordgubbar och citronmelissblad.
- Servering: Jordgubbstiramisun är godast när den fått stå och gotta sig i kylskåpet i minst 1h innan servering för då hinner kexen bli mjuka och härliga. Vill du förbereda jordgubbstiramisun någon dag i förväg väntar du med garneringen tills det är dags att servera.
TIPS!
- Gör jordgubbstiramisun glutenfri genom att använda glutenfria savoiardikex.
Ska citronsaften i Jordgubbskompotten eller i Mascarponekrämen?
Hejhej, citronsaften i kompotten och citron zest i krämen 🥰
Kan man ersätta agar agar pulvret?
Hejhej, absolut! Du kan läsa mer här: https://mykitchenstories.se/vad-ar-agar-agar-pulver/ och följ anvisningarna på paketet för bästa resultat! ☺️