Jordgubbstiramisu i glas

Ett av mina favoritrecept från min första bakbok Baka utan ugn (annonslänk) är jordgubbstiramisu. Det är en somrig version av den klassiska italienska efterrätten Tiramisu som i vanliga fall har en smak av choklad. Eftersom att ni tyckte om den stora versionen av jordgubbstiramisu så ville jag i år ta fram en variant som serveras i glas. Denna består av fläderdoppade savoiardikex, varvade med mascarponekräm, jordgubbskompott och färska jordgubbar. En drömgod, somrig efterätt som inte kräver särskilt mycket ansträngning.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

tiramisu jordgubbar

Jordgubbstiramisu i glas

Portioner: 6

Ingredienser

Jordgubbskompott:
250 g frysta jordgubbar
0,75 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver

Mascarponekräm:
3 dl vispgrädde
250 g mascarpone
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron

Savoiradikex:
2 dl koncentrerad flädersaft
200 g savoiardikex

Dekoration:
500 g färska jordgubbar
citronmeliss

Tips!

Gör jordgubbstiramisun glutenfri genom att använda glutenfria savoiardikex.

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Jordgubbskompott:
250 g frysta jordgubbar
0,75 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver

Mascarponekräm:
3 dl vispgrädde
250 g mascarpone
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron

Savoiradikex:
2 dl koncentrerad flädersaft
200 g savoiardikex

Dekoration:
500 g färska jordgubbar
citronmeliss

TIPS!

Gör jordgubbstiramisun glutenfri genom att använda glutenfria savoiardikex.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 6 portioner jordgubbstiramisu i glas.

  1. Jordgubbskompott: Ha ner alla ingredienser till kompotten i en kastrull. Koka upp på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna har smält och jordgubbarna mjuknat upp ordentligt. Häll upp jordgubbskompotten i en skål och låt svalna och tjockna till sig i kylskåpet innan du använder den till din jordgubbstiramisu.
  2. Mascarponekräm: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop mascarpone, strösocker, vanilpulver samt citronskal och -saft med en elvisp. Vänd med en slickepott försiktigt er grädden i mascarponeblandningen till en fluffig och krämig smet.
  3. Montering & dekoration: Varva saftdoppade kex, mascarponekräm och jordgubbskompott i glasen som du vill servera i. Garnera generöst med färska jordgubbar och citronmelissblad.
  4. Servering: Jordgubbstiramisun är godast när den fått stå och gotta sig i kylskåpet i minst 1h innan servering för då hinner kexen bli mjuka och härliga. Vill du förbereda jordgubbstiramisun någon dag i förväg väntar du med garneringen tills det är dags att servera.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 6 portioner jordgubbstiramisu i glas.

  1. Jordgubbskompott: Ha ner alla ingredienser till kompotten i en kastrull. Koka upp på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna har smält och jordgubbarna mjuknat upp ordentligt. Häll upp jordgubbskompotten i en skål och låt svalna och tjockna till sig i kylskåpet innan du använder den till din jordgubbstiramisu.
  2. Mascarponekräm: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop mascarpone, strösocker, vanilpulver samt citronskal och -saft med en elvisp. Vänd med en slickepott försiktigt er grädden i mascarponeblandningen till en fluffig och krämig smet.
  3. Montering & dekoration: Varva saftdoppade kex, mascarponekräm och jordgubbskompott i glasen som du vill servera i. Garnera generöst med färska jordgubbar och citronmelissblad.
  4. Servering: Jordgubbstiramisun är godast när den fått stå och gotta sig i kylskåpet i minst 1h innan servering för då hinner kexen bli mjuka och härliga. Vill du förbereda jordgubbstiramisun någon dag i förväg väntar du med garneringen tills det är dags att servera.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
1 year ago

Ska citronsaften i Jordgubbskompotten eller i Mascarponekrämen?

Naemi
Naemi
1 year ago

Kan man ersätta agar agar pulvret?

Tips!

Gör jordgubbstiramisun glutenfri genom att använda glutenfria savoiardikex.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?