Tiramisu

79 röster

Ni är många som efterfrågat recept på klassisk tiramisu. Jag älskar tiramisu men min blir ju aldrig riktigt klassisk eftersom att jag gör den utan alkohol. Men riktigt god, det blir den ändå. Visste ni att tiramisu också är no bake? Det finns en hel drös med klassiska bakverk som bakas utan ugn och som bakats innan ”no bake” var en grej.

Fluffiga, kaffedoppade kex, krämig mascarponekräm med mycket vaniljsmak och kakao på toppen. Det här är en ljuvligt god efterrätt som går hem hos många. Perfekt för dig som vill imponera på dina fikagäster utan att anstränga dig för mycket.

Receptet ger 8 bitar och bakas i en ugnsfast form med måtten 20×27 cm.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar och lyckas med tiramisu.

Ingredienser:

8 äggulor

1000 g mascarpone

0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 tsk vaniljpasta

4 äggvitor

2 dl strösocker

30 savoyardikex

4 dl starkt bryggkaffe

kakao att pudra över

Gör såhär:

  1. Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet i en bunke för hand.
  2. I en annan bunke vispar du äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  3. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i formen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade, med den sockrade sidan neråt, på botten av formen.
  5. Bre ut hälften av mascarponekrämen på kexlagret och täck den med ytterligare ett lager kaffedoppade kex. Spritsa eller bre ut resten av mascarponekrämen på kexen och ställ sedan formen stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
  6. Pudra med kakao när det är dags att servera!

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
2 år sedan

[…] Vill du hellre baka med kaffe än dricka det som en drink? Baka då klassikern tiramisu. […]

Görel Irenheim
Görel Irenheim
2 år sedan

👍

Gloria
Gloria
2 år sedan

Hej!
Om man vill lägga till Amaretto för att göra den klassiska tiramisun, i vilket steg ska jag då lägga till den & hur mycket? 😊
Blir en underbar nyårs dessert🎉

Meron
Meron
2 år sedan

Kan man göra den laktosfri på något sätt? 🙂

Elin
Elin
1 år sedan

Supergod tiramisu! Gjorde en halv sats igår (hade 16 kex, behövde ha jämt antal för att dela upp på vardera lager) och det blev 6 ordentliga bitar. Nästan ännu godare idag när den gottat till sig. Svårast var att hitta en form som passade att pussla ner kexen i. 😁

Najat
1 år sedan

Behöver inte att lägga äggular eller äggvita på lågt varmspis när man vispar?

Staffan
Staffan
1 år sedan

Hej bästa Camilla.

Jag tänker göra nyårsdessert, men vill göra dom i portionsformar. Är tillvägagångssättet lika?

Nicole
Nicole
1 år sedan

Kan man frysa in denna?

Lotta
Lotta
3 månader sedan

Kan man frysa den och skära upp bitar

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x