Tiramisu i glas

Fotograf: Foto: Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

Tiramisu serverad i glas är både ett gott och vackert sätt att servera den klassiskt italienska efterrätten på.

Tiramisu är en fantastiskt god dessert men som i sitt orginalutförande kan vara lite irriterande…Ni vet det där med att hitta en form som passar kexen utan att man ska behöva dela på dem (min perfektionisthjärna tål inte att några kex är delade och några är hela). Irritationen besparar jag dock ganska lätt genom att helt enkelt servera den här italienska desserten i glas.

Det smakar precis likadant och lika gott som vanlig tiramisu men är superenkel att svänga ihop. Desserter i glas i mindre storlek är något jag älskar att servera både vid större bruncher och på fester på dessertbord. Är de små får man ju ta två…eller tre, ellerhur?

Receptet ger 8 små portioner (med två lager kex och två lager fyllning, gör du större portioner som de jag gjort på bilderna ovan så får du ut 4 portioner).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
tiramisu i glas

Tiramisu i glas

Portioner: 8

Ingredienser

6 äggulor
750 g mascarpone
0,5 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
23 stycken savoyardikex
3 dl starkt bryggkaffe
kakao att pudra över

Tips!

  • Tiramisu är enkelt att göra glutenfritt. Glutenfria savoyardikex finns i hyllan med glutenfria produkter i välsorterade mataffärer.

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

6 äggulor
750 g mascarpone
0,5 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
23 stycken savoyardikex
3 dl starkt bryggkaffe
kakao att pudra över

TIPS!

  • Tiramisu är enkelt att göra glutenfritt. Glutenfria savoyardikex finns i hyllan med glutenfria produkter i välsorterade mataffärer.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Vispa äggulor, mascarpone och vanilj till en jämn smet i en bunke för hand.
  2. I en annan bunke vispar du äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  3. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i glasen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade, med den sockrade sidan neråt i glasen.
  5. Bre ut hälften av mascarponekrämen på kexlagret och täck den med ytterligare ett lager kaffedoppade kex. Spritsa eller bre ut resten av mascarponekrämen på kexen och ställ sedan glasen stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering men gärna över natten för mest smak.
  6. Pudra med kakao när det är dags att servera!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Vispa äggulor, mascarpone och vanilj till en jämn smet i en bunke för hand.
  2. I en annan bunke vispar du äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  3. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i glasen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade, med den sockrade sidan neråt i glasen.
  5. Bre ut hälften av mascarponekrämen på kexlagret och täck den med ytterligare ett lager kaffedoppade kex. Spritsa eller bre ut resten av mascarponekrämen på kexen och ställ sedan glasen stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering men gärna över natten för mest smak.
  6. Pudra med kakao när det är dags att servera!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Josefina
2 years ago

Blir de samma utan någon slags alkohol tex rom?

Anonym
Anonym
2 years ago

Hej Camilla! Jag vill gärna testa receptet men helst i en plåt, funkar det att använda detta receptet i så fall och vilken storlek ungefär bör plåten ha?

Yasmin
Yasmin
2 years ago

Testade receptet igår till nyårsafton, det var den godaste tiramisun jag ätit, alla gäster älskade den!

Maria
Maria
2 years ago

Gotti gott!

Anam
Anam
2 years ago

Jag åt inte tiramisu förut men vill använda din recept. Hur går det med att använda mindre ägggulor? Går det bra om jag använder 3 äggulor?

Tips!

  • Tiramisu är enkelt att göra glutenfritt. Glutenfria savoyardikex finns i hyllan med glutenfria produkter i välsorterade mataffärer.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?