Tiramisu i glas

145 röster
tiramisu i glas
Tiramisu serverad i glas är både ett gott och vackert sätt att servera den klassiskt italienska efterrätten på.
Foto: Ulrika Pousette

Tiramisu är en fantastiskt god dessert men som i sitt orginalutförande kan vara lite irriterande…Ni vet det där med att hitta en form som passar kexen utan att man ska behöva dela på dem (min perfektionisthjärna tål inte att några kex är delade och några är hela). Irritationen besparar jag dock ganska lätt genom att helt enkelt servera den här italienska desserten i glas.

tiramisu i glas

Det smakar precis likadant och lika gott som vanlig tiramisu men är superenkel att svänga ihop. Desserter i glas i mindre storlek är något jag älskar att servera både vid större bruncher och på fester på dessertbord. Är de små får man ju ta två…eller tre, ellerhur?

Receptet ger 8 små portioner (med två lager kex och två lager fyllning, gör du större portioner som de jag gjort på bilderna ovan så får du ut 4 portioner).

Ingredienser

6 äggulor

750 g mascarpone

0,5 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

23 stycken savoyardikex

3 dl starkt bryggkaffe

kakao att pudra över

Gör såhär:

  1. Vispa äggulor, mascarpone och vanilj till en jämn smet i en bunke för hand.
  2. I en annan bunke vispar du äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  3. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i glasen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade, med den sockrade sidan neråt i glasen.
  5. Bre ut hälften av mascarponekrämen på kexlagret och täck den med ytterligare ett lager kaffedoppade kex. Spritsa eller bre ut resten av mascarponekrämen på kexen och ställ sedan glasen stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering men gärna över natten för mest smak.
  6. Pudra med kakao när det är dags att servera!

TIPS!

  • Tiramisu är enkelt att göra glutenfritt. Glutenfria savoyardikex finns i hyllan med glutenfria produkter i välsorterade mataffärer.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Josefina
1 år sedan

Blir de samma utan någon slags alkohol tex rom?

Anonym
Anonym
1 år sedan

Hej Camilla! Jag vill gärna testa receptet men helst i en plåt, funkar det att använda detta receptet i så fall och vilken storlek ungefär bör plåten ha?

Yasmin
Yasmin
1 år sedan

Testade receptet igår till nyårsafton, det var den godaste tiramisun jag ätit, alla gäster älskade den!

Maria
Maria
1 år sedan

Gotti gott!

Anam
Anam
9 månader sedan

Jag åt inte tiramisu förut men vill använda din recept. Hur går det med att använda mindre ägggulor? Går det bra om jag använder 3 äggulor?

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x