
Foto: Ulrika Pousette
Jag vill inte tro att sommaren snart är slut men det är liksom slutet av augusti? Hur gick tiden så fort? Jag känner inte riktigt att jag är klar med sommaren än. Den har varit fantastisk på många sätt och tanken på att det snart blir mörkt och kallt i flera månader är inte min favorittanke i hela världen. Något som ändå är härligt i slutet av sommaren är hallonen! De smakar magiskt såhär års. Idag blev det en hallonpajcheesecake. Det stämmer: en drömgod kombination av cheesecake och hallonpaj.


Receptet bakas i en kvadratisk form med måtten 25×25 cm och ger 24 bitar hallonpajcheesecake.
Botten:
230 g digestivekex
30 g farinsocker
125 g smält smör
0,5 tsk malen kardemumma
1 krm salt
Cheesecakefyllning:
340 g färskost
80 g strösocker
skal från 1 citron
2 stora ägg
150 g färska hallon
Smul:
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
75 g smör
1 krm salt
Gör såhär:
- Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form med måtten 25×25 cm med bakplåtspapper (en rund form med diameter på 23 cm fungerar också).
- Smält smöret till botten i en kastrull på medelvärme.
- Mixa ihop resten av ingredienserna till botten i en matberedare till ett fint smul. Tillsätt smöret och blanda ihop till en formbar massa.
- Tryck ut kexmassan i botten på formen med hjälp av baksidan på en sked så tätt du bara kan.
- Förgrädda cheesecake botten i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills den inte längre är blank.
- Cheesecakefyllning: Vispa ihop färskost, strösocker, citronskal krämigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning. Häll fyllning över botten och toppa med hallonen.
- Smul: Nyp ihop alla ingredienserna till smulet tills du får en smulig deg. Strödet över cheesecaken.
- Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills smulet fått en lite gyllenbrun färg och fyllningen fortfarande är lite vobblig.
- Låt cheesecaken svalna i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du skär upp den i bitar och serverar.
TIPS!
- Gör cheesecaken glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbelt så många digestivekex och vetemjölet i smulet mot 3 dl glutenfri mjölmix.
Kan man ta frusna bär
Det funkar utmärkt 🙂
Kan man använda blåbär istället för hallon? 🫐
Absolut 😍
Skulle man kunna använda blåbär istället för hallon? 🫐
Kan man höra dubbelsats i en lite större form?
Typ 30*30? Isåfall, hur länge ska den då vara i ugnen? Tack för alla underbara recept du delar med dig av❤️