Hallonpajcheesecake

5 röster
hallonpajcheesecake
Drömmiga saker händer när man kombinerar krämig cheesecake med hallonpaj i form av en hallonpajcheesecake.
Foto: Ulrika Pousette

Jag vill inte tro att sommaren snart är slut men det är liksom slutet av augusti? Hur gick tiden så fort? Jag känner inte riktigt att jag är klar med sommaren än. Den har varit fantastisk på många sätt och tanken på att det snart blir mörkt och kallt i flera månader är inte min favorittanke i hela världen. Något som ändå är härligt i slutet av sommaren är hallonen! De smakar magiskt såhär års. Idag blev det en hallonpajcheesecake. Det stämmer: en drömgod kombination av cheesecake och hallonpaj.

Receptet bakas i en kvadratisk form med måtten 25×25 cm och ger 24 bitar hallonpajcheesecake.

Botten:

230 g digestivekex

30 g farinsocker

125 g smält smör

0,5 tsk malen kardemumma

1 krm salt

Cheesecakefyllning:

340 g färskost

80 g strösocker

skal från 1 citron

2 stora ägg

150 g färska hallon

Smul:

2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

75 g smör

1 krm salt

Gör såhär:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form med måtten 25×25 cm med bakplåtspapper (en rund form med diameter på 23 cm fungerar också).
  2. Smält smöret till botten i en kastrull på medelvärme.
  3. Mixa ihop resten av ingredienserna till botten i en matberedare till ett fint smul. Tillsätt smöret och blanda ihop till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på formen med hjälp av baksidan på en sked så tätt du bara kan.
  5. Förgrädda cheesecake botten i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills den inte längre är blank.
  6. Cheesecakefyllning: Vispa ihop färskost, strösocker, citronskal krämigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning. Häll fyllning över botten och toppa med hallonen.
  7. Smul: Nyp ihop alla ingredienserna till smulet tills du får en smulig deg. Strödet över cheesecaken.
  8. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills smulet fått en lite gyllenbrun färg och fyllningen fortfarande är lite vobblig.
  9. Låt cheesecaken svalna i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du skär upp den i bitar och serverar.

TIPS!

  • Gör cheesecaken glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbelt så många digestivekex och vetemjölet i smulet mot 3 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amela
Amela
1 månad sedan

Kan man ta frusna bär

Sofia
Sofia
1 månad sedan

Kan man använda blåbär istället för hallon? 🫐

Sofia Berggren
Sofia Berggren
1 månad sedan

Skulle man kunna använda blåbär istället för hallon? 🫐

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x