Rabarberpajbullar

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

rabarberbullar

Rabarberpajbullar

Ingredienser

BULLAR
Bullar:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 msk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
200 g smör
200 g vit sirap (2 dl)
1 kg vetemjöl (ca 16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta
1,5 dl strösocker
6 st äggulor
0,75 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
Rabarber:
450 g rabarber
1 dl syltasocker
 
Havresmul:
50 g smör
1 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
200 grader 
15 min

Tips!

  • Pensla och garnera endast de bullar som du ska servera.
  • Bullarna funkar utmärkt att frysa in men det bästa är att frysa in dem utan socker då sockret smälter när man tinar bullarna.

Dela receptet

Ingredienser

BULLAR
Bullar:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 msk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
200 g smör
200 g vit sirap (2 dl)
1 kg vetemjöl (ca 16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta
1,5 dl strösocker
6 st äggulor
0,75 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
Rabarber:
450 g rabarber
1 dl syltasocker
 
Havresmul:
50 g smör
1 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
200 grader 
15 min

TIPS!

  • Pensla och garnera endast de bullar som du ska servera.
  • Bullarna funkar utmärkt att frysa in men det bästa är att frysa in dem utan socker då sockret smälter när man tinar bullarna.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Bullar: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, vit sirap, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en kladdig, men hanterbar deg. Då får du den saftigaste bullen sen.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du kör för hand.
  4. Dela degen i 30 lika stora bitar (ca 35g per degbit) och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
  5. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  6. Vaniljkräm: Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
  7. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  8. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
  9. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
  10. Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  11. Rabarber: Blanda ihop tärnade rabarber med syltsocker i en skål.
  12. Havresmul: Nyp ihop alla ingredienserna till smulet i en bunke.
  13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den. Toppa med syltsockrade rabarber och havresmul.
  14. Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  15. Låt dina bullar svalna helt och hållet innan du penslar dem med smält smör och doppa med strösocker.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Bullar: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, vit sirap, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en kladdig, men hanterbar deg. Då får du den saftigaste bullen sen.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du kör för hand.
  4. Dela degen i 30 lika stora bitar (ca 35g per degbit) och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
  5. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  6. Vaniljkräm: Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
  7. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  8. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
  9. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
  10. Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  11. Rabarber: Blanda ihop tärnade rabarber med syltsocker i en skål.
  12. Havresmul: Nyp ihop alla ingredienserna till smulet i en bunke.
  13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den. Toppa med syltsockrade rabarber och havresmul.
  14. Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  15. Låt dina bullar svalna helt och hållet innan du penslar dem med smält smör och doppa med strösocker.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

  • Pensla och garnera endast de bullar som du ska servera.
  • Bullarna funkar utmärkt att frysa in men det bästa är att frysa in dem utan socker då sockret smälter när man tinar bullarna.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?