Daimtårta

Nu har det gått en massa tid sen jag uppdaterade bloggen med ett helt nytt recept. Andra uppdrag har fyllt min tid men jag har helt klart saknat att stå och provbaka allt från klassiker till nya idéer. Ett recept som jag ägnat väldigt många provbakningar åt för att få helt perfekt är denna daimtårta. Precis som den man köper fast godare eftersom att den är just hembakad. Segmjuka och lite knapriga mandelmarängbottnar fyllda med len vaniljsmörkräm, toppad med ett knaprig mjölkchokladganache med massor av knäckiga daimbitar. En riktigt god och drömmig tårta som jag inte får nog av!

Receptet tog jag fram tack vare min dotter. Vi fikade på IKEA där de serverar Almondys daimtårta som min dotter valde. Det var första gången som hon åt daimtårta och efter att ha sagt att den är väldigt god så sa hon “kan inte du baka en sånhär tårta, mamma?”. Klart jag kan! Några provbak senare och här har ni den: en hembakad daimtårta.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

daimtårta

Daimtårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Mandelmarängbottnar:
200 g rostad & saltad sötmandel
7 äggvitor (från ägg storlek M)
4 dl strösocker

Vaniljsmörkräm:
7 äggulor (från ägg storlek M)
1,75 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
150 g mjukt, rumstempererat smör

Mjölkchokladganache med daimcrunch:
3 stycken dubbeldaim à 55g
200 g mjölkchoklad
15 g smör (ca 1 msk)
1 tsk espressopulver
1 dl vispgrädde

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Mandelmarängbottnar:
200 g rostad & saltad sötmandel
7 äggvitor (från ägg storlek M)
4 dl strösocker

Vaniljsmörkräm:
7 äggulor (från ägg storlek M)
1,75 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
150 g mjukt, rumstempererat smör

Mjölkchokladganache med daimcrunch:
3 stycken dubbeldaim à 55g
200 g mjölkchoklad
15 g smör (ca 1 msk)
1 tsk espressopulver
1 dl vispgrädde

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper. Ta hjälp av en rund springform med diameter på 23 cm för att rita ut cirklar på bakplåtspapprena. Detta kommer att bli dina mallar när du spritsar ut bottnarna på plåten så att de blir lika stora.
  2. Finmixa sötmandlarna i matberedare eller mixer. Ställ åt sidan medan du gör marängen.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med hjälp av en elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden. Fortsätt vispa tills allt strösocker är tillsatt och du har en tjock, fin och fast maräng.
  4. Ha ner de mixade mandlarna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Fyll en spritspåse med mandelmarängsmeten och spritsa smeten i rundlarna du ritade tidigare så att hela insidorna av cirklarna är täcka med mandelmarängsmet.
  5. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills varje botten fått en lätt gyllenbrun färg. De ska fortfarande vara mjuka när de kommer ut ur ugnen. Låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur under tiden som du förbereder fyllningen.
  6. Vaniljsmörkräm: Vispa samman äggulor, strösocker, vispgrädde och vanilj (dela i två och skrapa ur fröna om du använder vaniljstång) med hjälp av en handvisp i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning på medelvärme tills vaniljkrämen tjocknat. Detta tar 5-10 minuter så ha tålamod! Låt vaniljkrämen svalna helt och hållet innan du använder den till smörkrämen.
  7. Vispa smöret riktigt krämigt i med elvisp i en bunke i ca 2 minuter. Tillsätt vaniljkrämen och fortsätt vispa tills du har en härligt luftig och fluffig vaniljsmörkräm.
  8. Dra försikttigt bort bakplåtspappret från varje botten. De kan sitta rätt hårt så dra bara försiktigt, lite i taget. Lägg en botten på ett fat, toppa med ett 1/3 av vaniljsmörkrämen, bre ut i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Upprepa detta tills du använt alla bottnar. Sista lagret ska vara vaniljsmörkräm. Ställ tårtan i kylskåpet under tiden som du gör ganachen.
  9. Mjölkchokladganache med daimcrunch: Finhacka dubbeldaimen, ställ åt sidan.
  10. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret och espressopulvret.
  11. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Tillsätt den finhackade daimen och rör om. Skulle den skära sig är det bara att tillsätta en liten skvätt kylskåpskall vispgrädde och röra om så blir ganachen blank och fin igen.
  12. Låt ganachen svalna innan du toppar din tårta med den. Ställ tårtan i kylskåpet igen så att ganachen stelnar innan du serverar daimtårtan med lite lättvispad grädde.
Steg för steg

Video
  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper. Ta hjälp av en rund springform med diameter på 23 cm för att rita ut cirklar på bakplåtspapprena. Detta kommer att bli dina mallar när du spritsar ut bottnarna på plåten så att de blir lika stora.
  2. Finmixa sötmandlarna i matberedare eller mixer. Ställ åt sidan medan du gör marängen.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med hjälp av en elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden. Fortsätt vispa tills allt strösocker är tillsatt och du har en tjock, fin och fast maräng.
  4. Ha ner de mixade mandlarna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Fyll en spritspåse med mandelmarängsmeten och spritsa smeten i rundlarna du ritade tidigare så att hela insidorna av cirklarna är täcka med mandelmarängsmet.
  5. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills varje botten fått en lätt gyllenbrun färg. De ska fortfarande vara mjuka när de kommer ut ur ugnen. Låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur under tiden som du förbereder fyllningen.
  6. Vaniljsmörkräm: Vispa samman äggulor, strösocker, vispgrädde och vanilj (dela i två och skrapa ur fröna om du använder vaniljstång) med hjälp av en handvisp i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning på medelvärme tills vaniljkrämen tjocknat. Detta tar 5-10 minuter så ha tålamod! Låt vaniljkrämen svalna helt och hållet innan du använder den till smörkrämen.
  7. Vispa smöret riktigt krämigt i med elvisp i en bunke i ca 2 minuter. Tillsätt vaniljkrämen och fortsätt vispa tills du har en härligt luftig och fluffig vaniljsmörkräm.
  8. Dra försikttigt bort bakplåtspappret från varje botten. De kan sitta rätt hårt så dra bara försiktigt, lite i taget. Lägg en botten på ett fat, toppa med ett 1/3 av vaniljsmörkrämen, bre ut i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Upprepa detta tills du använt alla bottnar. Sista lagret ska vara vaniljsmörkräm. Ställ tårtan i kylskåpet under tiden som du gör ganachen.
  9. Mjölkchokladganache med daimcrunch: Finhacka dubbeldaimen, ställ åt sidan.
  10. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret och espressopulvret.
  11. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Tillsätt den finhackade daimen och rör om. Skulle den skära sig är det bara att tillsätta en liten skvätt kylskåpskall vispgrädde och röra om så blir ganachen blank och fin igen.
  12. Låt ganachen svalna innan du toppar din tårta med den. Ställ tårtan i kylskåpet igen så att ganachen stelnar innan du serverar daimtårtan med lite lättvispad grädde.

Dela receptet

4.7 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
52 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tess
Tess
2 years ago

Detta är min favorittårta, skulle så gärna vilja testa o baka den. Men bor utomlands och får inte tag i rostade o saltad sötmandel. Kan man själv göra det? Vart köper du det hemma i Sverige?

Mvh
Tess

Lotta järnil
Lotta järnil
2 years ago

Underbart att få ett sånt recept på daimtårta, tack för alla bra recept!

Sandra
Sandra
2 years ago

200 g rostad & saltad sötmandel, det måste vara rostad? Aldrig sett färdig rostad i butiken, men kanske det finns 😊

Elizabeta
Elizabeta
2 years ago

Kan man använda mandelmjöl istället? Om ja..hur mycket?

karro
karro
2 years ago

Hej skall mandeln vara med eller utan skal ? Köper du färdig rostad saltad mandel i påse ? Tack snälla

Caroline
Caroline
2 years ago

Jag undrar bara om salta sötmandel? Har aldrig hört talas om

Monica
Monica
2 years ago

Rostad och saltad sötmandel enligt receptet, men hur?

Emilia
Emilia
2 years ago

Kan man ta vaniljpulver istället för vaniljstång?

Emilia
Emilia
2 years ago

Kan man utesluta espressopulvret?

Camilla
Camilla
2 years ago

Kan man göra bottnarna dagen innan? Och hur förvarar man dom bäst då? Hur långt i förväg kan man lägga ihop tårtan ?

Idah
Idah
2 years ago

Hej!
Håller sig tårtan ok i kylskåp ett dygn eller är det bäst att montera ihop strax innan servering?
Tack 😊

Lovisa
Lovisa
2 years ago

Kan man byta ut espressopulvret mot vanligt kaffepulver?

Emeliw
Emeliw
2 years ago

Vilken kaka! Men min ganache blev en smula tjock, har du nåt tips?

Olivia
Olivia
2 years ago

Hej kan man göra det mjölkfri på något sätt? Rekommenderar du någon bra mjölkfri choklad? Älskar dina recept ❤️

Evelina
Evelina
2 years ago

Kan men frysa kakan?🙉

Linda Hultman
Linda Hultman
2 years ago

Har du provat att frysa den? Tänker att den borde nog bli kanon att frysa, eller?.. tack för en fantastisk bok!! ÄLSKAR den!! 😍😍😍

Evelina
Evelina
2 years ago

Hej!
Kollade på videon där du säger att du bakar daimtårtan gluten och laktosfri, undrar bara vart jag hittar den laktosfria daimen? Aldrig sett det 🙂
/Evelina

Sara
Sara
2 years ago

Min vaniljsmörkräm är som bara smör känns det som! Vad kan jag då gjort för fel? Tycker jag gjort enligt receptet men är sjukt sliskigt, som att äta smör. Blev tvungen peta bort!

Rita
Rita
2 years ago

Hej.
Min vaniljsmörkräm blev aldrig tjock även fast jag rörde om i ca 15 min. Vad gjorde jag för fel?

Kerstin Holm
Kerstin Holm
2 years ago

Hej!
Bra recept, som dina recept brukar vara, men tycker att den blev för söt. Nästa gång tänkte jag minska till två dl socker i bottnarna. Vad tror du om det?
Tack på förhand för din kommentar. 😊

Åsa
Åsa
2 years ago

Hej jag har bara vanlig sötmandel hemmaHur gör man för att rosta mandeln? Strör man på salt innan rostning och hur mycke salt?

Cecilia
Cecilia
2 years ago

Supergod men blir väldigt snabbt för söt tycker jag. Går det att använda aningen mindre socker i marängen?

Jessica
Jessica
2 years ago

Denna tårtan var sinnessjukt god! 10/10

Jenny Gunnarsson
Jenny Gunnarsson
2 years ago

Kan man byta ut espressopulvret mot något?

Lova
1 year ago

Såå god tårta! En stor favorit bland alla som fått smaka på den. Jag älskar dina recept Camilla. Du är en stjärna! ❤️❤️

Anonym
Anonym
1 year ago

Kan man göra den laktosfri?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?