Daimtårta

58 röster
daimtårta

Nu har det gått en massa tid sen jag uppdaterade bloggen med ett helt nytt recept. Andra uppdrag har fyllt min tid men jag har helt klart saknat att stå och provbaka allt från klassiker till nya idéer. Ett recept som jag ägnat väldigt många provbakningar åt för att få helt perfekt är denna daimtårta. Precis som den man köper fast godare eftersom att den är just hembakad. Segmjuka och lite knapriga mandelmarängbottnar fyllda med len vaniljsmörkräm, toppad med ett knaprig mjölkchokladganache med massor av knäckiga daimbitar. En riktigt god och drömmig tårta som jag inte får nog av!

daim tårta

Receptet tog jag fram tack vare min dotter. Vi fikade på IKEA där de serverar Almondys daimtårta som min dotter valde. Det var första gången som hon åt daimtårta och efter att ha sagt att den är väldigt god så sa hon ”kan inte du baka en sånhär tårta, mamma?”. Klart jag kan! Några provbak senare och här har ni den: en hembakad daimtårta.

almondy tårta

Receptet ger 10-12 generösa bitar daimtårta.

Mandelmarängbottnar:

200 g rostad & saltad sötmandel

7 äggvitor (från ägg storlek M)

4 dl strösocker

Vaniljsmörkräm:

7 äggulor (från ägg storlek M)

1,75 dl strösocker

1,5 dl vispgrädde

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

150 g mjukt, rumstempererat smör

Mjölkchokladganache med daimcrunch:

3 stycken dubbeldaim à 55g

200 g mjölkchoklad

15 g smör (ca 1 msk)

1 tsk espressopulver

1 dl vispgrädde

Steg för steg – bilder på hur man bakar daimtårta.


Gör såhär:

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper. Ta hjälp av en rund springform med diameter på 23 cm för att rita ut cirklar på bakplåtspapprena. Detta kommer att bli dina mallar när du spritsar ut bottnarna på plåten så att de blir lika stora.
  2. Finmixa sötmandlarna i matberedare eller mixer. Ställ åt sidan medan du gör marängen.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med hjälp av en elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden. Fortsätt vispa tills allt strösocker är tillsatt och du har en tjock, fin och fast maräng.
  4. Ha ner de mixade mandlarna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Fyll en spritspåse med mandelmarängsmeten och spritsa smeten i rundlarna du ritade tidigare så att hela insidorna av cirklarna är täcka med mandelmarängsmet.
  5. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills varje botten fått en lätt gyllenbrun färg. De ska fortfarande vara mjuka när de kommer ut ur ugnen. Låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur under tiden som du förbereder fyllningen.
  6. Vaniljsmörkräm: Vispa samman äggulor, strösocker, vispgrädde och vanilj (dela i två och skrapa ur fröna om du använder vaniljstång) med hjälp av en handvisp i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning på medelvärme tills vaniljkrämen tjocknat. Detta tar 5-10 minuter så ha tålamod! Låt vaniljkrämen svalna helt och hållet innan du använder den till smörkrämen.
  7. Vispa smöret riktigt krämigt i med elvisp i en bunke i ca 2 minuter. Tillsätt vaniljkrämen och fortsätt vispa tills du har en härligt luftig och fluffig vaniljsmörkräm.
  8. Dra försikttigt bort bakplåtspappret från varje botten. De kan sitta rätt hårt så dra bara försiktigt, lite i taget. Lägg en botten på ett fat, toppa med ett 1/3 av vaniljsmörkrämen, bre ut i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Upprepa detta tills du använt alla bottnar. Sista lagret ska vara vaniljsmörkräm. Ställ tårtan i kylskåpet under tiden som du gör ganachen.
  9. Mjölkchokladganache med daimcrunch: Finhacka dubbeldaimen, ställ åt sidan.
  10. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret och espressopulvret.
  11. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Tillsätt den finhackade daimen och rör om. Skulle den skära sig är det bara att tillsätta en liten skvätt kylskåpskall vispgrädde och röra om så blir ganachen blank och fin igen.
  12. Låt ganachen svalna innan du toppar din tårta med den. Ställ tårtan i kylskåpet igen så att ganachen stelnar innan du serverar daimtårtan med lite lättvispad grädde.
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emilia
3 dagar sedan

Kan man utesluta espressopulvret?

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x