Hemmagjord daim

Såhär enkelt är det att göra hemgjord daim.

Jag är egentligen inte mycket för godis men allt godis som innefattar kola och choklad går hem hos mig. En av mina favoriter är daim! Knäckig kola gömd i ett tunt täcke av krämig mjölkchoklad. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det. Att göra egen daim är lättare än vad man kan tro. Jag brukar ha lite flingsalt på min daim för att balansera upp sötman i chokladen och kolan men det kan du utesluta om du vill. Testa vettja!

Hur många det blir av det här receptet beror helt på hur stora bitar du väljer att göra. Jag skulle säga att jag gjorde medelstorlek och fick ut 12 bitar.

Kolan till daimen är hårdseg och av den anledningen är det viktigt att sprida ut den i ett tunt lager när den ska svalna. Ett för tjockt lager kola kommer göra det här godiset jobbigt att äta. Hur kolan uppnår rätt gradantal är också viktigt. Att köra på högsta värmen för att snabbt uppnå 130 grader är inte rätt väg att gå. Då kommer du att få en stenhård, oätlig kola. Ha lite is i magen och koka den på medelvärme hela tiden så kommer du att få en perfekt kola!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Hemmagjord daim

Portioner: 12

Ingredienser

2,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl ljus sirap
300 g mjölkchoklad
ev. flingsalt till garnering

Tips!

  • Temperera chokladen för en fin yta som det inte blir fingeravtryck på. Hur du gör det hittar du HÄR!
  • Gör laktosfri daim genom att byta ut vispgrädden mot laktosfri vispgrädde och mjölkchokladen mot laktosfri eller vegansk mjölkchoklad.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

2,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl ljus sirap
300 g mjölkchoklad
ev. flingsalt till garnering

TIPS!

  • Temperera chokladen för en fin yta som det inte blir fingeravtryck på. Hur du gör det hittar du HÄR!
  • Gör laktosfri daim genom att byta ut vispgrädden mot laktosfri vispgrädde och mjölkchokladen mot laktosfri eller vegansk mjölkchoklad.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg strösocker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme tills den uppnått 145 grader.
  2. Täck en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper och häll upp kolan i den.
  3. Ställ formen i kylskåpet för att svalna. När kolan har börjat stelna men fortfarande är lite mjuk kan du passa på att klippa kolan med en sax i lika stora bitar.
  4. Ställ tillbaka kolabitarna i kylskåpet för att stelna och svalna helt och hållet.
  5. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  6. Smält chokladen över ett vattenbad.
  7. Ta bort skålen från värmen och låt chokladen svalna.
  8. Doppa varje kolabit i choklad. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka kolan i den kalla formen och garnera med mer smält choklad och flingsat.
  9. Ställ tillbaka formen i kylskåpet tills chokladen svalnat helt och hållet.
Steg för steg

Video
  1. Lägg strösocker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme tills den uppnått 145 grader.
  2. Täck en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper och häll upp kolan i den.
  3. Ställ formen i kylskåpet för att svalna. När kolan har börjat stelna men fortfarande är lite mjuk kan du passa på att klippa kolan med en sax i lika stora bitar.
  4. Ställ tillbaka kolabitarna i kylskåpet för att stelna och svalna helt och hållet.
  5. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  6. Smält chokladen över ett vattenbad.
  7. Ta bort skålen från värmen och låt chokladen svalna.
  8. Doppa varje kolabit i choklad. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka kolan i den kalla formen och garnera med mer smält choklad och flingsat.
  9. Ställ tillbaka formen i kylskåpet tills chokladen svalnat helt och hållet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agnes
Agnes
2 years ago

Hej Camilla! Jag kollar på varje avsnitt på din youtube kanal och har lyssnat på alla avsnitt av din och Emmas podd flera gånger om. Jag har två av dina böcker och jag kollar alltid på dina recept före någon annans. Speciellt gillar jag dian deserstpizzor som jag gör både som vanliga pizzor och ibland desert, dom är mycket uppskattade av alla i min familj. Det var du som skapade mitt bakintresse och nu är bakning en av mina störst hobbys! Du är en förebild❤️

Tips!

  • Temperera chokladen för en fin yta som det inte blir fingeravtryck på. Hur du gör det hittar du HÄR!
  • Gör laktosfri daim genom att byta ut vispgrädden mot laktosfri vispgrädde och mjölkchokladen mot laktosfri eller vegansk mjölkchoklad.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?