Nu har det gått en massa tid sen jag uppdaterade bloggen med ett helt nytt recept. Andra uppdrag har fyllt min tid men jag har helt klart saknat att stå och provbaka allt från klassiker till nya idéer. Ett recept som jag ägnat väldigt många provbakningar åt för att få helt perfekt är denna daimtårta. Precis som den man köper fast godare eftersom att den är just hembakad. Segmjuka och lite knapriga mandelmarängbottnar fyllda med len vaniljsmörkräm, toppad med ett knaprig mjölkchokladganache med massor av knäckiga daimbitar. En riktigt god och drömmig tårta som jag inte får nog av!
Receptet tog jag fram tack vare min dotter. Vi fikade på IKEA där de serverar Almondys daimtårta som min dotter valde. Det var första gången som hon åt daimtårta och efter att ha sagt att den är väldigt god så sa hon “kan inte du baka en sånhär tårta, mamma?”. Klart jag kan! Några provbak senare och här har ni den: en hembakad daimtårta.
Detta är min favorittårta, skulle så gärna vilja testa o baka den. Men bor utomlands och får inte tag i rostade o saltad sötmandel. Kan man själv göra det? Vart köper du det hemma i Sverige?
Mvh
Tess
Hejhej! Jag hittar det på mataffärerna här. Det går jättebra att rosta själv! 😊
Underbart att få ett sånt recept på daimtårta, tack för alla bra recept!
Tack själv! 😍
200 g rostad & saltad sötmandel, det måste vara rostad? Aldrig sett färdig rostad i butiken, men kanske det finns 😊
Hejhej! Det finns i vanliga mataffärerna, fråga personal så hjälper dem dig hitta ❤️ Just att dem ska vara rostade, är för att det ger en mer nötig smak till kakan 😊
Kan man använda mandelmjöl istället? Om ja..hur mycket?
Hejhej! Det går bra att ta mandelmjöl i samma mängd, det kommer dock inte ge samma nötiga smak då mandlarna inte är rostade ❤️
Hej skall mandeln vara med eller utan skal ? Köper du färdig rostad saltad mandel i påse ? Tack snälla
Hejhej! Det finns i vanliga mataffärerna, fråga personal så hjälper dem dig hitta ❤️
Jag undrar bara om salta sötmandel? Har aldrig hört talas om
Hejhej! Det finns i vanliga mataffärerna, fråga personal så hjälper dem dig hitta ❤️
Rostad och saltad sötmandel enligt receptet, men hur?
Hejhej! Det finns att köpa i de vanliga mataffärerna, fråga personal så hjälper dem dig hitta ❤️
Kan man ta vaniljpulver istället för vaniljstång?
Absolut! 1 krm vaniljpulver motsvarar ca en vaniljstång 😊
Kan man utesluta espressopulvret?
Absolut 🙂
Kan man göra bottnarna dagen innan? Och hur förvarar man dom bäst då? Hur långt i förväg kan man lägga ihop tårtan ?
Funkar utmärkt att göra dem dagen innan. Förvara dem under en kökshandduk i rumstemperatur 🥰
Hej!
Håller sig tårtan ok i kylskåp ett dygn eller är det bäst att montera ihop strax innan servering?
Tack 😊
Hejhej! Den håller i minst 4 dagar i kylskåpet och blir bara godare ju längre den får stå monterad 🥰
Kan man byta ut espressopulvret mot vanligt kaffepulver?
Det funkar men ger inte riktigt samma smak och kan vara svårare att lösa upp i chokladganachen 🥰
Vilken kaka! Men min ganache blev en smula tjock, har du nåt tips?
Hejhej! Du kan blanda ner lite extra vispgrädde 🥰
Hej kan man göra det mjölkfri på något sätt? Rekommenderar du någon bra mjölkfri choklad? Älskar dina recept ❤️
Hejhej! Mjölkfri blir den enklast om man byter ut smöret mot mjölkfritt margarin och använder vegansk mjölkchoklad och gör egen daim https://mykitchenstories.se/hemmagjord-daim/ . En bra vegansk mjölkchoklad är denna: https://www.apotea.se/green-star-vegan-ljus-choklad-100-g?gclid=Cj0KCQiAr5iQBhCsARIsAPcwROOo39csCp1lrMjAkKKxcGSn5A5BF6vOPX7v1Qfw7tpJ4etqsl-3r_saAiTJEALw_wcB Brukar finnas på ica 🥰
Kan men frysa kakan?🙉
Det går jättebra! 😊
Har du provat att frysa den? Tänker att den borde nog bli kanon att frysa, eller?.. tack för en fantastisk bok!! ÄLSKAR den!! 😍😍😍
Den går jättebra att frysa! Tack själv fina du 🥰
Hej!
Kollade på videon där du säger att du bakar daimtårtan gluten och laktosfri, undrar bara vart jag hittar den laktosfria daimen? Aldrig sett det 🙂
/Evelina
Hejhej! Laktosfri daim finns inte i butik men jag har tagit fram ett recept på hemgjord daim som är enkel att göra laktosfri själv. Den har jag länkat längst ner här i receptet 🥰
Min vaniljsmörkräm är som bara smör känns det som! Vad kan jag då gjort för fel? Tycker jag gjort enligt receptet men är sjukt sliskigt, som att äta smör. Blev tvungen peta bort!
Bara att fortsätta vispa, ju mer luft du får in desto mindre smör kommer den att smaka ❤️
Hej.
Min vaniljsmörkräm blev aldrig tjock även fast jag rörde om i ca 15 min. Vad gjorde jag för fel?
Hejhej! Den behöver vispas och inte röras om för att bli riktigt tjock och fluffig 🥰❤️
Hej!
Bra recept, som dina recept brukar vara, men tycker att den blev för söt. Nästa gång tänkte jag minska till två dl socker i bottnarna. Vad tror du om det?
Tack på förhand för din kommentar. 😊
Hejhej! Tack för de fina orden och kul att du gillade tårtan ❤️ Mängden socker ger inte bara sötma utan också konsistens. Om du provar att minska mängden socker får du gärna berätta hur konsistensen blev 🥰
Hej jag har bara vanlig sötmandel hemmaHur gör man för att rosta mandeln? Strör man på salt innan rostning och hur mycke salt?
Hejhej! Du rostar dem utan salt på 200 grader (över och undervärme) i ca 10 minuter och strör på salt efter, ca 0,5 tsk 🥰
Supergod men blir väldigt snabbt för söt tycker jag. Går det att använda aningen mindre socker i marängen?
Det går absolut att minska på sockret, ger en lite annan konsistens på marängen men går att jobba med ❤️
Denna tårtan var sinnessjukt god! 10/10
Vad glad jag blir att du gillade den, tack! 🥰
Kan man byta ut espressopulvret mot något?
Hejhej, du kan utesluta det helt ❤️
Såå god tårta! En stor favorit bland alla som fått smaka på den. Jag älskar dina recept Camilla. Du är en stjärna! ❤️❤️
Men åh vad glad jag blir att ni gillade den! Tack själv fina du 🥰
Kan man göra den laktosfri?
Hejhej, har tyvärr inte testat detta ännu ☺️
Går tårtan att frysa?
Hej Åsa! Det går jättebra att frysa in den ☺️
Går det bra med vanlig sötmandel eller måste det vara rostad och saltad sötmandel?
Kan man byta ut mot vanliga mandlar?
Hej! Det kan man, däremot ger det salta och rostade en kompletterande smak till kakan 😊