Citronkola

Fotograf: Ulrika Pousette

En len och härligt syrlig citronkola som bara smälter i munnen

En riktigt god gräddkola är ett väldigt enkelt julgodis att göra hemma själv. Den går också att smaksätta på många olika sätt. Vad sägs om till exempel: vaniljkola eller chokladkola? Denna variant med smak av citron är en riktigt fräsch, len och god citronkola som på riktigt smälter i munnen men samtidigt är sådär härligt seg när man tar en tugga.

Reklam för min webbshop

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citronkola

Portioner: 30

Ingredienser

4 dl vispgrädde
4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
150 g smör
skal & saft från 1 citron
1 krm salt
fint rivet skal från 1 citron att garnera med

Tips!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.
  • Kolan förvaras bäst i en lufttät burk i kylskåpet.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

4 dl vispgrädde
4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
150 g smör
skal & saft från 1 citron
1 krm salt
fint rivet skal från 1 citron att garnera med

TIPS!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.
  • Kolan förvaras bäst i en lufttät burk i kylskåpet.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med silikonbalkar formade som en rektangel med måtten 15×30 cm eller fodra en form på 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner smör, vispgrädde, strösocker, ljus sira, skal och saft från 1 citron i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt alltsammans smälta ihop och koka upp utan lock tills kolan når 124-125 grader utan att röra om för mycket för att inte kolan ska kristallisera sig.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt saltet och rör om försiktigt.
  5. Häll upp smeten i formen. Låt kolan stelna helt i kylskåpet innan du skär upp kolan i bitar, garnerar med citronskal och snurrar dem till spiraler och slår in i smörpapper.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med silikonbalkar formade som en rektangel med måtten 15×30 cm eller fodra en form på 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner smör, vispgrädde, strösocker, ljus sira, skal och saft från 1 citron i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt alltsammans smälta ihop och koka upp utan lock tills kolan når 124-125 grader utan att röra om för mycket för att inte kolan ska kristallisera sig.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt saltet och rör om försiktigt.
  5. Häll upp smeten i formen. Låt kolan stelna helt i kylskåpet innan du skär upp kolan i bitar, garnerar med citronskal och snurrar dem till spiraler och slår in i smörpapper.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
31 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
Karin
2 years ago

Hej! Var kan jag hitta silikonform/balk i storlek 15×30? Har sökt på nätet men hittar bara kvadratiska..!

Johanna
Johanna
2 years ago

Hur länge håller dessa? Tänker på grädden osv

Sandra
Sandra
2 years ago

Ska den inte stelna i kastrullen? Jag kokade den i 1 1/2 timme innan den började tjockna, o då smakade den inte speciellt gott… jag har ingen termometer men ca hur lång tid tar det att få upp kolan i rätt temperatur?

Sandra
Sandra
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack, jag provar igen 🙏

Marie
Marie
2 years ago

Hej!
Hur seg/hård blir kolan?? Måste ha mjukare kolor för tändernas skull🥴🥴

Jenny
Jenny
2 years ago

Min kola har fastnat på 108 grader och så fort jag försöker höja temperaturen så kokar det över. Har kokat i 40min men inget händer. Vad ska jag göra?

Rebecka
Rebecka
2 years ago

Kan man frysa den? Hur länge håller den i rumstemperatur?

Ann-Sofie Bragstedt
Ann-Sofie Bragstedt
2 years ago

Hej! Jag gjorde kolan, men del delade på sig. Fett upptill och kola under. Vad gjorde jag för fel?

Hanna Johansson
Hanna Johansson
2 years ago

Går det att byta ut citronen mot apelsin? Tar jag i så fall lika mycket apelsin som det skulle varit citron i? 🙂

Elin
Elin
2 years ago

Går det att frysa in kolan? Det blev väldigt mycket så allt fick inte plats i kylen😅 Du är fantaktisk🥰

Emmelie
Emmelie
2 years ago

Går dem att frysa in? Om inte det går hur länge klara de sig i kylen?

Tova
Tova
2 years ago

Jag har bakbalkar i aliminium/stål, det känns som att kolan kommer fastna i balkarna? Hur ska jag göra?

Theres
Theres
2 years ago

Hej.
Jag råkade ha i saltet ifrån början. Kommer det fortfarande bli bra kola?

Pe od
Pe od
2 years ago

Gjorde dessa men när jag tog fram dom från kylen för att dela den så börjar dom flyta ut, varför?

Tess
Tess
2 years ago

Smeten är sjukt god men jag har kokat den i 45 min och den är fortfarande väldigt rinning och klarar absolut inte kulprovet. Har jag haft i för mycket saft av citronen tro?

Jenny
Jenny
2 years ago

Jag har inget bakplåtspapper!! Vad gör jag då??

Tips!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.
  • Kolan förvaras bäst i en lufttät burk i kylskåpet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?