Citronkola

95 röster
citronkola
En len och härligt syrlig citronkola som bara smälter i munnen

Foto: Ulrika Pousette

En riktigt god gräddkola är ett väldigt enkelt julgodis att göra hemma själv. Den går också att smaksätta på många olika sätt. Vad sägs om till exempel: vaniljkola eller chokladkola? Denna variant med smak av citron är en riktigt fräsch, len och god citronkola som på riktigt smälter i munnen men samtidigt är sådär härligt seg när man tar en tugga.

citronkola

Receptet ger ca 30 bitar citronkola.

Ingredienser:

4 dl vispgrädde

4 dl strösocker

2 dl ljus sirap

150 g smör

skal & saft från 1 citron

1 krm salt

fint rivet skal från 1 citron att garnera med

Gör såhär:

  1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med silikonbalkar formade som en rektangel med måtten 15×30 cm eller fodra en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner smör, vispgrädde, strösocker, ljus sira, skal och saft från 1 citron i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt alltsammans smälta ihop och koka upp utan lock tills kolan når 124-125 grader utan att röra om för mycket för att inte kolan ska kristallisera sig.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt saltet och rör om försiktigt.
  5. Häll upp smeten i formen. Låt kolan stelna helt i kylskåpet innan du skär upp kolan i bitar, garnerar med citronskal och snurrar dem till spiraler och slår in i smörpapper.

TIPS!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.
  • Kolan förvaras bäst i en lufttät burk i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

31 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
Karin
9 månader sedan

Hej! Var kan jag hitta silikonform/balk i storlek 15×30? Har sökt på nätet men hittar bara kvadratiska..!

Johanna
Johanna
9 månader sedan

Hur länge håller dessa? Tänker på grädden osv

Sandra
Sandra
9 månader sedan

Ska den inte stelna i kastrullen? Jag kokade den i 1 1/2 timme innan den började tjockna, o då smakade den inte speciellt gott… jag har ingen termometer men ca hur lång tid tar det att få upp kolan i rätt temperatur?

Sandra
Sandra
Svara på  Camilla Hamid
9 månader sedan

Tack, jag provar igen 🙏

Marie
Marie
9 månader sedan

Hej!
Hur seg/hård blir kolan?? Måste ha mjukare kolor för tändernas skull🥴🥴

Jenny
Jenny
9 månader sedan

Min kola har fastnat på 108 grader och så fort jag försöker höja temperaturen så kokar det över. Har kokat i 40min men inget händer. Vad ska jag göra?

Rebecka
Rebecka
9 månader sedan

Kan man frysa den? Hur länge håller den i rumstemperatur?

Ann-Sofie Bragstedt
Ann-Sofie Bragstedt
9 månader sedan

Hej! Jag gjorde kolan, men del delade på sig. Fett upptill och kola under. Vad gjorde jag för fel?

Hanna Johansson
Hanna Johansson
9 månader sedan

Går det att byta ut citronen mot apelsin? Tar jag i så fall lika mycket apelsin som det skulle varit citron i? 🙂

Elin
Elin
9 månader sedan

Går det att frysa in kolan? Det blev väldigt mycket så allt fick inte plats i kylen😅 Du är fantaktisk🥰

Emmelie
Emmelie
9 månader sedan

Går dem att frysa in? Om inte det går hur länge klara de sig i kylen?

Tova
Tova
9 månader sedan

Jag har bakbalkar i aliminium/stål, det känns som att kolan kommer fastna i balkarna? Hur ska jag göra?

Theres
Theres
9 månader sedan

Hej.
Jag råkade ha i saltet ifrån början. Kommer det fortfarande bli bra kola?

Pe od
Pe od
9 månader sedan

Gjorde dessa men när jag tog fram dom från kylen för att dela den så börjar dom flyta ut, varför?

Tess
Tess
9 månader sedan

Smeten är sjukt god men jag har kokat den i 45 min och den är fortfarande väldigt rinning och klarar absolut inte kulprovet. Har jag haft i för mycket saft av citronen tro?

Jenny
Jenny
9 månader sedan

Jag har inget bakplåtspapper!! Vad gör jag då??

31
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x