Salt kolafudge

283 röster
salt kolafudge
Inlägget innehåller annonslänkar.
Salt kolafudge är en len fudge med smak av salt kola. Busenkel att göra och blir snabbt redo att ätas.

Hemmagjort godis är det godaste godiset. Särskilt den varianten som går snabbt och enkelt att göra och som blir sådär barnsligt god. Den här godbiten har alltså smak av salt kola med samma konsistens som fudge. Fudge stelnar mycket snabbare än kola så det här godiset är perfekt att göra om man är sugen på kola och vill äta det snart.

kolafudge
Denna salta kolafudge är så underbart len och har en så fin smakbalans mellan sött och salt.

När du ska göra kolafudge eller vilket godis somhelst så är det bra att ha en termometer (adlink), jag föredrar en stektermometer då de är smidiga att bara hänga på kastrullens kant, en rymligt tjockbottnad kastrull och silikonbalkar (adlink) (jag använde två balkar som är 30 cm och två som är 15 för att få en form som är 30×15 cm).

Receptet bakade jag i en form av silikonbalkar med måtten 30×15 cm och ger ca 40 små bitar salt kolafudge.

Ingredienser:

3 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl ljus sirap

100 g vit choklad

50 g smör

0,5 tsk flingsalt

flingsalt att garnera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man gör salt kolafudge.
salt kolafudge steg för steg
Steg för steg – bilder på hur man bakar salt kolafudge

Gör såhär:

  1. Täck en plåt eller bricka som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper och placera dina silikonbalkar ihopsatta till en form på 30×15 cm. Använder du istället en rektangulär form med samma mått så är det bara att fodra den med bakplåtspapper.
  2. Ha ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 120 grader, rör om försiktigt då och då men skrapa inte i botten på kastrullen.
  3. Grovhacka den vita chokladen om du inte använder chokladknappar. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn fudgesmet.
  4. Häll upp smeten i formen, bre ut i ett jämnt lager, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet eller skafferiet.

TIPS!

  • Fudgen håller sig i minst 2 månader om de förvaras i lufttät burk i rumstemperatur. Ännu längre om de förvaras i kylskåpet. Slå in i smörpapper så klibbar de inte ihop.
  • Gör vegansk salt kolafudge genom att byta ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter. Viktigt att vispgrädden du använder är vispbar (den ska dock inte vispas upp innan du har ner den i kastrullen).
Prenumerera
Notis om
guest
36 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisinna Soysüren
Lisinna Soysüren
11 månader sedan

Gjorde dom veganska och det blev GAAALET GOTT 🤩 så enkelt också!!

Maria
Maria
10 månader sedan

Ha ha! Kommer hålla 2 månader i kylen… Finns inte en chans att den räcker fram till Lucia😋

Johanna
Johanna
10 månader sedan

Men visst kan man ställa in en 30×30-gjutbalk till måtten 15×30? Så slipper man köpa båda storlekarna(?)

Mona Gustavsson
Mona Gustavsson
10 månader sedan

Gjorde dessa igår. Smaken var det inget fel på men de blev så kladdiga. Vad gjorde jag för fel?

Mona Gustavsson
Mona Gustavsson
Svara på  Camilla Hamid
10 månader sedan

Ja tog av den från spisen vid 119 grader

Elsa
Elsa
10 månader sedan

Har haft inne de i kylskåpet i en natt o det går inte att få av bakplåtspappret. Tog in de i frysen nu men är rätt säker på att det inte kommer funka. Dock är smeten galet god!

Sara Andersson
Sara Andersson
10 månader sedan

När jag testade denna kom jag inte upp i temperatur. Kokade på medelhög värme i ca 20 min och den ville inte stiga över 104 grader. Tillslut gav jag upp och höjde till hög värme men temperaturen steg inte över 107 grader.
Kan bero på fel på termometern, men tror inte det pågrund av hur smeten blev (väldigt rinnig). Vad kan detta bero på?

Last edited 10 månader sedan by Sara Andersson
Jossan
Jossan
Svara på  Sara Andersson
10 månader sedan

Jag hade exakt samma problem. Kom inte över 105 grader. Jag har induktionshäll.

Anna Lidhammar
Anna Lidhammar
10 månader sedan

Såååå goda, var noga med temperaturen, kommer göra många omgångar innan jul!

Lina
Lina
10 månader sedan

Godaste jag ätit! Råkade bränna första men gjorde om på lägre värme, så värt.

Anna
Anna
10 månader sedan

Såååå goda!! Perfekt konsistens och smak 🙂 Hade inget flingsalt men fungerade med vanligt salt i smeten istället!

Anna
Anna
10 månader sedan

Helt fantastiska! Tog otroligt lång tid innan jag kom upp i 120 grader, men det var värt tålamodet. Svårt att få så hög temperatur utan att det kokar över, kanske prova i större kastrull? Helt supergoda!!

Emilia
Emilia
10 månader sedan

Den här fudgen var amazing! Alla som har fått smaka har ä l s k a t den, lär bli minst två satser till framåt jul🥰

Linda Marie Wangen
Linda Marie Wangen
10 månader sedan

Kjempegode!❤️ Så enkle, og perfekt konsistens etter at de ble helt avkjølte😄

William
William
10 månader sedan

Har kokat och kokat hur länge som helst men kom inte över 110 grader och den var väldigt rinnig. Läste nu att vissa termometrar kanske inte fungerar med inuktionshäll. Har du tips på någon termometer som fungerar bra? smeten var god i alla fall, får se hur det stelnar

Lisa
Lisa
10 månader sedan

Kan man göra den här utan termometer? 🙁 den ser ju sååå god ut!!

Matilda
Matilda
10 månader sedan

Jag testade det här receptet i veckan och det blev verkligen så gott. Jag vill prova göra samma men addera saffran till, är det möjligt efter det kokat upp? 🙂

Izabella
Izabella
10 månader sedan

Kan man ha märk shoklad

Therese
Therese
10 månader sedan

Min blev bränd innan jag kom upp i 120. Ska jag ha medelvärme efter uppkokning, eller Max?

Jenny
Jenny
9 månader sedan

Galet goda!
Jag hade ingen vit choklad hemma, så jag använde Odense mjölkchoklad istället. Supergott!
Det tog ett tag att komma upp i temperatur, men dettas värt att vänta.
Dessa kommer jag absolut göra igen.

Åsa
Åsa
9 månader sedan

OMG, så gott det blev! Tusen tack för receptet 🤶☃️🎅

Siri
Siri
9 månader sedan

Jag måste bara berätta att jag gjorde det här receptet till julbaket men bytte ut vaniljsockret mot ett paket saffran! GUDOMLIGT!!
Underbart och enkelt recept!

36
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x