Salt kolafudge

105 röster
salt kolafudge
Inlägget innehåller annonslänkar.
Salt kolafudge är en len fudge med smak av salt kola. Busenkel att göra och blir snabbt redo att ätas.

Hemmagjort godis är det godaste godiset. Särskilt den varianten som går snabbt och enkelt att göra och som blir sådär barnsligt god. Den här godbiten har alltså smak av salt kola med samma konsistens som fudge. Fudge stelnar mycket snabbare än kola så det här godiset är perfekt att göra om man är sugen på kola och vill äta det snart.

kolafudge
Denna salta kolafudge är så underbart len och har en så fin smakbalans mellan sött och salt.

När du ska göra kolafudge eller vilket godis somhelst så är det bra att ha en termometer (adlink), jag föredrar en stektermometer då de är smidiga att bara hänga på kastrullens kant, en rymligt tjockbottnad kastrull och silikonbalkar (adlink) (jag använde två balkar som är 30 cm och två som är 15 för att få en form som är 30×15 cm).

Receptet bakade jag i en form av silikonbalkar med måtten 30×15 cm och ger ca 40 små bitar salt kolafudge.

Ingredienser:

3 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl ljus sirap

100 g vit choklad

50 g smör

0,5 tsk flingsalt

flingsalt att garnera med

salt kolafudge steg för steg
Steg för steg – bilder på hur man bakar salt kolafudge

Gör såhär:

  1. Täck en plåt eller bricka som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper och placera dina silikonbalkar ihopsatta till en form på 30×15 cm. Använder du istället en rektangulär form med samma mått så är det bara att fodra den med bakplåtspapper.
  2. Ha ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 120 grader, rör om försiktigt då och då men skrapa inte i botten på kastrullen.
  3. Grovhacka den vita chokladen om du inte använder chokladknappar. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn fudgesmet.
  4. Häll upp smeten i formen, bre ut i ett jämnt lager, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet eller skafferiet.

TIPS!

  • Fudgen håller sig i minst 2 månader om de förvaras i lufttät burk i rumstemperatur. Ännu längre om de förvaras i kylskåpet. Slå in i smörpapper så klibbar de inte ihop.
  • Gör vegansk salt kolafudge genom att byta ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter. Viktigt att vispgrädden du använder är vispbar (den ska dock inte vispas upp innan du har ner den i kastrullen).
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisinna Soysüren
Lisinna Soysüren
9 dagar sedan

Gjorde dom veganska och det blev GAAALET GOTT 🤩 så enkelt också!!

Maria
Maria
19 timmar sedan

Ha ha! Kommer hålla 2 månader i kylen… Finns inte en chans att den räcker fram till Lucia😋

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x