Salt kolafudge

Inlägget innehåller annonslänkar och reklam för min webbshop.
Salt kolafudge är en len fudge med smak av salt kola. Busenkel att göra och blir snabbt redo att ätas.

Hemmagjort godis är det godaste godiset. Särskilt den varianten som går snabbt och enkelt att göra och som blir sådär barnsligt god. Den här godbiten har alltså smak av salt kola med samma konsistens som fudge. Fudge stelnar mycket snabbare än kola så det här godiset är perfekt att göra om man är sugen på kola och vill äta det snart.

När du ska göra kolafudge eller vilket godis somhelst så är det bra att ha en termometer (adlink), jag föredrar en stektermometer då de är smidiga att bara hänga på kastrullens kant, en rymligt tjockbottnad kastrull och en bakplåt med måtten 20×30 cm.

Denna salta kolafudge är så underbart len och har en så fin smakbalans mellan sött och salt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Salt kolafudge

Portioner: 40

Ingredienser

3 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
50 g smör
0,5 tsk flingsalt
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Fudgen håller sig i minst 2 månader om de förvaras i lufttät burk i rumstemperatur. Ännu längre om de förvaras i kylskåpet. Slå in i smörpapper så klibbar de inte ihop.
  • Gör vegansk salt kolafudge genom att byta ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter. Viktigt att vispgrädden du använder är vispbar (den ska dock inte vispas upp innan du har ner den i kastrullen).

Dela receptet

Portioner: 40st

Ingredienser

3 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
50 g smör
0,5 tsk flingsalt
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Fudgen håller sig i minst 2 månader om de förvaras i lufttät burk i rumstemperatur. Ännu längre om de förvaras i kylskåpet. Slå in i smörpapper så klibbar de inte ihop.
  • Gör vegansk salt kolafudge genom att byta ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter. Viktigt att vispgrädden du använder är vispbar (den ska dock inte vispas upp innan du har ner den i kastrullen).

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en form av silikonbalkar med måtten 30×15 cm och ger ca 40 små bitar salt kolafudge.

  1. Täck en plåt eller bricka som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper och placera dina silikonbalkar ihopsatta till en form på 30×15 cm. Använder du istället en rektangulär form med samma mått så är det bara att fodra den med bakplåtspapper.
  2. Ha ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 120 grader, rör om försiktigt då och då men skrapa inte i botten på kastrullen.
  3. Grovhacka den vita chokladen om du inte använder chokladknappar. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn fudgesmet.
  4. Häll upp smeten i formen, bre ut i ett jämnt lager, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet eller skafferiet.
Steg för steg

salt kolafudge steg för steg

Video

Receptet bakade jag i en form av silikonbalkar med måtten 30×15 cm och ger ca 40 små bitar salt kolafudge.

  1. Täck en plåt eller bricka som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper och placera dina silikonbalkar ihopsatta till en form på 30×15 cm. Använder du istället en rektangulär form med samma mått så är det bara att fodra den med bakplåtspapper.
  2. Ha ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 120 grader, rör om försiktigt då och då men skrapa inte i botten på kastrullen.
  3. Grovhacka den vita chokladen om du inte använder chokladknappar. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn fudgesmet.
  4. Häll upp smeten i formen, bre ut i ett jämnt lager, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet eller skafferiet.

Dela receptet

4 8 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
74 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linn
Linn
3 years ago

Hur ska man veta att kolan är 120grader om man inte har en termometer?

Lisinna Soysüren
Lisinna Soysüren
3 years ago

Gjorde dom veganska och det blev GAAALET GOTT 🤩 så enkelt också!!

Maria
Maria
3 years ago

Ha ha! Kommer hålla 2 månader i kylen… Finns inte en chans att den räcker fram till Lucia😋

Vera B
Vera B
Svara till  Maria
3 years ago

Haha reagerade lite på samma sätt 🙂
Är inne på andra rundan nu.. hoppas att det finns nån kvar till jul 🤪

Berit Anderén
Berit Anderén
3 years ago

Har provat ditt recept på drömkolabitar i långpanna, det blev verkligen en dröm så fantastiskt gott.
Undrar bara en sak, du skriver att kolan ska koka 30-45 min men min kola tog 4 timmar! Vet sen gammalt att kola och knäck tar väldigt lång tid att komma upp i rätt temperatur. Hur gör du för att din tid ska funka?

Johanna
Johanna
3 years ago

Men visst kan man ställa in en 30×30-gjutbalk till måtten 15×30? Så slipper man köpa båda storlekarna(?)

Mona Gustavsson
Mona Gustavsson
3 years ago

Gjorde dessa igår. Smaken var det inget fel på men de blev så kladdiga. Vad gjorde jag för fel?

Mona Gustavsson
Mona Gustavsson
Svara till  camillahamid
3 years ago

Ja tog av den från spisen vid 119 grader

Elsa
Elsa
3 years ago

Har haft inne de i kylskåpet i en natt o det går inte att få av bakplåtspappret. Tog in de i frysen nu men är rätt säker på att det inte kommer funka. Dock är smeten galet god!

Sara Andersson
Sara Andersson
3 years ago

När jag testade denna kom jag inte upp i temperatur. Kokade på medelhög värme i ca 20 min och den ville inte stiga över 104 grader. Tillslut gav jag upp och höjde till hög värme men temperaturen steg inte över 107 grader.
Kan bero på fel på termometern, men tror inte det pågrund av hur smeten blev (väldigt rinnig). Vad kan detta bero på?

Last edited 3 years ago by Sara Andersson
Jossan
Jossan
Svara till  Sara Andersson
3 years ago

Jag hade exakt samma problem. Kom inte över 105 grader. Jag har induktionshäll.

Ulrika
Ulrika
3 years ago

Går det att koka fudgen på kokosgrödde?

Anna Lidhammar
Anna Lidhammar
3 years ago

Såååå goda, var noga med temperaturen, kommer göra många omgångar innan jul!

Lina
Lina
3 years ago

Godaste jag ätit! Råkade bränna första men gjorde om på lägre värme, så värt.

Anna
Anna
3 years ago

Såååå goda!! Perfekt konsistens och smak 🙂 Hade inget flingsalt men fungerade med vanligt salt i smeten istället!

Anna
Anna
3 years ago

Helt fantastiska! Tog otroligt lång tid innan jag kom upp i 120 grader, men det var värt tålamodet. Svårt att få så hög temperatur utan att det kokar över, kanske prova i större kastrull? Helt supergoda!!

Emilia
Emilia
3 years ago

Den här fudgen var amazing! Alla som har fått smaka har ä l s k a t den, lär bli minst två satser till framåt jul🥰

Linda Marie Wangen
Linda Marie Wangen
3 years ago

Kjempegode!❤️ Så enkle, og perfekt konsistens etter at de ble helt avkjølte😄

William
William
3 years ago

Har kokat och kokat hur länge som helst men kom inte över 110 grader och den var väldigt rinnig. Läste nu att vissa termometrar kanske inte fungerar med inuktionshäll. Har du tips på någon termometer som fungerar bra? smeten var god i alla fall, får se hur det stelnar

Lisa
Lisa
3 years ago

Kan man göra den här utan termometer? 🙁 den ser ju sååå god ut!!

Anna
Anna
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hur länge ungefär ska den koka,om man inte har termometer?

Lilian
Lilian
3 years ago

Kan man byta ut den vita chokladen mot en mörkare?

Torill
Torill
3 years ago

Så goda! Smälter på tungan! Tar med och bjuder på jobbet i morgon 🙂
Tack för receptet och God Jul!

Ella
Ella
3 years ago

Smeten blev jättegod men hade problem med att få upp den i rätt temperatur då allt kokade över, men hoppas på att de blir goda ändå!

Helen
Helen
3 years ago

Vilket nummer på spisen ska man ha, mellan 1-9, har på 5sn nu men graderna går inte över 105 men jag vågar inte riktigt höja.

Carolin
Carolin
3 years ago

Hej, jag har ingen termometer, funkar kultestet?

Carolin
Carolin
3 years ago

Edit bleu perfekt även med kulprovet. Perfekt julklapp i år !

Fredrika
Fredrika
3 years ago

Fungerar det med vit sirap istället för ljus? Verkar så galet goda!!!

Johanna
Johanna
3 years ago

Gjorde en sats utan salt. Supergoda! Blir garanterat en till sats innan jul. Funderar på om man kan byta ut den vita chokladen till ljus choklad. Ska nog testa ikväll 😁

Matilda
Matilda
3 years ago

Jag testade det här receptet i veckan och det blev verkligen så gott. Jag vill prova göra samma men addera saffran till, är det möjligt efter det kokat upp? 🙂

Izabella
Izabella
3 years ago

Kan man ha märk shoklad

Therese
Therese
3 years ago

Min blev bränd innan jag kom upp i 120. Ska jag ha medelvärme efter uppkokning, eller Max?

Jenny
Jenny
3 years ago

Galet goda!
Jag hade ingen vit choklad hemma, så jag använde Odense mjölkchoklad istället. Supergott!
Det tog ett tag att komma upp i temperatur, men dettas värt att vänta.
Dessa kommer jag absolut göra igen.

Nicky Ottosson Landin
Nicky Ottosson Landin
3 years ago

Kan man göra utan vit choklad helt och hållet? Det är den enda ingrediens jag inte har hemma och vi försöker avstå att springa i affärer såhär i coronatider.

Åsa
Åsa
3 years ago

OMG, så gott det blev! Tusen tack för receptet 🤶☃️🎅

Fahad Ahmad
Fahad Ahmad
3 years ago

kan man byta ut ljussirap med vitt sirap?

Hafsah
Hafsah
3 years ago

Måste man använde en termometer eller finns det något annat sätt att se om fudgen är klar. Jag vågar inte att gå ut för att köpa en. Försätt med det du gör syster.

Siri
Siri
3 years ago

Jag måste bara berätta att jag gjorde det här receptet till julbaket men bytte ut vaniljsockret mot ett paket saffran! GUDOMLIGT!!
Underbart och enkelt recept!

Ida
Ida
3 years ago

Kan man göra på något sätt utan choklad? 🙂

Maria Mattsson
Maria Mattsson
2 years ago

Har gjort denna i present till nära och kära samt så många gånger och det här är bland de enklaste och godaste fudgen jag har gjort! Bästa receptet enligt mig! ❤️ Har gjort båda veganska och icke-veganska och båda funkar och blir fantastiska! Du är bäst Camilla! ❤️

Mille
Mille
2 years ago

Kan man köra utan sirap?

Nina
Nina
2 years ago

Går det att göra med kondenserad mjölk?

Gunilla
Gunilla
2 years ago

När ska smöret i ? Det är två olika bud. Innan kokning på videon. Men efter på receptet.

Jenny
Jenny
2 years ago

Hej Camilla gjorde detta igår men har misslyckats totalt! Tog i smöret för tidigt men tänkte att det kanske blir bra ändå. Den har stått i kylen sen igår och har blivit segare men absolut inte så att jag kan skära den i bitar! Ska jag kasta den eller kan jag koka upp allt igen?😬Tror att den inte kokade tillräckligt länge🤷🏻‍♀️

Lisa
Lisa
2 years ago

Gjorde dessa föra helgen, men jag tycker att de blev lite för söta. Kan jag dra ner på någon ingrediens?

Jenny
Jenny
2 years ago

Jag ÄLSKAR dessa! Tack Camilla! På eget bevåg mixtrade jag lite med receptet och bytte ut den vita chokladen mot mörk choklad samt några droppar pepparmintolja. Istället för salt ovanpå krossade jag lite polkagrisar 😊

Ingeborg
Ingeborg
2 years ago

Hej den här salta kolafudgén verkar kalasgoda men jag undrar om jag kan använda ljus mjölkchoklad istället för den vita.

Ulrica
Ulrica
2 years ago

Herregud vad gott 😁 Så enkelt att göra. Även om jag använde laktosfri grädde och mjölkfritt smör samt gjorde en halv sats.

1640205513021591384779084858893.jpg
Mats Lindström
Mats Lindström
2 years ago

3D -printade min form 🙂

AA94814F-CB16-45C7-9CED-3F7CE4ABB2C3.jpeg
Ronja Larsson
Ronja Larsson
2 years ago

Är besatt🙈

Tips!

  • Fudgen håller sig i minst 2 månader om de förvaras i lufttät burk i rumstemperatur. Ännu längre om de förvaras i kylskåpet. Slå in i smörpapper så klibbar de inte ihop.
  • Gör vegansk salt kolafudge genom att byta ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter. Viktigt att vispgrädden du använder är vispbar (den ska dock inte vispas upp innan du har ner den i kastrullen).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?