
Salt kolafudge är en len fudge med smak av salt kola. Busenkel att göra och blir snabbt redo att ätas.
Hemmagjort godis är det godaste godiset. Särskilt den varianten som går snabbt och enkelt att göra och som blir sådär barnsligt god. Den här godbiten har alltså smak av salt kola med samma konsistens som fudge. Fudge stelnar mycket snabbare än kola så det här godiset är perfekt att göra om man är sugen på kola och vill äta det snart.

När du ska göra kolafudge eller vilket godis somhelst så är det bra att ha en termometer (adlink), jag föredrar en stektermometer då de är smidiga att bara hänga på kastrullens kant, en rymligt tjockbottnad kastrull och silikonbalkar (adlink) (jag använde två balkar som är 30 cm och två som är 15 för att få en form som är 30×15 cm).
Receptet bakade jag i en form av silikonbalkar med måtten 30×15 cm och ger ca 40 små bitar salt kolafudge.
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
50 g smör
0,5 tsk flingsalt
flingsalt att garnera med

Gör såhär:
- Täck en plåt eller bricka som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper och placera dina silikonbalkar ihopsatta till en form på 30×15 cm. Använder du istället en rektangulär form med samma mått så är det bara att fodra den med bakplåtspapper.
- Ha ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 120 grader, rör om försiktigt då och då men skrapa inte i botten på kastrullen.
- Grovhacka den vita chokladen om du inte använder chokladknappar. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn fudgesmet.
- Häll upp smeten i formen, bre ut i ett jämnt lager, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet eller skafferiet.
TIPS!
- Fudgen håller sig i minst 2 månader om de förvaras i lufttät burk i rumstemperatur. Ännu längre om de förvaras i kylskåpet. Slå in i smörpapper så klibbar de inte ihop.
- Gör vegansk salt kolafudge genom att byta ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter. Viktigt att vispgrädden du använder är vispbar (den ska dock inte vispas upp innan du har ner den i kastrullen).
Gjorde dom veganska och det blev GAAALET GOTT 🤩 så enkelt också!!
Ha ha! Kommer hålla 2 månader i kylen… Finns inte en chans att den räcker fram till Lucia😋
Men visst kan man ställa in en 30×30-gjutbalk till måtten 15×30? Så slipper man köpa båda storlekarna(?)
Absolut 😀
Gjorde dessa igår. Smaken var det inget fel på men de blev så kladdiga. Vad gjorde jag för fel?
Använde du termometer när du kokade fudgen? <3
Ja tog av den från spisen vid 119 grader
Har haft inne de i kylskåpet i en natt o det går inte att få av bakplåtspappret. Tog in de i frysen nu men är rätt säker på att det inte kommer funka. Dock är smeten galet god!
Använde du termometer när du kokade den? <3
När jag testade denna kom jag inte upp i temperatur. Kokade på medelhög värme i ca 20 min och den ville inte stiga över 104 grader. Tillslut gav jag upp och höjde till hög värme men temperaturen steg inte över 107 grader.
Kan bero på fel på termometern, men tror inte det pågrund av hur smeten blev (väldigt rinnig). Vad kan detta bero på?
En del termometrar funkar inte med induktionshäll. Vilken typ av spis har du? <3
Jag hade exakt samma problem. Kom inte över 105 grader. Jag har induktionshäll.
Såååå goda, var noga med temperaturen, kommer göra många omgångar innan jul!
Vad glad jag blir 😀
Godaste jag ätit! Råkade bränna första men gjorde om på lägre värme, så värt.
Såååå goda!! Perfekt konsistens och smak 🙂 Hade inget flingsalt men fungerade med vanligt salt i smeten istället!
Vad glad jag blir 😀
Helt fantastiska! Tog otroligt lång tid innan jag kom upp i 120 grader, men det var värt tålamodet. Svårt att få så hög temperatur utan att det kokar över, kanske prova i större kastrull? Helt supergoda!!
Åh vad glad jag blir att du tyckte om dem 🙂 Verkar som att många spisar och kastruller beter sig olika men det verkar bero på om man har induktionshäll eller inte.
Den här fudgen var amazing! Alla som har fått smaka har ä l s k a t den, lär bli minst två satser till framåt jul🥰
Åh vad glad jag blir 😀
Kjempegode!❤️ Så enkle, og perfekt konsistens etter at de ble helt avkjølte😄
Tack fina du <3
Har kokat och kokat hur länge som helst men kom inte över 110 grader och den var väldigt rinnig. Läste nu att vissa termometrar kanske inte fungerar med inuktionshäll. Har du tips på någon termometer som fungerar bra? smeten var god i alla fall, får se hur det stelnar
Jag brukar använda en stektermometer som man bara hänger över kastrullens kant så den inte nuddar botten 🙂
Kan man göra den här utan termometer? 🙁 den ser ju sååå god ut!!
Ja men det finns alltid en risk att det inte blir bra pga att en termometer är exakt 🙂
Jag testade det här receptet i veckan och det blev verkligen så gott. Jag vill prova göra samma men addera saffran till, är det möjligt efter det kokat upp? 🙂
Det funkar utmärkt 🙂
Kan man ha märk shoklad
Ja! Blir annan smak men det funkar 🙂
Min blev bränd innan jag kom upp i 120. Ska jag ha medelvärme efter uppkokning, eller Max?
Medelvärme! Men var din kastrull tjockbottnad? <3
Galet goda!
Jag hade ingen vit choklad hemma, så jag använde Odense mjölkchoklad istället. Supergott!
Det tog ett tag att komma upp i temperatur, men dettas värt att vänta.
Dessa kommer jag absolut göra igen.
OMG, så gott det blev! Tusen tack för receptet 🤶☃️🎅
Jag måste bara berätta att jag gjorde det här receptet till julbaket men bytte ut vaniljsockret mot ett paket saffran! GUDOMLIGT!!
Underbart och enkelt recept!