Gräddkola med flingsalt

Härligt len och lite seg gräddkola med smak av vanilj, toppad med flingsalt. Ett busenkelt godis som är beroendeframkallande gott och som bara smälter i munnen.

Reklam för min webbshop

Jag använder dessa silikonbalkar (adlink) när jag gör godis, men det funkar utmärkt att bara fodra en form med måtten 20×30 cm med bakplåtspapper, som finns att köpa i min webbshop!

Det som är så underbart med den här typen av godis är att om man, mot för modan, inte äter upp allt på en gång, så håller det i minst 3 veckor i kylskåpet i lufttät burk. Så man kan liksom gå och ta sig en liten godisbit närhelst man råkar gå förbi kylskåpet, just sayin’…

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Gräddkola med flingsalt

Portioner: 30

Ingredienser

100 g smör
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
flingsalt att garnera med

Tips!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

100 g smör
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
flingsalt att garnera med

TIPS!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med silikonbalkarna formade som en rektangel med måtten 15×30 cm eller fodra en form på ca 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner smör, vispgrädde, strösocker, ljus sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt alltsammans smälta ihop och koka upp utan lock tills kolan når 124-125 grader utan att röra om för mycket för att inte kolan ska kristallisera sig.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt saltet och rör om försiktigt.
  5. Häll upp smeten i formen. Låt kolan stelna helt i kylskåpet innan du skär upp kolan i bitar, snurra dem till spiraler och slår in i smörpapper.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med silikonbalkarna formade som en rektangel med måtten 15×30 cm eller fodra en form på ca 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner smör, vispgrädde, strösocker, ljus sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt alltsammans smälta ihop och koka upp utan lock tills kolan når 124-125 grader utan att röra om för mycket för att inte kolan ska kristallisera sig.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt saltet och rör om försiktigt.
  5. Häll upp smeten i formen. Låt kolan stelna helt i kylskåpet innan du skär upp kolan i bitar, snurra dem till spiraler och slår in i smörpapper.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
34 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnea
Linnea
3 years ago

Går det bra med margarin eller är det endast smör som gäller? 🙂

Lisen
Lisen
3 years ago

Oooo mums ska nog göra detta idag!!

Kerstin
Kerstin
3 years ago

När jag gjorde dessa så gick smöret ut smeten när de va på 124 grader, varför?

Kerstin
Kerstin
Svara till  camillahamid
3 years ago

Kokte den på låg temperatur, men torkade bort det lösa smöret så den går att äta. Den är himla god😊

Veronika
Veronika
3 years ago

Brukar du aldrig använda glykos i kolan?

Louise
Louise
3 years ago

När jag var uppe i 122grader märkte jag att den bränt 😢
Hur hårt ska den koka och hur mycket ska man röra? Jag rörde inte mycket alls- det verkar varit för lite. Eller?

Sabina
Sabina
3 years ago

Kan du länka termometern du använder dig av? Helst inte en digital, råkar hela tiden söndra dom 😀

Alina
Alina
3 years ago

Vad är silikonbalkar du använder dig av? Finns de något alternativ till det ?

Sabina
Sabina
3 years ago

Ska det koka längre om man gör dubbelsats?

Fatima
Fatima
3 years ago

Hej! Om man har en termometer, ungefär hur många minuter ska det koka?

Lilian
Lilian
3 years ago

Kan man byta ut den vita chokladen mot en mörkare choklad?

Petra
Petra
3 years ago

Kan man tillsätta saffran i receptet?😍

Emma
Emma
3 years ago

Kan man använda mörk sirap?

Siri
Siri
3 years ago

Kokade dessa igår och de var heeeelt magiska, tack!

Matilda
Matilda
3 years ago

Hej! Ska man använda sig av kulprovett om man inte har en termometer? Och hur länge ska den koka om man gör de i så fall?

Linda
Linda
3 years ago

Muuuuums SÅ GALET GOD!! Godaste jag ätit.. kokade till 127 grader i tjockbottnad stor 6 liters kastrull, går fort då.. den blev perfekt liiite hård men len och mjuk. Annars brukar jag föredra 125 grader. Farligt god! 👌😍

Monica Johannesson
Monica Johannesson
3 years ago

Verkar god! Kan det funka lika bra med agavesirap?

Angeliqa
Angeliqa
3 years ago

Försökte mig på detta nu ikväll men tyvärr så brände den :/ jag som hade längtat så! Får se om jag ger mig på den imorgon igen 🙂

gabriella
gabriella
3 years ago

hej! jag håller på fixa gräddkolan och jag undrar hur länge den ska sitta i kylskåpet innan man ska börja forma kolan?

Last edited 3 years ago by gabriella
Erina
Erina
3 years ago

Hur länge ska den va i kylen ?

Becka
Becka
3 years ago

Hej, vill jätegörna testa detta men har inga silikonbalkar. Kan man använda något istället för det?

Anna
Anna
2 years ago

Hej! Om man inte har en termometer, hur vet man då om kolan är färdig?

Liza
Liza
2 years ago

För oss som inte hat lätt att hitta vanilj socker (i USA), hur mycket vanilj extrakt ska ska man använda? Går det okej med det?

Sonja
Sonja
2 years ago

Mums

Annica
Annica
2 years ago

Kan man frysa in dessa? Blir de lika bra när de tinar igen?

Kristin
Kristin
2 years ago

Går kolorna att frysa?

Tips!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?