Gräddkola med flingsalt

108 röster
gräddkola
Foto: Ulrika Pousette

Härligt len och lite seg gräddkola med smak av vanilj, toppad med flingsalt. Ett busenkelt godis som är beroendeframkallande gott och som bara smälter i munnen.

Jag använder dessa silikonbalkar (adlink) när jag gör godis men det funkar utmärkt att bara fodra en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper.

Det som är så underbart med den här typen av godis är att om man, mot för modan, inte äter upp allt på en gång, så håller det i minst 3 veckor i kylskåpet i lufttät burk. Så man kan liksom gå och ta sig en liten godisbit närhelst man råkar gå förbi kylskåpet, just sayin’…

Receptet ger ca 30 stycken gräddkola med vanilj och flingsalt.

Ingredienser:

100 g smör

3 dl vispgrädde

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

2 krm salt

flingsalt att garnera med

Gör såhär:

  1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med silikonbalkarna formade som en rektangel med måtten 15×30 cm eller fodra en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner smör, vispgrädde, strösocker, ljus sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt alltsammans smälta ihop och koka upp utan lock tills kolan når 124-125 grader utan att röra om för mycket för att inte kolan ska kristallisera sig.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt saltet och rör om försiktigt.
  5. Häll upp smeten i formen. Låt kolan stelna helt i kylskåpet innan du skär upp kolan i bitar, snurra dem till spiraler och slår in i smörpapper.

TIPS!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.
Prenumerera
Notis om
guest
11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisen
Lisen
1 månad sedan

Oooo mums ska nog göra detta idag!!

Kerstin
Kerstin
1 månad sedan

När jag gjorde dessa så gick smöret ut smeten när de va på 124 grader, varför?

Kerstin
Kerstin
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Kokte den på låg temperatur, men torkade bort det lösa smöret så den går att äta. Den är himla god😊

Louise
Louise
1 månad sedan

När jag var uppe i 122grader märkte jag att den bränt 😢
Hur hårt ska den koka och hur mycket ska man röra? Jag rörde inte mycket alls- det verkar varit för lite. Eller?

Sabina
Sabina
1 månad sedan

Kan du länka termometern du använder dig av? Helst inte en digital, råkar hela tiden söndra dom 😀

Sabina
Sabina
1 månad sedan

Ska det koka längre om man gör dubbelsats?

Fatima
Fatima
1 månad sedan

Hej! Om man har en termometer, ungefär hur många minuter ska det koka?

Linda
Linda
1 månad sedan

Muuuuums SÅ GALET GOD!! Godaste jag ätit.. kokade till 127 grader i tjockbottnad stor 6 liters kastrull, går fort då.. den blev perfekt liiite hård men len och mjuk. Annars brukar jag föredra 125 grader. Farligt god! 👌😍

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x