
Härligt len och lite seg gräddkola med smak av vanilj, toppad med flingsalt. Ett busenkelt godis som är beroendeframkallande gott och som bara smälter i munnen.
Jag använder dessa silikonbalkar (adlink) när jag gör godis men det funkar utmärkt att bara fodra en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper.
Det som är så underbart med den här typen av godis är att om man, mot för modan, inte äter upp allt på en gång, så håller det i minst 3 veckor i kylskåpet i lufttät burk. Så man kan liksom gå och ta sig en liten godisbit närhelst man råkar gå förbi kylskåpet, just sayin’…
Receptet ger ca 30 stycken gräddkola med vanilj och flingsalt.
Ingredienser:
100 g smör
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
flingsalt att garnera med
Gör såhär:
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med silikonbalkarna formade som en rektangel med måtten 15×30 cm eller fodra en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
- Ha ner smör, vispgrädde, strösocker, ljus sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
- Låt alltsammans smälta ihop och koka upp utan lock tills kolan når 124-125 grader utan att röra om för mycket för att inte kolan ska kristallisera sig.
- Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt saltet och rör om försiktigt.
- Häll upp smeten i formen. Låt kolan stelna helt i kylskåpet innan du skär upp kolan i bitar, snurra dem till spiraler och slår in i smörpapper.
TIPS!
- Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.
Oooo mums ska nog göra detta idag!!
När jag gjorde dessa så gick smöret ut smeten när de va på 124 grader, varför?
Kokade du på högsta temperatur? Kokar man för hårt riskerar nämligen smeten att skära sig <3
Kokte den på låg temperatur, men torkade bort det lösa smöret så den går att äta. Den är himla god😊
När jag var uppe i 122grader märkte jag att den bränt 😢
Hur hårt ska den koka och hur mycket ska man röra? Jag rörde inte mycket alls- det verkar varit för lite. Eller?
Använde du en tjockbottnad kastrull? <3
Kan du länka termometern du använder dig av? Helst inte en digital, råkar hela tiden söndra dom 😀
Ska det koka längre om man gör dubbelsats?
Hej! Om man har en termometer, ungefär hur många minuter ska det koka?
ca 30 minuter men det beror också på hur effektiv spis du har, om din kastrull är tjockbottnad eller inte osv <3
Muuuuums SÅ GALET GOD!! Godaste jag ätit.. kokade till 127 grader i tjockbottnad stor 6 liters kastrull, går fort då.. den blev perfekt liiite hård men len och mjuk. Annars brukar jag föredra 125 grader. Farligt god! 👌😍