Gräddkola med flingsalt

153 röster
gräddkola
Foto: Ulrika Pousette

Härligt len och lite seg gräddkola med smak av vanilj, toppad med flingsalt. Ett busenkelt godis som är beroendeframkallande gott och som bara smälter i munnen.

Jag använder dessa silikonbalkar (adlink) när jag gör godis men det funkar utmärkt att bara fodra en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper.

Det som är så underbart med den här typen av godis är att om man, mot för modan, inte äter upp allt på en gång, så håller det i minst 3 veckor i kylskåpet i lufttät burk. Så man kan liksom gå och ta sig en liten godisbit närhelst man råkar gå förbi kylskåpet, just sayin’…

Receptet ger ca 30 stycken gräddkola med vanilj och flingsalt.

Ingredienser:

100 g smör

3 dl vispgrädde

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

2 krm salt

flingsalt att garnera med

Gör såhär:

  1. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med silikonbalkarna formade som en rektangel med måtten 15×30 cm eller fodra en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
  2. Ha ner smör, vispgrädde, strösocker, ljus sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt alltsammans smälta ihop och koka upp utan lock tills kolan når 124-125 grader utan att röra om för mycket för att inte kolan ska kristallisera sig.
  4. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt saltet och rör om försiktigt.
  5. Häll upp smeten i formen. Låt kolan stelna helt i kylskåpet innan du skär upp kolan i bitar, snurra dem till spiraler och slår in i smörpapper.

TIPS!

  • Gör vegansk gräddkola genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
34 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnea
Linnea
1 år sedan

Går det bra med margarin eller är det endast smör som gäller? 🙂

Lisen
Lisen
1 år sedan

Oooo mums ska nog göra detta idag!!

Kerstin
Kerstin
1 år sedan

När jag gjorde dessa så gick smöret ut smeten när de va på 124 grader, varför?

Kerstin
Kerstin
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Kokte den på låg temperatur, men torkade bort det lösa smöret så den går att äta. Den är himla god😊

Veronika
Veronika
1 år sedan

Brukar du aldrig använda glykos i kolan?

Louise
Louise
1 år sedan

När jag var uppe i 122grader märkte jag att den bränt 😢
Hur hårt ska den koka och hur mycket ska man röra? Jag rörde inte mycket alls- det verkar varit för lite. Eller?

Sabina
Sabina
1 år sedan

Kan du länka termometern du använder dig av? Helst inte en digital, råkar hela tiden söndra dom 😀

Alina
Alina
1 år sedan

Vad är silikonbalkar du använder dig av? Finns de något alternativ till det ?

Sabina
Sabina
1 år sedan

Ska det koka längre om man gör dubbelsats?

Fatima
Fatima
1 år sedan

Hej! Om man har en termometer, ungefär hur många minuter ska det koka?

Lilian
Lilian
1 år sedan

Kan man byta ut den vita chokladen mot en mörkare choklad?

Petra
Petra
1 år sedan

Kan man tillsätta saffran i receptet?😍

Emma
Emma
1 år sedan

Kan man använda mörk sirap?

Siri
Siri
1 år sedan

Kokade dessa igår och de var heeeelt magiska, tack!

Matilda
Matilda
1 år sedan

Hej! Ska man använda sig av kulprovett om man inte har en termometer? Och hur länge ska den koka om man gör de i så fall?

Linda
Linda
1 år sedan

Muuuuums SÅ GALET GOD!! Godaste jag ätit.. kokade till 127 grader i tjockbottnad stor 6 liters kastrull, går fort då.. den blev perfekt liiite hård men len och mjuk. Annars brukar jag föredra 125 grader. Farligt god! 👌😍

Monica Johannesson
Monica Johannesson
1 år sedan

Verkar god! Kan det funka lika bra med agavesirap?

Angeliqa
Angeliqa
1 år sedan

Försökte mig på detta nu ikväll men tyvärr så brände den :/ jag som hade längtat så! Får se om jag ger mig på den imorgon igen 🙂

gabriella
gabriella
1 år sedan

hej! jag håller på fixa gräddkolan och jag undrar hur länge den ska sitta i kylskåpet innan man ska börja forma kolan?

Last edited 1 år sedan by gabriella
Erina
Erina
1 år sedan

Hur länge ska den va i kylen ?

Becka
Becka
1 år sedan

Hej, vill jätegörna testa detta men har inga silikonbalkar. Kan man använda något istället för det?

Anna
Anna
6 månader sedan

Hej! Om man inte har en termometer, hur vet man då om kolan är färdig?

Liza
Liza
6 månader sedan

För oss som inte hat lätt att hitta vanilj socker (i USA), hur mycket vanilj extrakt ska ska man använda? Går det okej med det?

Sonja
Sonja
6 månader sedan

Mums

Annica
Annica
5 månader sedan

Kan man frysa in dessa? Blir de lika bra när de tinar igen?

Kristin
Kristin
5 månader sedan

Går kolorna att frysa?

34
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x