Chokladkola med flingsalt

84 röster
chokladkola med flingsalt
Härligt seg och god chokladkola med flingsalt!
Foto: Ulrika Pousette

Låt mig presentera den godaste chokladkolan du kan tänka dig: med en perfekt seg konsistens, mycket chokladsmak och flingsalt för att bryta av sötman. Ett måste bland all kola och knäck!

chokladkola med flingsalt

Receptet ger ca 24 bitar chokladkola med flingsalt.

Ingredienser:

50 g smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1,5 dl ljus sirap

2 msk kakao

1 nypa salt

0,5 tsk ättiksprit, 12 % (kan uteslutas)

flingsalt att garnera med

Gör såhär:

  1. Täck en form med måtten 15×30 cm med bakplåtspapper. Själv använder jag dessa bakbalkar (annonslänk) på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Låt koka på medelvärme till 125 grader, detta tar ca 25-30 min. Rör om då och då. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet genom att hälla i lite kolasmet i ett glas med kallt vatten när du tror att kolan är klar. Kolasmeten ska stelna och gå att forma till en mjuk boll när den är klar.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt ättiksprit. Rör om till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och ställ den i kylskåpet.
  6. Låt chokladkolan stelna i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med flingsalt, skär upp och serverar eller förvarar i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör vegansk och mjölkfri chokladkola genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

34 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Saara Vilander
Saara Vilander
10 månader sedan

Hur länge håller chokladkolan i kylen före den går dåligt?😊

Stella
Stella
10 månader sedan

Finns det någon fördel med ättikspriten?

Aioli
Aioli
10 månader sedan

Vilken funktion har ättiksyran i denna bakelse?

Nathalie
Nathalie
10 månader sedan

Hur länge håller dom i kylskåpet?

någon
någon
10 månader sedan

behöver man slå in dem i papper?

Amelia
Amelia
10 månader sedan

Vilken funktion har ättiksyran i detta recept

Emelie
Emelie
10 månader sedan

Vad gör ättikspriten? Tillför den något speciellt? 🙂

Stella
10 månader sedan

Finns det någon fördel med ättikspriten?

Sabina
Sabina
10 månader sedan

Istället för att flå in dom i smörpapper kan man ta pallplatspapper?

Sabina
Sabina
10 månader sedan

Går dom att frysa in för att dom ska hålla längre?

Linda
Linda
9 månader sedan

Lite nyfiken på ättikan, har den nån effekt på konsistensen eller så? Mitt första kola-kok 😬
(Såg nu att du redan besvarat den frågan 🙈)

Last edited 9 månader sedan by Linda
Helen
Helen
9 månader sedan

Om man inte har en form som är 15×30. Hur gör jag då?🙈

Miranda
Miranda
9 månader sedan

Hej hej !! Kan man använda något annat papper istället för det där pappret ? 💕

Linnéa
Linnéa
9 månader sedan

Kan man byta ut ättiksspriten mot 24% ättika om man tar mindre?

Elin
Elin
9 månader sedan

Hej! Jättegoda! Någon som testat att frysa dessa, funkar det?

Moa
Moa
9 månader sedan

Hej, kan man byta ut kakao till typ vaniljstång om man vill ha annan smak än choklad på kola eller blir de helt galet?

Monika
Monika
9 månader sedan

Varför tilsätter man ättikspriten efteråt?

Last edited 9 månader sedan by Monika
34
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x