Chokladkola med flingsalt

20 röster
chokladkola med flingsalt
Härligt seg och god chokladkola med flingsalt!
Foto: Ulrika Pousette

Låt mig presentera den godaste chokladkolan du kan tänka dig: med en perfekt seg konsistens, mycket chokladsmak och flingsalt för att bryta av sötman. Ett måste bland all kola och knäck!

chokladkola med flingsalt

Receptet ger ca 24 bitar chokladkola med flingsalt.

Ingredienser:

50 g smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1,5 dl ljus sirap

2 msk kakao

1 nypa salt

0,5 tsk ättiksprit, 12 % (kan uteslutas)

flingsalt att garnera med

Gör såhär:

  1. Täck en form med måtten 15×30 cm med bakplåtspapper. Själv använder jag dessa bakbalkar (annonslänk) på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Låt koka på medelvärme till 125 grader, detta tar ca 25-30 min. Rör om då och då. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet genom att hälla i lite kolasmet i ett glas med kallt vatten när du tror att kolan är klar. Kolasmeten ska stelna och gå att forma till en mjuk boll när den är klar.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt ättiksprit. Rör om till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och ställ den i kylskåpet.
  6. Låt chokladkolan stelna i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med flingsalt, skär upp och serverar eller förvarar i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör vegansk och mjölkfri chokladkola genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
20 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stella
Stella
12 dagar sedan

Finns det någon fördel med ättikspriten?

Aioli
Aioli
11 dagar sedan

Vilken funktion har ättiksyran i denna bakelse?

Nathalie
Nathalie
10 dagar sedan

Hur länge håller dom i kylskåpet?

någon
någon
10 dagar sedan

behöver man slå in dem i papper?

Amelia
Amelia
9 dagar sedan

Vilken funktion har ättiksyran i detta recept

Emelie
Emelie
7 dagar sedan

Vad gör ättikspriten? Tillför den något speciellt? 🙂

Stella
7 dagar sedan

Finns det någon fördel med ättikspriten?

Sabina
Sabina
7 dagar sedan

Istället för att flå in dom i smörpapper kan man ta pallplatspapper?

Sabina
Sabina
7 dagar sedan

Går dom att frysa in för att dom ska hålla längre?

Linda
Linda
5 dagar sedan

Lite nyfiken på ättikan, har den nån effekt på konsistensen eller så? Mitt första kola-kok 😬
(Såg nu att du redan besvarat den frågan 🙈)

Last edited 5 dagar sedan by Linda
20
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x