Chokladkola med flingsalt

Fotograf: Ulrika Pousette

Härligt seg och god chokladkola med flingsalt!

Låt mig presentera den godaste chokladkolan du kan tänka dig: med en perfekt seg konsistens, mycket chokladsmak och flingsalt för att bryta av sötman. Ett måste bland all kola och knäck!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Chokladkola med flingsalt

Portioner: 24

Ingredienser

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
2 msk kakao
1 nypa salt
0,5 tsk ättiksprit, 12 % (kan uteslutas)
flingsalt att garnera med

Tips!

Gör vegansk och mjölkfri chokladkola genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
2 msk kakao
1 nypa salt
0,5 tsk ättiksprit, 12 % (kan uteslutas)
flingsalt att garnera med

TIPS!

Gör vegansk och mjölkfri chokladkola genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Täck en form med måtten 15×30 cm med bakplåtspapper. Själv använder jag dessa bakbalkar (annonslänk) på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Låt koka på medelvärme till 125 grader, detta tar ca 25-30 min. Rör om då och då. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet genom att hälla i lite kolasmet i ett glas med kallt vatten när du tror att kolan är klar. Kolasmeten ska stelna och gå att forma till en mjuk boll när den är klar.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt ättiksprit. Rör om till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och ställ den i kylskåpet.
  6. Låt chokladkolan stelna i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med flingsalt, skär upp och serverar eller förvarar i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Täck en form med måtten 15×30 cm med bakplåtspapper. Själv använder jag dessa bakbalkar (annonslänk) på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Låt koka på medelvärme till 125 grader, detta tar ca 25-30 min. Rör om då och då. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet genom att hälla i lite kolasmet i ett glas med kallt vatten när du tror att kolan är klar. Kolasmeten ska stelna och gå att forma till en mjuk boll när den är klar.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt ättiksprit. Rör om till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och ställ den i kylskåpet.
  6. Låt chokladkolan stelna i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med flingsalt, skär upp och serverar eller förvarar i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
34 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Saara Vilander
Saara Vilander
2 years ago

Hur länge håller chokladkolan i kylen före den går dåligt?😊

Stella
Stella
2 years ago

Finns det någon fördel med ättikspriten?

Aioli
Aioli
2 years ago

Vilken funktion har ättiksyran i denna bakelse?

Nathalie
Nathalie
2 years ago

Hur länge håller dom i kylskåpet?

någon
någon
2 years ago

behöver man slå in dem i papper?

Amelia
Amelia
2 years ago

Vilken funktion har ättiksyran i detta recept

Emelie
Emelie
2 years ago

Vad gör ättikspriten? Tillför den något speciellt? 🙂

Stella
2 years ago

Finns det någon fördel med ättikspriten?

Sabina
Sabina
2 years ago

Istället för att flå in dom i smörpapper kan man ta pallplatspapper?

Sabina
Sabina
2 years ago

Går dom att frysa in för att dom ska hålla längre?

Linda
Linda
2 years ago

Lite nyfiken på ättikan, har den nån effekt på konsistensen eller så? Mitt första kola-kok 😬
(Såg nu att du redan besvarat den frågan 🙈)

Last edited 2 years ago by Linda
Helen
Helen
2 years ago

Om man inte har en form som är 15×30. Hur gör jag då?🙈

Miranda
Miranda
2 years ago

Hej hej !! Kan man använda något annat papper istället för det där pappret ? 💕

Linnéa
Linnéa
2 years ago

Kan man byta ut ättiksspriten mot 24% ättika om man tar mindre?

Elin
Elin
2 years ago

Hej! Jättegoda! Någon som testat att frysa dessa, funkar det?

Moa
Moa
2 years ago

Hej, kan man byta ut kakao till typ vaniljstång om man vill ha annan smak än choklad på kola eller blir de helt galet?

Monika
Monika
2 years ago

Varför tilsätter man ättikspriten efteråt?

Last edited 2 years ago by Monika

Tips!

Gör vegansk och mjölkfri chokladkola genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?