
Foto: Ulrika Pousette
Låt mig presentera den godaste chokladkolan du kan tänka dig: med en perfekt seg konsistens, mycket chokladsmak och flingsalt för att bryta av sötman. Ett måste bland all kola och knäck!

Receptet ger ca 24 bitar chokladkola med flingsalt.
Ingredienser:
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
2 msk kakao
1 nypa salt
0,5 tsk ättiksprit, 12 % (kan uteslutas)
flingsalt att garnera med
Gör såhär:
- Täck en form med måtten 15×30 cm med bakplåtspapper. Själv använder jag dessa bakbalkar (annonslänk) på en plåt med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Låt koka på medelvärme till 125 grader, detta tar ca 25-30 min. Rör om då och då. Har du ingen termometer så kan du göra kulprovet genom att hälla i lite kolasmet i ett glas med kallt vatten när du tror att kolan är klar. Kolasmeten ska stelna och gå att forma till en mjuk boll när den är klar.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt ättiksprit. Rör om till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och ställ den i kylskåpet.
- Låt chokladkolan stelna i kylskåpet i minst 1h innan du garnerar med flingsalt, skär upp och serverar eller förvarar i kylskåpet.
TIPS!
- Gör vegansk och mjölkfri chokladkola genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och vispgrädde mot växtbaserad vispgrädde.
Hur länge håller chokladkolan i kylen före den går dåligt?😊
Hejhej! Kola håller sig fint i 2-3 månader om du förvarar det torrt och svalt ☺️
Finns det någon fördel med ättikspriten?
Man har i ättiksprit mot slutet av kokningen för att förhindra att massan sockrar sig. Dessutom ger det en fin smakbrytning mot det söta i smeten 🥰
Vilken funktion har ättiksyran i denna bakelse?
Man har i ättiksprit mot slutet av kokningen för att förhindra att massan sockrar sig. Dessutom ger det en fin smakbrytning mot det söta i smeten 🥰
Hur länge håller dom i kylskåpet?
4 veckor 🙂
behöver man slå in dem i papper?
Inte om du förvarar dem separerade från varandra i kylskåpet 🥰
Vilken funktion har ättiksyran i detta recept
Man har i ättiksprit mot slutet av kokningen för att förhindra att massan sockrar sig. Dessutom ger det en fin smakbrytning mot det söta i smeten 🥰
Vad gör ättikspriten? Tillför den något speciellt? 🙂
Det förhindrar att kolan blir grynig/sockrig 🥰
Finns det någon fördel med ättikspriten?
Det förhindrar att kolan blir grynig/sockrig 🥰
Istället för att flå in dom i smörpapper kan man ta pallplatspapper?
Det funkar 🙂
Går dom att frysa in för att dom ska hålla längre?
Absolut 🙂
Lite nyfiken på ättikan, har den nån effekt på konsistensen eller så? Mitt första kola-kok 😬
(Såg nu att du redan besvarat den frågan 🙈)
Man har i ättiksprit mot slutet av kokningen för att förhindra att massan sockrar sig. Dessutom ger det en fin smakbrytning mot det söta i smeten 🥰
Om man inte har en form som är 15×30. Hur gör jag då?🙈
Hejhej! Du kan egentligen ta vilken form du vill som har ungefär de dimensionerna. Det är inte så noga, det som påverkas är tjockleken på chokladkolan sen ❤️
Hej hej !! Kan man använda något annat papper istället för det där pappret ? 💕
Hejhej! Så länge det är ett papper som saker inte fastnar på så funkar det 🙂
Kan man byta ut ättiksspriten mot 24% ättika om man tar mindre?
Hejhej! Jag har inte testat själv men om du gör/gjorde det får du gärna berätta hur det gick 🥰
Hej! Jättegoda! Någon som testat att frysa dessa, funkar det?
Hejhej! Vad kul att du gilla dem. Det går jättebra att frysa in kolor <3
Hej, kan man byta ut kakao till typ vaniljstång om man vill ha annan smak än choklad på kola eller blir de helt galet?
Hejhej Moa! Ursäkta sent svar, här har du två andra smaker i alla fall <3
Varför tilsätter man ättikspriten efteråt?
Man har i ättiksprit mot slutet av kokningen för att förhindra att massan sockrar sig. Dessutom ger det en fin smakbrytning mot det söta i smeten 🥰
Jag ska baka lite julgodis iår och dessa passar perfekt så vill bara säga tack 😀
Hoppas det ska smaka! 🥰
Hej,vad rullar du in dem
I för papper efter? Ser så mumsigt ut!
Hejhej, all typ av papper som inte klibbar fast, t.ex. smörpapper 🥰
Mina har nu kokat 1.5 timme. Vad gör jag för fel?
Hejhej! Ibland tar det olika lång tid, hur gick det för dig sen? 🥰
Jättegod chokladkola! Tack för receptet! 🥰
Tack själv! Vad fint att du gillade de 🥰
kan man använda vitvinsvinäger istället för ättikssprit?
Det står att 1 sats blir 24 kolor. Jag gjorde 1 1/2 sats och det blev 145 kolor.😊 De blev väldigt goda.
Jag gjorde denna och den blev stenhård även fast den gick till 125 grader som det står i receptet.. nån aning om varför?