Churros

78 röster
churros
Churros är ett ljuvligt frasigt och gott friterat bakverk som påminner om donuts i smaken och rullas i kanel och socker medans de är varma och serveras tillsammans med chokladsås eller nutella. Så gott att klockorna stannar!

Det här gyllenbruna, friterade, frasiga och sockrade spanska bakverket med kanel är så fantastiskt gott att jag inte vet vad jag ska göra av mig själv. När vi är ute på stan, tivoli eller marknad och det finns churros att köpa så köper vi alltid churros. Inga undantag. Hela familjen älskar det!

Ni är många som efterfrågat recept och steg för steg-video på hur man bakar churros och eftersom att er önskan är min lag så är jag här idag för att leverera det. Churros är enklare att baka än vad man kan tro, kika bara på videon så ser du själv!

churros

Grunden till churros är en pate au choux-deg, vilket är en deg som görs på vatten, mjölk, vetemjöl, smör, socker, ägg, vaniljsocker och salt och som rostas i ugnen. Den behöver varken knådas eller jäsas utan är redo att användas som den är. Beroende på vad du ska använda din pate au choux deg till så kan ration mellan ingredienserna skilja sig åt och vilken slutgiltig konsistens man vill ha. När man gör churros så vill man ha en deg som är lite seg och spritsvänlig då degen spritsas ner i oljan genom en stjärntyll.

Receptet ger 8-10 generösa portioner churros, alltså inte 8-10 stycken utan en massa churros som räcker till 8-10 personer.

Ingredienser:

1,5 dl vatten

1,5 dl mjölk (kan bytas ut mot samma mängd vatten men att ha hälften av vätskan som mjölk ger en mycket fylligare smak)

125 g smör

1 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

3 dl vetemjöl

5 ägg

ca 1 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i

1 dl strösocker + 1 tsk malen kanel att vända dina churros i

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar världens godaste churros.

Gör såhär:

  1. Ha i vatten, mjölk, smör, 1 msk strösocker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning. Börja med att ha i 3 ägg men om degen inte riktigt är seg och spritsbar så kan du ha i 2 ägg till. Detta kan variera från gång till gång då alla ägg är olika stora och därför är det bättre att utgå ifrån konsistensen istället för antalet ägg.
  4. Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill. Det du kan tänka på är att bara inte ha en för liten tyll men om du har det så ska de friteras betydligt kortare tid för att inte brännas vid. Har du en större tyll så kommer dina churros att bli tjockare och kommer därför behöva friteras mycket längre tid för att bli helt genomfriterade. Tidsangivelsen i det här receptet gäller alltså för om man har använt en tyll med lika stor öppning som Wilton 1M.
  5. Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
  6. Spritsa ner och klipp ner några churros i taget i den varma oljan (inte för många för då kommer temperaturen på oljan att sjunka). I min kastrull som ni ser i videon och som inte är jättestor så brukar jag fritera 3-4 stycken åt gången. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av kanel och socker.
  7. Servera dem direkt tillammans med chokladsås eller nutella och NJUT!

TIPS!

  • Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att förvara den ofriterade degsmeten, ordentligt inplastat eller i lufttät burk i kylskåpet. Ta fram och låt få rumstemperatur innan du friterar. Perfekt att göra om du t ex vill förbereda för att göra churros till kalas eller fest.
  • Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Lyssna på när vi besvarar alla era frågor om friterade bakverk i bakpodden – Tillåt Kakor
Prenumerera
Notis om
guest
8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marie
Marie
23 dagar sedan

Ååhh, älskar churros!! Måste provas!!

Malak
Malak
Svara på  Marie
14 dagar sedan

jaaaaaaaa

Awa
Awa
23 dagar sedan

👍🌺👍🌺

María Carmen Oleaga
María Carmen Oleaga
22 dagar sedan

Jag är ledsen 😐 Jag gillar inte att ge negativa kommentarer, men som spansk är jag och jag älskar att laga mat, oavsett hur bra de är. Dessa är inte churros. Det har inget med donus att göra

Loubiya
Loubiya
Svara på  María Carmen Oleaga
21 dagar sedan

Har du något recept på riktiga churros?

Tamanna
Tamanna
21 dagar sedan

Om man inte har spritspåsar har du några tips hur man annars kan göra? 😁

Maria
Maria
Svara på  Tamanna
19 dagar sedan

Ta vanlig typ frysppse och klipp i ena hörnet lite grann så du får plats med tyllen 🙂

Ella
Ella
5 dagar sedan

De blev helt suveräna. Mums o tack

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x