
Det här gyllenbruna, friterade, frasiga och sockrade spanska bakverket med kanel är så fantastiskt gott att jag inte vet vad jag ska göra av mig själv. När vi är ute på stan, tivoli eller marknad och det finns churros att köpa så köper vi alltid churros. Inga undantag. Hela familjen älskar det!
Ni är många som efterfrågat recept och steg för steg-video på hur man bakar churros och eftersom att er önskan är min lag så är jag här idag för att leverera det. Churros är enklare att baka än vad man kan tro, kika bara på videon så ser du själv!

Grunden till churros är en pate au choux-deg, vilket är en deg som görs på vatten, mjölk, vetemjöl, smör, socker, ägg, vaniljsocker och salt och som rostas i ugnen. Den behöver varken knådas eller jäsas utan är redo att användas som den är. Beroende på vad du ska använda din pate au choux deg till så kan ration mellan ingredienserna skilja sig åt och vilken slutgiltig konsistens man vill ha. När man gör churros så vill man ha en deg som är lite seg och spritsvänlig då degen spritsas ner i oljan genom en stjärntyll.
Receptet ger 8-10 generösa portioner churros, alltså inte 8-10 stycken utan en massa churros som räcker till 8-10 personer.
Ingredienser:
1,5 dl vatten
1,5 dl mjölk (kan bytas ut mot samma mängd vatten men att ha hälften av vätskan som mjölk ger en mycket fylligare smak)
125 g smör
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
3 dl vetemjöl
5 ägg
ca 1 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
1 dl strösocker + 1 tsk malen kanel att vända dina churros i
Gör såhär:
- Ha i vatten, mjölk, smör, 1 msk strösocker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
- Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
- Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning. Börja med att ha i 3 ägg men om degen inte riktigt är seg och spritsbar så kan du ha i 2 ägg till. Detta kan variera från gång till gång då alla ägg är olika stora och därför är det bättre att utgå ifrån konsistensen istället för antalet ägg.
- Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill. Det du kan tänka på är att bara inte ha en för liten tyll men om du har det så ska de friteras betydligt kortare tid för att inte brännas vid. Har du en större tyll så kommer dina churros att bli tjockare och kommer därför behöva friteras mycket längre tid för att bli helt genomfriterade. Tidsangivelsen i det här receptet gäller alltså för om man har använt en tyll med lika stor öppning som Wilton 1M.
- Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
- Spritsa ner och klipp ner några churros i taget i den varma oljan (inte för många för då kommer temperaturen på oljan att sjunka). I min kastrull som ni ser i videon och som inte är jättestor så brukar jag fritera 3-4 stycken åt gången. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av kanel och socker.
- Servera dem direkt tillammans med chokladsås eller nutella och NJUT!
TIPS!
- Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att förvara den ofriterade degsmeten, ordentligt inplastat eller i lufttät burk i kylskåpet. Ta fram och låt få rumstemperatur innan du friterar. Perfekt att göra om du t ex vill förbereda för att göra churros till kalas eller fest.
- Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Ååhh, älskar churros!! Måste provas!!
jaaaaaaaa
👍🌺👍🌺
Jag är ledsen 😐 Jag gillar inte att ge negativa kommentarer, men som spansk är jag och jag älskar att laga mat, oavsett hur bra de är. Dessa är inte churros. Det har inget med donus att göra
Har du något recept på riktiga churros?
Om man inte har spritspåsar har du några tips hur man annars kan göra? 😁
Ta vanlig typ frysppse och klipp i ena hörnet lite grann så du får plats med tyllen 🙂
De blev helt suveräna. Mums o tack
Jag måste prova receptet, då jag äääälskar Churros!!
Men någon som vet ungefär hur lång tid det tar att göra?
Det stod ingenstans (vad jag kunde se)..
Hejhej! Från det att man börjar göra smeten tills dess att allt är redo att ätas skulle jag säga 1 timme ungefär 🙂
Det tar typ 50 min att göra
Går det att göra i ugn?
Ja, följ detta recept: https://mykitchenstories.se/ugnsbakade-churros/
Hej! Hur länge kan man förvara smeten i kylen? 🙂
Hejhej! Upp till 4 dagar om du förslutit tätt 🙂
inte als bra . det var för mycket ägg… 😡😡😡
Men varför arg över äggen? 🙈😂
Bästa churros receptet, krispiga på ytan och saftiga på insidan 👌 tack för ett underbart recept
Vad glad jag blir 😀
Sant, den ser jätte god ut tack för receptet!!!
TACK 😀 <3
Churros är så gott. Så glad att se längst ner, att det inte är några problem att använda glutenfritt mjöl. Till helgen ska glutissonen äntligen få smaka mammas favorit. Tack ❣
Hoppas att det ska smaka 🙂
Går det att göra mjölkfritt?
Yes, bara att byta ut mot mjölkfritt rakt av!
Tack Camilla! Mina churros blev jätte goda men inte så krispiga! Vad beror det på?
Använde du termometer när du friterade? Temperaturen skiftar väldigt mycket när man friterar och har i smet i omgångar så man behöver kontrollera den hela tiden. Så fort temperaturen sjunker så blir de inte lika krispiga 🙂