Churros semla – Chumla!

Låt mig presentera: churros semla! Semla churros style som är som består av friterad frasighet, mandelmassa och vispgrädde. Magiskt gott!

Alltså friterat är verkligen livet. Friterad frasighet med socker och kanel får jag ALDRIG nog av. Därav att jag är en så stor churrosälskare. När jag fick nys om chumlan, alltså churros semla så vart jag bara tvungen att testa och jag säger bara en sak: VANSINNIGT gott! Med risk för att bli beroende så bara måste ni testa. Den påminner lite om cronut semla som finns på Mr. Cake men den är betydligt enklare att göra.

Krispigt och frasigt som omsluter mandelmassa och grädde blir liksom ALDRIG fel. Det är redan givet att det blir en magisk smakupplevelse! Hur man gör klassiska churros, det visar jag HÄR! Skillnaden från mitt klassiska recept när jag gör churros semla är att jag gör smeten fastare och dessutom fryser in de utspritsade churros – plattorna innan jag friterar dem för att ha mer kontroll över vilken form de får.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
churros semla

Churros semla – Chumla!

Portioner: 8

Ingredienser

Churros:
3 dl vatten
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
ca 1 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
1 dl strösocker + 1 tsk malen kardemumma att vända dina churros i

Nötig mandelmassa med tuggmotstånd:
150 g sötmandel
1,5 dl florsocker
2-3 msk mjölk
1 nypa salt

Montering & dekoration:
5 dl vispgrädde
florsocker att dekorera med

Tips!

  • Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att fortsätta förvara den ofriterade churrosplattorna i frysen.
  • Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Churros:
3 dl vatten
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
ca 1 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
1 dl strösocker + 1 tsk malen kardemumma att vända dina churros i

Nötig mandelmassa med tuggmotstånd:
150 g sötmandel
1,5 dl florsocker
2-3 msk mjölk
1 nypa salt

Montering & dekoration:
5 dl vispgrädde
florsocker att dekorera med

TIPS!

  • Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att fortsätta förvara den ofriterade churrosplattorna i frysen.
  • Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra churrossmeten. Ha i vatten, smör, 2 msk strösocker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning. Börja med att ha i 2 ägg men om degen inte riktigt är seg och spritsbar så kan du ha i 1 ägg till. Viktigt att smeten är spritsbar men fortfarande tjock och trög. Detta kan variera från gång till gång då alla ägg är olika stora och därför är det bättre att utgå ifrån konsistensen istället för antalet ägg.
  4. Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill.
  5. Täck en plåt eller bricka som får plats i frysen med bakplåtspapper. Spritsa ut runda plattor med diameter på ca 5 cm på plåten. Låt churrosplattorna stå i frysen i minst 1h innan fritering.
  6. Under tiden kan du göra mandelmassan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
  8. Tillsätt florsocker och hälften av mjölken. Mixa ihop. Tillsätt mer mjölk tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
  9. Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
  10. Släpp ner 2-3 frusna churrosplattor taget i den varma oljan (de som inte friteras kan ligga kvar i frysen under tiden). Temperaturen kommer sjunka lite först men sedan vill du reglera så att temperaturen på termometern hela tiden visar mellan 175-180 grader. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, lyft dem med en hålslev och låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av kardemumma och socker.
  11. Låt dina churrosplattor svalna lite innan du fyller dem med mandelmassa och grädde mellan två stycken. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

semla churros style

Video
  1. Börja med att göra churrossmeten. Ha i vatten, smör, 2 msk strösocker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning. Börja med att ha i 2 ägg men om degen inte riktigt är seg och spritsbar så kan du ha i 1 ägg till. Viktigt att smeten är spritsbar men fortfarande tjock och trög. Detta kan variera från gång till gång då alla ägg är olika stora och därför är det bättre att utgå ifrån konsistensen istället för antalet ägg.
  4. Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill.
  5. Täck en plåt eller bricka som får plats i frysen med bakplåtspapper. Spritsa ut runda plattor med diameter på ca 5 cm på plåten. Låt churrosplattorna stå i frysen i minst 1h innan fritering.
  6. Under tiden kan du göra mandelmassan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
  8. Tillsätt florsocker och hälften av mjölken. Mixa ihop. Tillsätt mer mjölk tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
  9. Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
  10. Släpp ner 2-3 frusna churrosplattor taget i den varma oljan (de som inte friteras kan ligga kvar i frysen under tiden). Temperaturen kommer sjunka lite först men sedan vill du reglera så att temperaturen på termometern hela tiden visar mellan 175-180 grader. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, lyft dem med en hålslev och låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av kardemumma och socker.
  11. Låt dina churrosplattor svalna lite innan du fyller dem med mandelmassa och grädde mellan två stycken. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Narjes
Narjes
3 years ago

Kan man sätta de i ugn istället för att fritera. Asså de ser riktigt goda utt

Sandra
Sandra
2 years ago

Hej.

På bilden ser det ut som du har mjölk i från början när du gör din churrosdeg men det står bara vatten i receptet. Ville bara dubbelkolla om det skulle vara mjölk i? 🙈

Ska bli sååå gott att göra dessa! 😍

Nathalie
Nathalie
2 years ago

Hej, såå gott recept, älskar churros!😍 Jag höftade vaniljen men den står inte med i innehåller utan bara i beskrivningen så du vet🙂

Tips!

  • Vill du inte fritera all din smet på en gång så funkar det utmärkt att fortsätta förvara den ofriterade churrosplattorna i frysen.
  • Gör dina churros glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?