Så här gör du:
- Börja med att göra churrossmeten. Ha i vatten, smör, 2 msk strösocker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Låt smälta ihop och koka upp.
- Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt mjölet, rör om till en jämn degsmet och ställ tillbaka kastrullen på värmen. Rör om hela tiden, medans degen rostas på högsta värmen. Fortsätt röra om tills det bildas en tunn hinna på botten av kastrullen.
- Ta bort kastrullen från värmen och stjälp över degsmeten i en bunke. Vispa med elvisp tills degen svalnat och börja sedan ha i ett ägg i taget under konstant vispning. Börja med att ha i 2 ägg men om degen inte riktigt är seg och spritsbar så kan du ha i 1 ägg till. Viktigt att smeten är spritsbar men fortfarande tjock och trög. Detta kan variera från gång till gång då alla ägg är olika stora och därför är det bättre att utgå ifrån konsistensen istället för antalet ägg.
- Ha i degsmeten i en spritspåse med stjärntyll, den jag använde heter Wilton 1M men du kan ta vilken du vill.
- Täck en plåt eller bricka som får plats i frysen med bakplåtspapper. Spritsa ut runda plattor med diameter på ca 5 cm på plåten. Låt churrosplattorna stå i frysen i minst 1h innan fritering.
- Under tiden kan du göra mandelmassan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
- Tillsätt florsocker och hälften av mjölken. Mixa ihop. Tillsätt mer mjölk tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
- Häll upp oljan i en rymlig kastrull och ha ett lock nära till hands. Hetta upp oljan till 180 grader (använd en hushållstermometer under hela tiden som du friterar då temperaturen går upp och ner hela tiden och du kommer behöva justera värmen på spisen därefter).
- Släpp ner 2-3 frusna churrosplattor taget i den varma oljan (de som inte friteras kan ligga kvar i frysen under tiden). Temperaturen kommer sjunka lite först men sedan vill du reglera så att temperaturen på termometern hela tiden visar mellan 175-180 grader. Fritera dina churros ca 1,5 minut på varje sida, lyft dem med en hålslev och låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper och vänd dem därefter i en blandning av kardemumma och socker.
- Låt dina churrosplattor svalna lite innan du fyller dem med mandelmassa och grädde mellan två stycken. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Kan man sätta de i ugn istället för att fritera. Asså de ser riktigt goda utt
Hej.
På bilden ser det ut som du har mjölk i från början när du gör din churrosdeg men det står bara vatten i receptet. Ville bara dubbelkolla om det skulle vara mjölk i? 🙈
Ska bli sååå gott att göra dessa! 😍
Hejhej! Jag har mjölk i bilden men har efter ytterligare provbakning konstaterat att krispigast resultat får man av att bara köra på vatten som vätska ❤️
Hej, såå gott recept, älskar churros!😍 Jag höftade vaniljen men den står inte med i innehåller utan bara i beskrivningen så du vet🙂
Hejhej! Tack för att du säger till, nu är recepetet uppdaterat ❤️