Chokladpinocchio – pinocchiotårta med choklad

Chokladpinocchio är pinocchiotårta med chokladsmak. Saftiga chokladbottnar, chokladmaräng, chokladfyllning och så en massa jordgubbar!

Efter alla varianter på pinocchiotårta som jag bakat genom åren: klassisk pinocchiotårta, pinocchiokladdkaka och pinocchiorulltårta, så slog det mig att det säkert skulle vara jättegott att göra en chokladvariant. Sagt och gjort, jag testade och resultatet blev helt fantastiskt!

Saftiga chokladbottnar som bara smälter i munnen, krispig maräng med chokladrippel, mandelflarn, krämig chokladfyllning och så en massa jordgubbar. En jordgubbstårta med choklad deluxe som det är svårt att inte bli helt förälskad i!

Choklad och jordgubb är ju en fantastisk smakkombination som det är så egentligen är det inte så konstigt att pinocchiotårta med choklad är en match made in heaven.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

chokladpinocchio

Chokladpinocchio – pinocchiotårta med choklad

Portioner: 10-12

Ingredienser

Botten:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Maräng:
75 g mörk choklad (70% kakaohalt)
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
2 dl mandelflarn

Fyllning:
300 g mörk choklad (70% kakaohalt)
300 g rumstempererat smör
600 g färskost
2 dl florsocker
500 g färska jordgubbar

Tips!

  • Gör din chokladpinocchio glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Botten:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Maräng:
75 g mörk choklad (70% kakaohalt)
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
2 dl mandelflarn

Fyllning:
300 g mörk choklad (70% kakaohalt)
300 g rumstempererat smör
600 g färskost
2 dl florsocker
500 g färska jordgubbar

TIPS!

  • Gör din chokladpinocchio glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i två runda springformar med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra två
    springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp i en bunke.
    Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vispa till sist ner mjölken. Dela smeten i två och bre ut varje del i botten på de två formarna.
  3. Grovhacka den mörka chokladen till marängen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng.
  5. Häll ner den smälta chokladen i marängsmeten och dra några försiktiga varv med en slickepott så att chokladen ringlar sig fint i marängen.
  6. Bre ut marängen över kaksmeten i formarna. Dekorera med
    mandelflarn. Grädda en form i taget, i mitten av ugnen i ca 40
    minuter. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller och monterar ihop
    din tårta.
  7. Grovhacka den mörka chokladen till fyllningen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
  8. I en bunke vispar du ihop smör och färskost riktigt krämigt med elvisp. Häll i den smälta, avsvalnade chokladen och fortsätt vispa med elvisp tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  9. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna noggrannt och skär bort bladen på de som ska vara inuti tårtan. Skär dem i kvartar.
  11. Bre ut hälften av fyllningen på den första botten, ha sedan på hälften av jordgubbarna och sedan nästa tårtbotten. Bre på resten av fyllningen och resten av jordgubbarna. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i två runda springformar med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra två
    springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp i en bunke.
    Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vispa till sist ner mjölken. Dela smeten i två och bre ut varje del i botten på de två formarna.
  3. Grovhacka den mörka chokladen till marängen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng.
  5. Häll ner den smälta chokladen i marängsmeten och dra några försiktiga varv med en slickepott så att chokladen ringlar sig fint i marängen.
  6. Bre ut marängen över kaksmeten i formarna. Dekorera med
    mandelflarn. Grädda en form i taget, i mitten av ugnen i ca 40
    minuter. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller och monterar ihop
    din tårta.
  7. Grovhacka den mörka chokladen till fyllningen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
  8. I en bunke vispar du ihop smör och färskost riktigt krämigt med elvisp. Häll i den smälta, avsvalnade chokladen och fortsätt vispa med elvisp tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  9. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna noggrannt och skär bort bladen på de som ska vara inuti tårtan. Skär dem i kvartar.
  11. Bre ut hälften av fyllningen på den första botten, ha sedan på hälften av jordgubbarna och sedan nästa tårtbotten. Bre på resten av fyllningen och resten av jordgubbarna. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
28 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anne von porat
3 years ago

så gott

Maria
Maria
3 years ago

Härlig botten och receptet funkade super men fyllningen? Gjorde inte full sats men blev ändå för mycket och otrevligt med så mycket smör, alldeles för fettigt och stabbigt tyvärr (har inga problem med “tunga” chokladkakor). Använde hackade hasselnötter istället för mandelflarn, passade bra!

Lisa
Lisa
Svara till  Maria
2 years ago

Varför gör du en smörkräm om du anser att det är fetrigt och stabbigt? Gillar ej lakrits och då bakar jag inget med lakrits. Men de betyder inte att det är receptet det är fel på..😂

anne von porat
3 years ago

Hej Camilla vi har träffats hos blogg.se möte för några år sedan. Jag driver numera bloggportalen blogbiz.se med kända artister som Dogge, Denise Lopez, Runar Sögaard och sångaren Patrik Isaksson samt några fler. Jag undrar om du skulle vilja bli vår elitbloggare inom mat. Vi hjälper våra bloggare med marknadsföring och agenter som i sin tur ska hjälpa dig som en kontakt mellan dig och företag för sponsring under längre tid. Skulle du vara intresserad att komma över till oss så får du gärna maila mig på annevonporat@live.se
Vi handplockar våra bloggare.

Hejhej
Hejhej
3 years ago

Hej funkar de och göra tårtan dagen innan man ska servera den ? 🙂

Helena
Helena
3 years ago

Om jag vill gör den till fler personer ska jag dubbla recept och göra det på långplåt?

Beatrice
Beatrice
3 years ago

Hejsan!
Kan man göra tårtan dagen innan eller blir marängen konstig då?

Sanella Ajeti
Sanella Ajeti
3 years ago

Kan jag ha denna i kylskåpet under natten ?

Emma
Emma
3 years ago

God botten men alldeles för mycket och för ”tung” frosting. Det fick bli vispad grödde mellan lagren och frosting bara överst för att försöka lätta upp kakan lite.
Resten av frostingen får hamna på en rulltårta 🙂

Fia
Fia
2 years ago

Går det bra att baka den i en långpanna också och sedan dela den? Har inte två formar tyvärr.

Sara Thunebro
Sara Thunebro
2 years ago

Gjorde halva receptet (med bara en botten) men med lika mycket bär. Den blev supergod! Hela arbetslaget på skolan ville ha receptet. Stort tack!

Cornelia
Cornelia
2 years ago

Hej Camilla, kan man göra botten en dag innan man monterar själva tårtan eller kommer botten bli seg och inte så krispig då?❤️

Mysan
Mysan
2 years ago

Hej kan man ta bort mandeln?

Hanna
Hanna
2 years ago

Hej,
Om jag vill göra bottnarna dagen innan, förvarar jag dem i kylen eller blir marängen mjuk då? Alltså utan fyllning så klart 🙂

Zandra
Zandra
2 years ago

Går det att frysa bottnarna?

Laila helmin
Laila helmin
1 year ago

Kan man göra den dagen före innan man ska äta den

Amanda
Amanda
Svara till  camillahamid
1 year ago

Kommer den fortfarande vara krispig då? 😊

Camilla
Camilla
1 year ago

Får lyckas man med marängen? Min sjunk ihop och blev aldrig krispig.

Emilia Frank
Emilia Frank
1 year ago

Kan man göra den i muffinsformar?

Emelie
Emelie
8 months ago

Kan man byta ut mandelflarn mot typ rise krispies? Tål inte nötter men vill ha krispwt i marängen eller kanske inte behövs? Tacksam för svar! Glad midsommar! 💐

Betty
2 months ago

Det här var väl härligt och gott

Tips!

  • Gör din chokladpinocchio glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?