Chokladpinocchio – pinocchiotårta med choklad

42 röster
chokladpinocchio
Chokladpinocchio är pinocchiotårta med chokladsmak. Saftiga chokladbottnar, chokladmaräng, chokladfyllning och så en massa jordgubbar!

Efter alla varianter på pinocchiotårta som jag bakat genom åren: klassisk pinocchiotårta, pinocchiokladdkaka och pinocchiorulltårta, så slog det mig att det säkert skulle vara jättegott att göra en chokladvariant. Sagt och gjort, jag testade och resultatet blev helt fantastiskt!

Saftiga chokladbottnar som bara smälter i munnen, krispig maräng med chokladrippel, mandelflarn, krämig chokladfyllning och så en massa jordgubbar. En jordgubbstårta med choklad deluxe som det är svårt att inte bli helt förälskad i!

pinocchiotårta med choklad

Choklad och jordgubb är ju en fantastisk smakkombination som det är så egentligen är det inte så konstigt att pinocchiotårta med choklad är en match made in heaven.

Receptet bakas i två runda springformar med diameter på 23 cm och ger en chokladpinocchio på 10-12 generösa bitar.

Botten:

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

5 äggulor

2,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

4 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

Maräng:

75 g mörk choklad (70% kakaohalt)

5 äggvitor

2,5 dl strösocker

2 dl mandelflarn

Fyllning:

300 g mörk choklad (70% kakaohalt)

300 g rumstempererat smör

600 g färskost

2 dl florsocker

500 g färska jordgubbar

Steg för steg – bilder på hur man bakar chokladpinocchio, pinocchiotårta med choklad.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra två
    springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp i en bunke.
    Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vispa till sist ner mjölken. Dela smeten i två och bre ut varje del i botten på de två formarna.
  3. Grovhacka den mörka chokladen till marängen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng.
  5. Häll ner den smälta chokladen i marängsmeten och dra några försiktiga varv med en slickepott så att chokladen ringlar sig fint i marängen.
  6. Bre ut marängen över kaksmeten i formarna. Dekorera med
    mandelflarn. Grädda en form i taget, i mitten av ugnen i ca 40
    minuter. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller och monterar ihop
    din tårta.
  7. Grovhacka den mörka chokladen till fyllningen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
  8. I en bunke vispar du ihop smör och färskost riktigt krämigt med elvisp. Häll i den smälta, avsvalnade chokladen och fortsätt vispa med elvisp tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  9. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna noggrannt och skär bort bladen på de som ska vara inuti tårtan. Skär dem i kvartar.
  11. Bre ut hälften av fyllningen på den första botten, ha sedan på hälften av jordgubbarna och sedan nästa tårtbotten. Bre på resten av fyllningen och resten av jordgubbarna. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör din chokladpinocchio glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anne von porat
3 månader sedan

så gott

Maria
Maria
3 månader sedan

Härlig botten och receptet funkade super men fyllningen? Gjorde inte full sats men blev ändå för mycket och otrevligt med så mycket smör, alldeles för fettigt och stabbigt tyvärr (har inga problem med ”tunga” chokladkakor). Använde hackade hasselnötter istället för mandelflarn, passade bra!

anne von porat
3 månader sedan

Hej Camilla vi har träffats hos blogg.se möte för några år sedan. Jag driver numera bloggportalen blogbiz.se med kända artister som Dogge, Denise Lopez, Runar Sögaard och sångaren Patrik Isaksson samt några fler. Jag undrar om du skulle vilja bli vår elitbloggare inom mat. Vi hjälper våra bloggare med marknadsföring och agenter som i sin tur ska hjälpa dig som en kontakt mellan dig och företag för sponsring under längre tid. Skulle du vara intresserad att komma över till oss så får du gärna maila mig på annevonporat@live.se
Vi handplockar våra bloggare.

Helena
Helena
3 månader sedan

Om jag vill gör den till fler personer ska jag dubbla recept och göra det på långplåt?

Emma
Emma
18 dagar sedan

God botten men alldeles för mycket och för ”tung” frosting. Det fick bli vispad grödde mellan lagren och frosting bara överst för att försöka lätta upp kakan lite.
Resten av frostingen får hamna på en rulltårta 🙂

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x