Chokladmousse med kola & daimcheesecake

46 röster
chokladmousse med salt kola och daimcheesecake
En enkel efterrätt i glas med fluffig chokladmousse, salt kola & daimcheesecake.

Jag ville ta fram en efterrätt i glas med barnsligt goda som är enkel att göra och går att förbereda dagen innan. Resultatet blev dessa godingar: fluffig chokladmousse, salt kola och krämig daimcheesecake. En riktigt dekadent och god efterätt för dig som älskar kombinationen choklad, kola och hallon.

efterrätt i glas med kola, choklad och daim

Receptet ger 6 generösa portioner chokladmousse, salt kola & daimcheesecake i glas.

Chokladmousse:

300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

4 äggulor

4 dl vispgrädde

Salt kola:

1,5 dl strösocker

2 msk vatten

1,5 dl vispgrädde

25 g smör

0,5 tsk flingsalt

Daimcheesecake:

150 g kylskåpskall färskost

0,75 dl kylskåpskall vispgrädde

0,5 dl florsocker

1 dubbeldaim à 55 g

Garnering:

1 dubbeldaim

färska hallon

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar denna efterrätt med chokladmousse, salt kola och daimcheesecake.

Gör såhär:

  1. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  2. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  4. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Fördela chokladmoussen i 6 glas och ställ dem sedan i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du toppar med kola och daimcheesecake.
  6. Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din chokladmousse med den. Ställ tillbaka glasen i kylskåpet medan du gör daimcheesecake.
  10. Daimcheesecake: Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvsip i en bunke.
  11. Sikta ner florsockret i cheesecakesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  12. Grovhacka daimen, ha ner det i bunken och vänd ihop med slickepott försiktigt tills daimbitarna fördelat sig jämnt i cheesecakesmeten.
  13. Spritsa eller bre ut daimcheesecaken på kolan. Garnera med mer grovhackad daim och toppa med färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • Det går bra att byta ut salta kolan mot dulce de leche och blanda i 0,5 tsk flingsalt i den innan du har den på chokladmoussen.
  • Efterrätten funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter rakt av mot laktosfria alternativ.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eden Berhane
Eden Berhane
15 dagar sedan

Kan man använda chokladmoussen till tårtor? 😍 älskar dina recept Camilla!! Du är så inspirerande❤️❤️

Suz
Suz
8 dagar sedan

Hur gör jag om jag vill göra den dagen innan? Monterar jag den o sen in i kylen över natten i glas eller gör jag allt separat, bevarar i kylen tills de dags o ätas o sen kör ner allt i glasen?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x