Chokladmousse med kola & daimcheesecake

234 röster
chokladmousse med salt kola och daimcheesecake
En enkel efterrätt i glas med fluffig chokladmousse, salt kola & daimcheesecake.

Jag ville ta fram en efterrätt i glas med barnsligt goda som är enkel att göra och går att förbereda dagen innan. Resultatet blev dessa godingar: fluffig chokladmousse, salt kola och krämig daimcheesecake. En riktigt dekadent och god efterätt för dig som älskar kombinationen choklad, kola och hallon.

efterrätt i glas med kola, choklad och daim

Receptet ger 6 generösa portioner chokladmousse, salt kola & daimcheesecake i glas.

Chokladmousse:

300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

4 äggulor

4 dl vispgrädde

Salt kola:

1,5 dl strösocker

2 msk vatten

1,5 dl vispgrädde

25 g smör

0,5 tsk flingsalt

Daimcheesecake:

150 g kylskåpskall färskost

0,75 dl kylskåpskall vispgrädde

0,5 dl florsocker

1 dubbeldaim à 55 g

Garnering:

1 dubbeldaim

färska hallon

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar denna efterrätt med chokladmousse, salt kola och daimcheesecake.

Gör såhär:

  1. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen och låt svalna.
  2. Blanda ner en äggula i taget i chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  4. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Fördela chokladmoussen i 6 glas och ställ dem sedan i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du toppar med kola och daimcheesecake.
  6. Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din chokladmousse med den. Ställ tillbaka glasen i kylskåpet medan du gör daimcheesecake.
  10. Daimcheesecake: Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvsip i en bunke.
  11. Sikta ner florsockret i cheesecakesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  12. Grovhacka daimen, ha ner det i bunken och vänd ihop med slickepott försiktigt tills daimbitarna fördelat sig jämnt i cheesecakesmeten.
  13. Spritsa eller bre ut daimcheesecaken på kolan. Garnera med mer grovhackad daim och toppa med färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • Det går bra att byta ut salta kolan mot dulce de leche och blanda i 0,5 tsk flingsalt i den innan du har den på chokladmoussen.
  • Efterrätten funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter rakt av mot laktosfria alternativ.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

21 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eden Berhane
Eden Berhane
1 år sedan

Kan man använda chokladmoussen till tårtor? 😍 älskar dina recept Camilla!! Du är så inspirerande❤️❤️

Suz
Suz
1 år sedan

Hur gör jag om jag vill göra den dagen innan? Monterar jag den o sen in i kylen över natten i glas eller gör jag allt separat, bevarar i kylen tills de dags o ätas o sen kör ner allt i glasen?

Natali
Natali
1 år sedan

Deta är ett jätte bra recept, 🙂

Rebecca Edlund
Rebecca Edlund
1 år sedan

Kan man göra den helt fri från mjölkprotein? Blir det lika bra med exempelvis sojgrädde? 🙂

Susanne Persson
Susanne Persson
11 månader sedan

Om chokladmoussen inte blev fluffig utan nästan som en kakbotten, vad har jag då gjort för fel? Inget fel på smaken men ganska ”stabbig” mousse.

Yasmine
Yasmine
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Ska man inte låta den svalna helt och hållet ?

Josefina
Josefina
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

I videon säger du att man endast ska låta det svalna något chokladen innan man blandar i ägg men ska man alltså låta chokladen svalna helt? 🤗

kjshs
Svara på  Josefina
8 månader sedan

Ja det ska man

Linnéa Waldekranz
Linnéa Waldekranz
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Min blev oxå väldigt hård fast att jag väntade tills den var sval. Ska man testa med mindre ägg? Eller kan det va beroende på vilken choklad man har? Jag hade 70 procentig.

Nelly
Nelly
1 månad sedan

Hej!
Tänkte göra denna men när jag läser i receptet ska man blanda äggen i den varma chokladen (steg 2), men om jag läser i kommentarer så ska chokladen vara helt kall?
Vilket är rätt?
Mvh

Maria
Maria
1 månad sedan

Hej!
Är jättesugen på att göra detta till nyår, men har en fråga om chokladen i moussen. Ska den vara varm, lite svalnad eller kall? Känns som olika giv i det skrivna receptet, i filmen och i kommentarerna här…

Sara
Sara
1 månad sedan

Synd att det står i receptet att blanda äggulorna i den VARMA chokladen men i videon ska chokladen svalna lite..

21
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x