Chokladmousse med kola & daimcheesecake

166 röster
chokladmousse med salt kola och daimcheesecake
En enkel efterrätt i glas med fluffig chokladmousse, salt kola & daimcheesecake.

Jag ville ta fram en efterrätt i glas med barnsligt goda som är enkel att göra och går att förbereda dagen innan. Resultatet blev dessa godingar: fluffig chokladmousse, salt kola och krämig daimcheesecake. En riktigt dekadent och god efterätt för dig som älskar kombinationen choklad, kola och hallon.

efterrätt i glas med kola, choklad och daim

Receptet ger 6 generösa portioner chokladmousse, salt kola & daimcheesecake i glas.

Chokladmousse:

300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

4 äggulor

4 dl vispgrädde

Salt kola:

1,5 dl strösocker

2 msk vatten

1,5 dl vispgrädde

25 g smör

0,5 tsk flingsalt

Daimcheesecake:

150 g kylskåpskall färskost

0,75 dl kylskåpskall vispgrädde

0,5 dl florsocker

1 dubbeldaim à 55 g

Garnering:

1 dubbeldaim

färska hallon

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar denna efterrätt med chokladmousse, salt kola och daimcheesecake.

Gör såhär:

  1. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  2. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  4. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Fördela chokladmoussen i 6 glas och ställ dem sedan i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du toppar med kola och daimcheesecake.
  6. Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din chokladmousse med den. Ställ tillbaka glasen i kylskåpet medan du gör daimcheesecake.
  10. Daimcheesecake: Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvsip i en bunke.
  11. Sikta ner florsockret i cheesecakesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  12. Grovhacka daimen, ha ner det i bunken och vänd ihop med slickepott försiktigt tills daimbitarna fördelat sig jämnt i cheesecakesmeten.
  13. Spritsa eller bre ut daimcheesecaken på kolan. Garnera med mer grovhackad daim och toppa med färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • Det går bra att byta ut salta kolan mot dulce de leche och blanda i 0,5 tsk flingsalt i den innan du har den på chokladmoussen.
  • Efterrätten funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter rakt av mot laktosfria alternativ.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

14 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eden Berhane
Eden Berhane
8 månader sedan

Kan man använda chokladmoussen till tårtor? 😍 älskar dina recept Camilla!! Du är så inspirerande❤️❤️

Suz
Suz
8 månader sedan

Hur gör jag om jag vill göra den dagen innan? Monterar jag den o sen in i kylen över natten i glas eller gör jag allt separat, bevarar i kylen tills de dags o ätas o sen kör ner allt i glasen?

Natali
Natali
7 månader sedan

Deta är ett jätte bra recept, 🙂

Rebecca Edlund
Rebecca Edlund
7 månader sedan

Kan man göra den helt fri från mjölkprotein? Blir det lika bra med exempelvis sojgrädde? 🙂

Susanne Persson
Susanne Persson
7 månader sedan

Om chokladmoussen inte blev fluffig utan nästan som en kakbotten, vad har jag då gjort för fel? Inget fel på smaken men ganska ”stabbig” mousse.

Yasmine
Yasmine
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Ska man inte låta den svalna helt och hållet ?

Josefina
Josefina
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

I videon säger du att man endast ska låta det svalna något chokladen innan man blandar i ägg men ska man alltså låta chokladen svalna helt? 🤗

kjshs
Svara på  Josefina
3 månader sedan

Ja det ska man

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x