Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
- Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten) innan du toppar med chokladmoussen. Lossa inte kladdkakan från formen.
- Grovhacka den mörka chokladen.
- Smält chokladen i micron eller över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna.
- Rör ner en äggula i taget i chokladen.
- Vispa grädden till mjuka toppar.
- Blanda ner ca 1 dl av grädden till chokladkrämen.
- Vispa ner chokladkrämen i resten av vispgrädden bara precis till det går ihop.
- Häll chokladmoussen över kladdkakan och bre den i ett jämnt lager. Ställ tillbaka i kylskåpet minst 2h, tills chokladmoussen stelnat.
- Marängen gör du enkelt genom att vispa äggvitan till fasta toppar. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning. Fortsätt vispa marängen på låg hastighet över ett sjudande vattenbad tills sockerkristallerna smält.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills undersidan av bunken svalnat helt och hållet.
- Toppa din tårta med marängen. Bränn av och servera direkt eller förvara den i kylskåpet.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hej! Är det möjligt att byta ut vetemjölet not något glutenfritt alternativ?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Jag har tyvärr inte testat detta själv ännu <3
Du har inte testat det nu heller? Denna verkar så himla god men några av de jag ska bjuda är glutenintoleranta
Åh, vad synd! Nej tyvärr inte ännu ❤️ Ett annat tips är: https://mykitchenstories.se/glutenfri-kokostarta-med-chokladmousse/
Hej Lina. Du kan utan problem byta rakt av till glutenfri mjöl. Den kommer bli lite kladdigare än en vanlig kladdkaka. Vilket är fantastiskt gott 😋 tycker jag.
Men baka den inte längre. För då blir den torr och tung. Den sätter dig i kylen 🤗
Lycka till.
P.s hoppas det ok att jag svara Camilla? 🫣😃