Chokladmarängtårta

Efter en hel drös med fräscha och syrliga bakverk den senaste tiden så kände jag för att baka något riktigt chokladigt. Resultatet blev den här himmelska chokladmarängtårtan. Kladdig kladdkaka, len chokladmousse och fluffig maräng. En riktigt dröm!

Receptet bakas i en rund springform med diameter 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Chokladmarängtårta

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
150 g smör
2,25 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
150 g smör
2,25 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du toppar med chokladmoussen. Lossa inte kladdkakan från formen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen.
  8. Smält chokladen i micron eller över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar.
  11. Blanda ner ca 1 dl av grädden till chokladkrämen.
  12. Vispa ner chokladkrämen i resten av vispgrädden bara precis till det går ihop.
  13. Häll chokladmoussen över kladdkakan och bre den i ett jämnt lager. Ställ tillbaka i kylskåpet minst 2h, tills chokladmoussen stelnat.
  14. Marängen gör du enkelt genom att vispa äggvitan till fasta toppar. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning. Fortsätt vispa marängen på låg hastighet över ett sjudande vattenbad tills sockerkristallerna smält.
  15. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills undersidan av bunken svalnat helt och hållet.
  16. Toppa din tårta med marängen. Bränn av och servera direkt eller förvara den i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten)  innan du toppar med chokladmoussen. Lossa inte kladdkakan från formen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen.
  8. Smält chokladen i micron eller över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar.
  11. Blanda ner ca 1 dl av grädden till chokladkrämen.
  12. Vispa ner chokladkrämen i resten av vispgrädden bara precis till det går ihop.
  13. Häll chokladmoussen över kladdkakan och bre den i ett jämnt lager. Ställ tillbaka i kylskåpet minst 2h, tills chokladmoussen stelnat.
  14. Marängen gör du enkelt genom att vispa äggvitan till fasta toppar. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning. Fortsätt vispa marängen på låg hastighet över ett sjudande vattenbad tills sockerkristallerna smält.
  15. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills undersidan av bunken svalnat helt och hållet.
  16. Toppa din tårta med marängen. Bränn av och servera direkt eller förvara den i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lina
Lina
4 years ago

Hej! Är det möjligt att byta ut vetemjölet not något glutenfritt alternativ?

Sofia
Sofia
Svara till  camillahamid
2 years ago

Du har inte testat det nu heller? Denna verkar så himla god men några av de jag ska bjuda är glutenintoleranta

Christa Jörgensen
Christa Jörgensen
Svara till  Lina
1 year ago

Hej Lina. Du kan utan problem byta rakt av till glutenfri mjöl. Den kommer bli lite kladdigare än en vanlig kladdkaka. Vilket är fantastiskt gott 😋 tycker jag.
Men baka den inte längre. För då blir den torr och tung. Den sätter dig i kylen 🤗
Lycka till.

P.s hoppas det ok att jag svara Camilla? 🫣😃

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?