Glutenfri kokostårta med chokladmousse

8 röster
kokostårta
En glutenfri kokostårta med saftig kokosbotten och fluffig chokladmousse.
Foto: Ulrika Pousette

Om du tycker om smakerna kokos och choklad tillsammans så kommer du att ÄLSKA den här tårtan! Den här tårtan är en glutenfri kokostårta med saftig botten med mycket kokos, toppad med en riktigt fluffig och len chokladmousse. En såndär tårta som på riktigt smälter i munnen.

chokladmoussetårta

Förutom att den här tårtan är väldigt god så är den väldigt praktisk att göra om man inte gillar att stå och baka precis innan gästerna ska komma. Denna kan man nämligen frysa in, utan grädden på toppen, flera veckor innan den ska serveras. Ta fram den dagen innan och låt tina i kylskåpet och dekorera precis innan du ska bjuda på den.

glutenfri tårta

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar kokostårta med chokladmousse.

Botten:

4 äggvitor

225 g florsocker

100 g riven kokos

100 g saltade & rostade sötmandlar

2 msk majsstärkelse eller potatismjöl

Chokladmousse:

200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

4 äggulor

5 dl vispgrädde

Dekoration:

3 dl vispgrädde

0,5 dl riven kokos

Gör såhär:

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt vispning.
  3. Mixa sötmandlarna i en matberedare och blanda ihop med riven kokos och majsstärkelse. Tillsätt det till äggvitevispet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Bre ut marängsmeten i ett jämnt lager i botten på springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna i kylskåpetunder tiden som du gör chokladmoussen.
  5. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  6. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  8. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Häll moussen över den avsvalnade kokosbotten i springformen och ställ den i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du dekorerar och serverar eller fryser in.
  10. Dekoration: Vispa upp grädden och spritsa den i valfritt mönster på tårtan. Garnera med kokosflingor.

TIPS!

  • Denna tårta gör du enkelt laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter mot laktosfria alternativ rakt av.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gunilla Hansson
Gunilla Hansson
20 dagar sedan

Vad kan man byta ut cocosen med ? Allergi i familjen.

Hannah
Hannah
Svara på  Gunilla Hansson
19 dagar sedan

Kan ersätta med annan torkad frukt, Malda mandlar, krossade pistachio nötter eller pecanötter.

Therese
Therese
19 dagar sedan

Hej!
Detta låter fantastiskt gott!! Kan man byta ut mandeln ( pga allergi) ??

Camilla
Camilla
19 dagar sedan

Går det att byta ut mandeln mot något annat? 🙂 Har allergi i familjen.

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x