Glutenfri kokostårta med chokladmousse

Fotograf: Ulrika Pousette

En glutenfri kokostårta med saftig kokosbotten och fluffig chokladmousse.

Om du tycker om smakerna kokos och choklad tillsammans så kommer du att ÄLSKA den här tårtan! Den här tårtan är en glutenfri kokostårta med saftig botten med mycket kokos, toppad med en riktigt fluffig och len chokladmousse. En såndär tårta som på riktigt smälter i munnen.

Förutom att den här tårtan är väldigt god så är den väldigt praktisk att göra om man inte gillar att stå och baka precis innan gästerna ska komma. Denna kan man nämligen frysa in, utan grädden på toppen, flera veckor innan den ska serveras. Ta fram den dagen innan och låt tina i kylskåpet och dekorera precis innan du ska bjuda på den.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kokostårta

Glutenfri kokostårta med chokladmousse

Portioner: 8-10

Ingredienser

Botten:
4 äggvitor
225 g florsocker
100 g riven kokos
100 g saltade & rostade sötmandlar
2 msk majsstärkelse eller potatismjöl

Chokladmousse:
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
5 dl vispgrädde

Dekoration:
3 dl vispgrädde
0,5 dl riven kokos

Tips!

Denna tårta gör du enkelt laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter mot laktosfria alternativ rakt av.

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Botten:
4 äggvitor
225 g florsocker
100 g riven kokos
100 g saltade & rostade sötmandlar
2 msk majsstärkelse eller potatismjöl

Chokladmousse:
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
5 dl vispgrädde

Dekoration:
3 dl vispgrädde
0,5 dl riven kokos

TIPS!

Denna tårta gör du enkelt laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter mot laktosfria alternativ rakt av.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar kokostårta med chokladmousse.

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt vispning.
  3. Mixa sötmandlarna i en matberedare och blanda ihop med riven kokos och majsstärkelse. Tillsätt det till äggvitevispet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Bre ut marängsmeten i ett jämnt lager i botten på springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna i kylskåpetunder tiden som du gör chokladmoussen.
  5. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  6. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  8. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Häll moussen över den avsvalnade kokosbotten i springformen och ställ den i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du dekorerar och serverar eller fryser in.
  10. Dekoration: Vispa upp grädden och spritsa den i valfritt mönster på tårtan. Garnera med kokosflingor.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger 8-10 generösa bitar kokostårta med chokladmousse.

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt vispning.
  3. Mixa sötmandlarna i en matberedare och blanda ihop med riven kokos och majsstärkelse. Tillsätt det till äggvitevispet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Bre ut marängsmeten i ett jämnt lager i botten på springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna i kylskåpetunder tiden som du gör chokladmoussen.
  5. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  6. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  8. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  9. Häll moussen över den avsvalnade kokosbotten i springformen och ställ den i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du dekorerar och serverar eller fryser in.
  10. Dekoration: Vispa upp grädden och spritsa den i valfritt mönster på tårtan. Garnera med kokosflingor.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gunilla Hansson
Gunilla Hansson
2 years ago

Vad kan man byta ut cocosen med ? Allergi i familjen.

Hannah
Hannah
Svara till  Gunilla Hansson
2 years ago

Kan ersätta med annan torkad frukt, Malda mandlar, krossade pistachio nötter eller pecanötter.

Therese
Therese
2 years ago

Hej!
Detta låter fantastiskt gott!! Kan man byta ut mandeln ( pga allergi) ??

Camilla
Camilla
2 years ago

Går det att byta ut mandeln mot något annat? 🙂 Har allergi i familjen.

Caroline Å
Caroline Å
2 years ago

WoW! Provade att göra denna till kontoret, så otroligt god med den mörka chokladen och den söta marängbotten och inslaget av kokos. Den blev en hit! Nästa gång ska jag prova göra med 50% ljuschoklad och 50% mörkchoklad så moussen inte blir så mörk i smaken 🙂

Emelie
Emelie
2 years ago

Hur länge håller den i kylskåpet?

Ellen
Ellen
1 year ago

Hej, kan man göra denna tårtan äggfri? 😊Låter väldigt smarrigt men tyvärr är jag allergisk mot ägg. 😊

Teresa
Teresa
7 months ago

Går botten att frysa?

Tips!

Denna tårta gör du enkelt laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter mot laktosfria alternativ rakt av.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?