Chokladfondant

Chokladfondant är en lyxig chokladkaka med rinnig insida som är lättare att göra än vad man kan tro.

Finns det något godare att bjuda på till efterrätt än en ordentlig chokladfondant med en kula vaniljglass och syrliga bär? Häromveckan när jag hyrde en stuga tillsammans med mina vänner så var det jag som stod för efterrätten och då bakade jag just chokladfondant. Det var sååå uppskattat! Även av de som annars inte gillar till exempel kladdkaka.

I den här veckans youtube-video ger jag alla mina tips för att lyckas med sin chokladfondant. Det är lättare än vad man tror! Dessutom kan du förbereda den kvällen innan. Det är bara att göra smeten och fylla formarna. Plasta in dem och ta fram och grädda när det passar dig 🙂

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
chokladfondant

Chokladfondant

Portioner: 4

Ingredienser

100 g smör
150 g mörk choklad (70% kakao)
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl strösocker
4 msk vetemjöl
smör och kakao till formarna

Tips!

  • Gör din chokladfondant glutenfri genom att skippa mjölet helt och öka gräddningstiden något eller genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

100 g smör
150 g mörk choklad (70% kakao)
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl strösocker
4 msk vetemjöl
smör och kakao till formarna

TIPS!

  • Gör din chokladfondant glutenfri genom att skippa mjölet helt och öka gräddningstiden något eller genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme). Smörj formarna och täck dem i kakao.
  2. Dela smör och choklad i bitar och smält ihop försiktigt i en kastrull eller över vattenbad.
  3. Lägg äggulor, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet med elvisp.
  4. Sikta ner vetemjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.
  6. Fyll formarna med ca 2/3 smet. Du kan fylla dem mer men tänk då på att gräddningstiden också förändras.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. I min ugn ger 12 minuter en rinnig insida, 15 minuter en krämigare insida och 20 minuter typ en genomgräddad mjuk kaka men det är olika från ugn till ugn. Testa dig fram!
  8. Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik och serverar med en kula glass och färska bär.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme). Smörj formarna och täck dem i kakao.
  2. Dela smör och choklad i bitar och smält ihop försiktigt i en kastrull eller över vattenbad.
  3. Lägg äggulor, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet med elvisp.
  4. Sikta ner vetemjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.
  6. Fyll formarna med ca 2/3 smet. Du kan fylla dem mer men tänk då på att gräddningstiden också förändras.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. I min ugn ger 12 minuter en rinnig insida, 15 minuter en krämigare insida och 20 minuter typ en genomgräddad mjuk kaka men det är olika från ugn till ugn. Testa dig fram!
  8. Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik och serverar med en kula glass och färska bär.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.1 15 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
56 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nour
3 years ago

De blev så goda👌

Kim
Kim
3 years ago

Måste prova! Vilka formar använder du? 🙂

Tina
Tina
3 years ago

Din ugn stämmer alltid överens med min ugn 🙈😂….., alla kladdiga bakelser. I videon säger du att i din ugn blir de krämiga efter 12 min men i texten skriver du 15. Hur länge har du i din ugn om en krämig konsistens?

Sombol
Sombol
3 years ago

kan man byta ut mörk choklad till ljus choklad

Madeleine
Madeleine
3 years ago

Hur stora formar har du när det blir 6?
Siktade mjölet men känns som det blev klumpar endå, tips?

Gunhild
Gunhild
3 years ago

Går denna att frysa in?

Rasha Hassan nuur
Rasha Hassan nuur
3 years ago

Kan man använda choklad knoppar ljus bruna

Kim
Kim
3 years ago

Vad använder du för storlek på formar? Kör du på porslin? Behöver man smöra dem innan eller är fondanten tillräckligt fet för att släppa av sig själv?

Steffi
Steffi
3 years ago

Hej, Kan jag göra dom kvällen innan dom är tänkta att serveras? Och räcker det med att jag förvarar dom i kylen? Tänker mest så fyllningen inte stelnar 🙂

Sofie
Sofie
3 years ago

Kan man förbereda något innan?

Henrika
Henrika
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej,
Ska de vara rumstempererade när de sätts in i ugnen eller det spelar ingen roll?

Maria
Maria
3 years ago

Hej! Chokladfondanten ser jättegod ut! Kan man baka dem i muffinsformar eller behöver man “riktiga formar”?

Maria Blomquist
Maria Blomquist
3 years ago

Hej kan jag förbereda dem färdigt idag och sen sätta dem i ugnen imorgon? Eller blir resultatet bäst att göra den samma dagen😊

Ellen Månsson
Ellen Månsson
3 years ago

Hej, går det att göra i endast muffinsplåt och smörja dem som formarna.

Emma Andersen
Emma Andersen
3 years ago

hej! I videon så serverar du på en talrik med någon rinnig choklad grej, vad är det för någon grej? Det såg jättefint och lyxigt (:

Anne
Anne
3 years ago

Hej! Funkar det lika bra att använda vetemjöl special?

Jenny
Jenny
3 years ago

Mjölet klumpar sig alltid hur mycket jag än siktar ned det. Har provat att ha i det i omgången och vänder alltid runt försiktigt men blir alltid klumpar. Annars ett jättebra recept! Så goda!

Margot Djäkner
Margot Djäkner
3 years ago

Så goda!!! Följde receptet till punkt o pricka, de blev perfekta.😋😋😋

Cattis
Cattis
3 years ago

Ska prova att göra dom, ser goda ut😊

Andreas
Andreas
3 years ago

Hej.
Om jag använder varmluftsugn, räcker det om jag då sänker temperaturen till 180*?

Isra
Isra
3 years ago

Vad skulle du råda att man erkätter äggen med? Äter inte ägg och är så sugen på att testa receptet 😍

Linnea
Linnea
Svara till  Isra
2 years ago

Finns veganskt recept av Camilla här på chokladfondant 🙂

Maria
Maria
2 years ago

Kan man använda laktosfritt smör?

Anna
Anna
2 years ago

Har gjort mina nu. Ska bli spännande att smaka . Tack för receptet.

Lotta
Lotta
2 years ago

Wow vad god den var tusen tack!!❤️

Madeleine
Madeleine
2 years ago

Serverade dessa med vaniljglass, grädde med lite vaniljsocker i och pudrade pepparkakskrydda över – Blev magiskt!! Underbart recept! Använde 100g 70%-ig choklad + 50g marabou mjölkchoklad (plus en ruta ner i mitten av varje form). Tack för ett fantastiskt recept! 🥳

Nona
2 years ago

Du är bäst vi älskar dig ❤️‍🔥

Nona
Svara till  camillahamid
2 years ago

du är vacker 😻❤️❤️‍🔥😍


Nona
2 years ago

Jag är ditt största fan ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Susanne
Susanne
11 months ago

Går det bra i räfflade formar?

Eva
Eva
2 months ago

Fantastiskt gott. Vi fick betyget ”Nobelklass” när efterrätten serverades, så stort tack för receptet👍

Tips!

  • Gör din chokladfondant glutenfri genom att skippa mjölet helt och öka gräddningstiden något eller genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?