Budapestrulle

Budapestrulle är en nötmarängrulltårta och är en glutenfri fikaklassiker. Budapestrulle, budapeststubbe eller budapestbakelse. Oavsett vad du väljer att kalla den här godingen så är det ett säkert kort att bjuda på till fikat.

Färska bär eller frukt är dock ett måste till fyllning och garnering enligt mig. Det bryter av den söta nötmarängen och den fluffiga gräddfyllningen helt perfekt.

Receptet ger en budapestrulle som du kan dela i 8-10 bitar.

Ingredienser:

100 g naturella hasselnötter (ca 2 dl)

5 stora äggvitor

2 dl strösocker (till äggvispen)

0,5 dl majsstärkelse

1,5 dl strösocker (till hasselnötterna)

3 dl vispgrädde

200 g färska bär av valfri sort

25 g mörk choklad

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar en budapeststubbe.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
  2. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och 1,5 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  4. Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  5. Täck plåten med nytt bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  6. Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
  7. Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
  8. Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning. Låt svalna och ringla sedan chokladen över budapestrullen.
  9. Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia
Julia
1 månad sedan

Kan man baka den och ha den i kylen över natten?

Felix
Felix
29 dagar sedan

Kan man ha andra nötter?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x