Budapestrulle

Budapestrulle är en nötmarängrulltårta och är en glutenfri fikaklassiker. Budapestrulle, budapeststubbe eller budapestbakelse. Oavsett vad du väljer att kalla den här godingen så är det ett säkert kort att bjuda på till fikat.

Färska bär eller frukt är dock ett måste till fyllning och garnering enligt mig. Det bryter av den söta nötmarängen och den fluffiga gräddfyllningen helt perfekt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Budapestrulle

Portioner: 8-10

Ingredienser

100 g naturella hasselnötter (ca 2 dl)
5 stora äggvitor
2 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl majsstärkelse
1,5 dl strösocker (till hasselnötterna)
3 dl vispgrädde
200 g färska bär av valfri sort
25 g mörk choklad

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

100 g naturella hasselnötter (ca 2 dl)
5 stora äggvitor
2 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl majsstärkelse
1,5 dl strösocker (till hasselnötterna)
3 dl vispgrädde
200 g färska bär av valfri sort
25 g mörk choklad

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
  2. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och 1,5 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  4. Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  5. Täck plåten med nytt bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  6. Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
  7. Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
  8. Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning. Låt svalna och ringla sedan chokladen över budapestrullen.
  9. Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg de naturella hasselnötterna på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 min. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
  2. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och 1,5 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  4. Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  5. Täck plåten med nytt bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  6. Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
  7. Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
  8. Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning. Låt svalna och ringla sedan chokladen över budapestrullen.
  9. Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.2 10 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
20 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia
Julia
3 years ago

Kan man baka den och ha den i kylen över natten?

Felix
Felix
3 years ago

Kan man ha andra nötter?

Therese
Therese
3 years ago

Går det att ta bort nötterna.hur blir det då?! Är allergisk emot nötter

Anna
Anna
3 years ago

Hur lyckas du få rullen så rund och fin? Min blir alltid ”platt” och får sprickor 😭

Sara Söderberg
Sara Söderberg
3 years ago

Använder du 12 mm tyll eller större?

Arthur
Arthur
3 years ago

Camilla kan man istället för att mixa sina nötter kan man ha i hasselnötsmjöl? Och om det går är det samma mängd?

Dani
Dani
3 years ago

Hejsan undrar vad det är för storlek/mått på plåten bor i USA annorlunda mått på deras
Tack på förhand 😃

Ala
Ala
2 years ago

Hej Camilla!
Kan man använda äggvitor som säljs på butikerna. Den där flaskan med bara äggvitor menar jag, så slipper man slösa så många ägg (då jag tänkt göra flera längder). Och om det går bra, hur många dl ska man ha?

Ellinor Flintberg
Ellinor Flintberg
2 years ago

Hej önskar du svarar!
Gjorde denna ikväll, mycket riktning sprak hela marängen, gick inte att rulla den, utan blev att vika den.. varför? Väntade jag för länge?

737B1DA1-66F9-4D2E-8C46-B925669AE9DA.jpeg
Emelie
Svara till  Ellinor Flintberg
2 years ago

Budapest är känsligt.. en av anledningen kan vara att när du blandade hasselnötterna o det med marängen blev det “dåligt” så den var rinnig när du spritsade ut den?

Lena
Lena
2 years ago

Är sååå sugen på och göra den , och tydlig video med bra tips 😁👍🏻

Maria Eriksson
Maria Eriksson
2 years ago

Tack Camilla, för ett lika konkret och begripligt recept som vanligt!
/Maria

Julia
1 year ago

Receptet var jättebra och det hjälper verkligen när du visar hur man ska göra och ger tips🥰

52580F12-5950-4840-B8AE-CCA521C11ADF.jpeg

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?