
Foto: Ulrika Pousette
Drömgoda, fudgy och chokladiga brownies med en krispig gömma av Oreo-kex och segmjukt cookie-smul på toppen. Allt gott i en och samma kaka!


Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar brookies – Oreo brownies med cookie dough.
Cookie dough:
100 g rumsvarmt smör
0,25 dl strösocker
0,75 dl brunt farinsocker strö
1 litet rumstempererat ägg (storlek S)
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk maizena
100 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
Oreo brownie:
350 g smör
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl kakao
2 paket Oreos original à 154g
Gör såhär:
- Cookie dough: Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och majsstärkelse i en skål.
- Vispa smör, strösocker och farinsocker till en krämig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
- Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
- Brownies: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan och tryck försiktigt ner oreos längs med hela brownies. Oreo-kexen ska fortfarande vara synliga och inte tryckas ner hela vägen.
- Smula cookie dough över hela brownies och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig och kakdegen ska ha fått en lätt gyllenbrun färg. Oroa dig inte om brownies är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
- Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet, i minst 4h men helst över natten innan du serverar den.
Vilken storlek är det på din bakplåt, och var är den köpt?
Hejhej, det är en vanlig långpanna med måtten 30×40 cm. Hade missat detta i beskrivningen, detta är nu uppdaterat! ☺️
Kan man göra cookie dough bara smet och äta?
Hejhej! Inte just detta recept på cookie dough ❤️ https://mykitchenstories.se/kakdegsbollar-med-dumlegomma/ detta recept på kakdeg går att äta som den är☺️
Kan man byta ut oreo kexen mot glutenfria oreo? Blir det lika bra då???
Det funkar jättebra 🙂
Vilket härligt recept detta låter som. Kan man frysa in eller blir det inget bra när man tinnar? 😊
Tack! 😍 Det funkar utmärkt att frysa in.
Kan man använda mjölkchoklad istället för mörk choklad?
Det kommer bli väldigt sött men det funkar 🙂
Vad är det för mått på formen till brownien?
Vad kan man ersätta espressopulvret med? Espresso kaffe?
Hur gör man den glutenfri?
Hejhej, har tyvärr inte prövat detta ännu ❤️
Ser så gott ut men jag är allergisk mot ägg (och kikärtor, som man kan ersätta ägg med). Vet du om/hur man kan ersätta äggen i brownien??❤️
Om man inte tycker om mörk choklad kan man använda ljus choklad till brownien istället? ☺️
Tack på förhand, du är bäst!😍
Ops såg att frågan redan ställts längre ned 🙈
Hejhej, ja det kan man! Men det kommer bli väldigt sött då ☺️
Jag undrar också vilket mått på form?
Min son önskar sig denna istället för tårta på kalas, skulle man kunna göra den i en rund form tro?
Tack på förhand! 🙏
Med vänlig hälsning Josefine
Hejhej! Ursäkta sent svar och missen i beskrivningen, detta är nu uppdaterat! Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm ❤️
Hej!
Tänkte baka denna imorgon men har endast en form i 30×30… går det att göra receptet i den formen?
Kanske inte lika mycket smet alternativt längre tid i ugnen eller vad kan jag göra?
Tacksam för svar!
Hejhej! Receptet bakas i en 30×40 form, såg att jag hade missat det i beskrivningen! Har nu uppdaterat receptet. Det går bra att baka den i din form ☺️
Hur långt tid tar det ungefär att gör dom?:)
Gott, mycket gott! Du är bäst!
Måste bara berömma dig!!! Fantastiska recept du gör och personen du verkar vara lika fantastisk.
Men vad fin du är, tack snälla du! ❤️
Den bästa 😍😋
Tack❤️