Kakdegsbollar med dumlegömma

Är kakdeg fortfarande en grej? Cookie dough, alltså. Själv tycker jag att det är barnsligt gott och hoppas att ni ska tycka om det här nya receptet lika mycket som jag. Kakdegsbollar med dumlegömma. Drömgod cookie dough rullad till bollar med en segmjuk dumlekola i mitten på varje. Bollen doppas sedan i choklad och dekorerad med lite flingsalt för att balansera upp smaken. Ja, ni ser ju själva. Löjligt gott!

Det här är ett perfekt godis att göra hemma själv. Lagom pyssligt och väldigt gott.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kakdegsbollar med dumlegömma

Portioner: 16

Ingredienser

Ingredienser (ätbar cookie dough):
100 g mjukt, rumstempererat smör
0,25 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl
150 g mörk choklad (grovt hackad eller knappar)
16 dumlekolor

Ingredienser (dekoration):
200 g mjölkchoklad
0,5 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
flingsalt att dekorera med

Tips!

  • Gör kakdegsbollarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och byt ut dumlen mot annan godiskola som det inte står “kan innehålla spår av gluten” i innehållsförteckningen.

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

Ingredienser (ätbar cookie dough):
100 g mjukt, rumstempererat smör
0,25 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl
150 g mörk choklad (grovt hackad eller knappar)
16 dumlekolor

Ingredienser (dekoration):
200 g mjölkchoklad
0,5 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • Gör kakdegsbollarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och byt ut dumlen mot annan godiskola som det inte står “kan innehålla spår av gluten” i innehållsförteckningen.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Vispa ihop smör, strösocker, vaniljsocker och farinsocker riktigt krämigt med elvisp.
  2. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  3. Sikta ner vetemjölet och arbeta ihop till en deg för hand bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Inte mer än så!
  4. Tillsätt den mörka chokladen och arbeta in den för hand i degen bara precis tills bitarna fördelat sig jämn i degen.
  5. Dela degen i 16 lika stora delar. Platta till varje del lite i handen och lägg en dumlekola i mitten. Vik över kanterna och rulla ihop till en jämn boll. Upprepa för alla degbitar.
  6. Lägg bollarna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylen för att kallna i minst 1 h. Ju kallare de är desto lättare kommer det att bli att doppa dem snyggt i choklad.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält försiktigt över ett vattenbad eller i microvågsugnen. Rör ner oljan och låt svalna.
  8. Doppa varje boll i chokladen och låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka bollen på den kalla brickan. Garnera med flingsalt precis innan chokladen stelnar helt och hållet.
  9. Serveras direkt eller förvaras i kylskåp. Funkar utmärkt att frysa in men blir snyggast att frysa in om du gör det utan chokladen runtom.
Steg för steg

Video
  1. Vispa ihop smör, strösocker, vaniljsocker och farinsocker riktigt krämigt med elvisp.
  2. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  3. Sikta ner vetemjölet och arbeta ihop till en deg för hand bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Inte mer än så!
  4. Tillsätt den mörka chokladen och arbeta in den för hand i degen bara precis tills bitarna fördelat sig jämn i degen.
  5. Dela degen i 16 lika stora delar. Platta till varje del lite i handen och lägg en dumlekola i mitten. Vik över kanterna och rulla ihop till en jämn boll. Upprepa för alla degbitar.
  6. Lägg bollarna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylen för att kallna i minst 1 h. Ju kallare de är desto lättare kommer det att bli att doppa dem snyggt i choklad.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält försiktigt över ett vattenbad eller i microvågsugnen. Rör ner oljan och låt svalna.
  8. Doppa varje boll i chokladen och låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka bollen på den kalla brickan. Garnera med flingsalt precis innan chokladen stelnar helt och hållet.
  9. Serveras direkt eller förvaras i kylskåp. Funkar utmärkt att frysa in men blir snyggast att frysa in om du gör det utan chokladen runtom.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

  • Gör kakdegsbollarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och byt ut dumlen mot annan godiskola som det inte står “kan innehålla spår av gluten” i innehållsförteckningen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?