En frasig småkaka med nötter som bakas i långpanna och som har sitt ursprung i mellanöstern.
Receptet innehåller reklam för min långpanna
Jag har delat recept på alla möjliga varianter av baklava genom åren men märkte till min förskräckelse att jag inte lagt upp mitt grundrecept på baklava. INTE OK! Speciellt inte eftersom att jag verkligen älskar baklava. Det är en beroendeframkallande god och frasig filodegskaka med nötfyllning som ni bara måste prova om ni inte gjort det än.
Baklava bakas på många olika sätt i många olika delar av världen. Själv älskar jag den turkiska varianten som inte är dränkt i sockerlag, utan bara väldigt frasig. Vill du ha den blötare och sötare så är det bara att göra mer sockerlag. Jag älskar också att göra min kryddig med smak av kanel, kardemumma och vanilj men det går såklart att utesluta om man vill. Receptet ger 30 bitar och bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.
Ett tips är också att servera din frasiga nötkakor med en kula vaniljglass. Det blir en oerhört god och välbalanserad efterrätt! Det var så jag åt den i Istanbul och sedan dess är jag såld på den smakkombinationen. Hur äter du helst din baklawa?
Fin din sida har blivit! Sedan ser jag att du gjort som din kära bloggkollega och tagit bort det klassiska bloggflödet. Det tycker jag personligen är lite synd och tråkigt, jag blir sjukt otaggad när det bara är massa receptrubriker. Men det är såklart ert val om ni tror att det är så folk vill ha det.
Hej,
Filodeg som jag har provat hittills är som plast och blir inte alls som i Turkiet. Finns det ett märke som du är nöjd med och kan tipsa?
Ngt annat: önskar att vit mjöl och vit socker blev mer o mer ersatt av råsocker, succanat och graham för att få bakning mer hälsosam.
Hälsningar
Hejhej! Jag använder filodegen från Pop! bakery 🙂
Hej!
När kommer receptet på kokoskola kakor upp på bloggen??
Hejhej! Om någon vecka eller så 🙂
Vilket smör använder du
Normalsaltat smör 🙂
Hej, har du möjlighet att dela även receptet på filodeg om man nu vill göra det från scratch.
Tackar.
Hejhej! Receptet ger ca 10 ark. Vill också understryka att jag inte testat detta recept själv utan detta är rakt av det recept jag fått av Begüm och sedan översatt till svenska. Om du provar får du gärna säga hur det blev:
1 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl solrosolja
12,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 citron
majsstärkelse eller potatismjöl att kavla ut degen i
Blanda ihop vetemjöl, ägg, bakpulver och mjölk till en deg tillsammans med några droppar citronsaft. Arbeta ihop tills det blir en deg, forma sedan till en cylinder och låt vila i ca 10 minuter. Dela cylindern i mindre bitar och låt de bitar som inte användas ligga under en ren och lite fuktig kökshandduk. Kavla ut degen till tunna ark, så många du kan av varje degbit till den storlek du vill ha arken i.
Tackar så mycket 🙂
Assalamu aleykum sis du e sååå inspirerande mashallah, min man älskar också turkiska varianten o är super noga med att de ska smaka identiskt (finns bara ett ställe som gör perfekta om du frårqr han liksom )såååå vilka nötter rekommenderar du för The best taaaste:)
Alaykoum assalam, tack fina du <3 Själv föredrar jag när man kör hälften/hälften valnötter och pistagenötter 🙂
Hej Camilla
Skulle jättegärna vilja få receptet på filodeg från grunden. Du nämnde i videon att du skulle lägga ut receptet,men jag hittar den ej.
Hälsningar
Maria
Hejhej! Receptet ger ca 10 ark. Vill också understryka att jag inte testat detta recept själv utan detta är rakt av det recept jag fått av Begüm och sedan översatt till svenska. Om du provar får du gärna säga hur det blev:
1 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl solrosolja
12,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 citron
majsstärkelse eller potatismjöl att kavla ut degen i
Blanda ihop vetemjöl, ägg, bakpulver och mjölk till en deg tillsammans med några droppar citronsaft. Arbeta ihop tills det blir en deg, forma sedan till en cylinder och låt vila i ca 10 minuter. Dela cylindern i mindre bitar och låt de bitar som inte användas ligga under en ren och lite fuktig kökshandduk. Kavla ut degen till tunna ark, så många du kan av varje degbit till den storlek du vill ha arken i.
Hej!
Dina baklava ser jättegoda ut och lätt att göra.
Undrar om jag kan få recept på filodeg från grunden.
Skulle uppskatta om du vill dela med dig av den
Hälsningar Maria
Hejhej! Receptet ger ca 10 ark. Vill också understryka att jag inte testat detta recept själv utan detta är rakt av det recept jag fått av Begüm och sedan översatt till svenska. Om du provar får du gärna säga hur det blev:
1 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl solrosolja
12,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 citron
majsstärkelse eller potatismjöl att kavla ut degen i
Blanda ihop vetemjöl, ägg, bakpulver och mjölk till en deg tillsammans med några droppar citronsaft. Arbeta ihop tills det blir en deg, forma sedan till en cylinder och låt vila i ca 10 minuter. Dela cylindern i mindre bitar och låt de bitar som inte användas ligga under en ren och lite fuktig kökshandduk. Kavla ut degen till tunna ark, så många du kan av varje degbit till den storlek du vill ha arken i.
Tack snälla du för receptet.
Jag får prova det någon gång och då talar jag om hur det blev.
Kan man använda smördeg istället för filodeg? Eller har du något annat tips för en glutenfri baklava?
Det blir tyvärr inte samma sak med smördeg <3
Kan man frysa färdig Baklava?
Hejhej! Ursäkta sent svar, det går jättebra att frysa in baklava 🙂
50/1h du får dom bränt Camilla.? Omöjligt att du hade dom i en timme och dom ser ut så på bilden. 30-40min blir dom sådär gyllenbruna som på bilden du har. Dom blir klara på tiden jag angivit.
Det kan vara så att du har en mer effektiv ugn än vad jag har. Alla ugnar funkar olika 🙂 Mina blir verkligen inte gyllenbruna efter 30-40 minuter.
Jaha okej så långt tänkte inte jag. Men jag såg i din video att du la socker över nötfyllningen. Hittar inget i receptet om hur mycket du tog i? Vad är det tillför och hur mycket socker har man på i så fall?
en fråga, ska man täcka den med folie eller något när man ställer in den i kylskåpet?
Om du vill men det är inget måste 🙂
I need to learn your language so that I can make all your delicious recipes 😭this looks so goid
Hej, vill bara kolla om jag förstått rätt… Såg att det ska vara 3+2 msk apelsinblomsvatten och sen ev. 1 msk till i receptet…. Är det så att det ska vara 5-6 msk apelsinblomsvatten i sockerlagen eller ska 1 msk användas i ett senare moment?
Tack Camilla för dina recept, din blogg och videos! <3
Hej vilka nötter använder du i baklava de ska inte vara saltade va? Nötterna
Jag brukar använda nötter som är både rostade och saltade då det bryter av sötman på ett härligt sätt 🥰
Var hittar jag apelsinblomvatten?
Hejhej! Förlåt för sent svar, det finns numera i de flesta välsorterade mataffärerna. Annars hittar du det lätt i din närmsta utländska matbutik <3
Hej!
Har precis börjat att äta baklava och såg din video idag! 💫
Imorgon ska jag prova att göra efter ditt recept
Kändes tryggt att sett videon innan att vara beredd på något nytt! 😊
Hejhej! Förlåt för sent svar. Tack snälla fina för dina fina ord, vad glad jag blir! ❤️
Om man vill krydda nötterna med de kryddor du nämnt i inlägget, hur mycket av varje ska man då ta? 😍
Jag brukar ha i 1-2 tsk av varje krydda 🙂
Hej, gjorde baklavan och blev fantastisk, sååå god! En fråga, går den att frysa och om det går hur ska man tina upp den så den inte förlorar sin frasighet. Tänkte förbereda inför ett bröllop
Hejhej! Den förlorar tyvärr sin frasighet vid upptining 🙂
Kan man frysa innan man bakar den i ugnen och tina upp den och baka senare?
Hej jag försökte att göra baklava idag men receptet jag läste från en annan sida dem var inte bra så de blev en platta a inte baklava😊🤣🤣🤣.. nästa gång använder jag ditt recept mvh bea
😅❤️
Wow, yumme
Testade att göra denna baklavan i fredags, and oh my så bra de blev! Jag är helt beroende utav den och har gått och småätit på den hela helgen. Även syskonen och deras familjer höll med om att denna underbara skapelse hade en beroendeframkallande effekt. Fantastiskt! =)
Körde dock på rosvatten (då det var det butiken hade att erbjuda), vilket verkade fungera galant det också.
Tack för inspiration, ett tydligt och enkelt recept!
Förlåt för sent svar! Vad glad jag blir att ni gillade den! Tack själv 😍
Hur förvarar man bäst baklava? Och hur långt innan kan den göras utan att tappa frasighet? Vill bjuda den på iftar men måste planera matlogistiken med tiden😅
I kylskåpet håller de sig frasiga 🙂 <3
Hej ,
Vart kan man köpa en sådant långpanna ?
Hej! Jag tänkte baka baklawa enligt ditt recept nu på fredag inför eid, hur ska jag bevara den så att den håller på bästa sätt? 🙂
Vad kul! Förvaras bäst i kylskåpet då! 😊
Tack så mycket, hoppas ni får en fin eid inshallah 🌷
Jag bytte ut nötter mot pumpafrön då min son är nötallergiker och baklavan smakar alldeles gudomligt😃😋!
Tusen tack för ett supergott recept🙏!
Men vad smart! Vad glad jag blir att ni gillade den! Tack själv 😍
Ser så gott ut , jag ska testa detta till helgen 😍 hur länge håller den sig ätbar i kylskåpet ?
Hejhej, hoppas att det smakade! Håller sig fint i ca en vecka, går jättebra att frysa in😍
Hej! Är fundersam på sockermängden, är det 4 dl man ska ha i sockerlagen eller är det inräknat det du strör på nötterna i mellanlagret? Kram
Hejhej, 4 dl socker är för sockerlagen. Det som strös på nötterna är bara litegrann extra ❤️
Kan man använda rosvatten istället för apelsinblomvatten eller blir det inte samma sak?
Hejhej, man kan välja det man vill och gillar ☺️
Hej! Du skriver att du älskar att krydda dina baklava med vanilj, kanel och kardemumma. Men jag ser ingen sånt i receptet. När ska jag sätta i detta isf?
Om man hittar apelsinblomvatten, kan man använda något annat eller kan man skippa den?