En drömmig äppeltårta med saftiga bottnar, äppelmos, vaniljkräm och en fluffig marängsmörkräm med smak av kola.
Låt mig presentera livets äppeltårta: saftiga och kryddiga bottnar med rivna äpplen för extra saftighet, äppelmos, len vaniljkräm, fluffig marängsmörkräm med dulce de leche och kolasås. En riktigt höstig tårta som bara smälter i munnen.
Receptet bakas i 3 stycken springformar med diameter på ca 23 cm och ger 8-10 generösa bitar äppeltårta.
Går den att göra glutenfri?=)
Har inte provbakat den glutenfri än men om du gör det får du gärna berätta hur det gick
Går inte att bara ersätta mjölet med glutenfri mjölmix i alla fall, bottnen smular sönder.
Den ska jag baka till det äldreboende jag arbetar på (Serafen) dom tycker om att äta lite sött då och då
Tack för alla underbara recept Camilla
Ingrid
Åh, vad härligt att höra! Hoppas det ska smaka. Tack själv!
Hej! Kan man frysa in tårtbottnen?
Hejhej! Det funkar utmärkt
Hej! Går det att göra tårtan mjölkfri? Jag vill gärna baka den på min pappas födelsedag:)
Hur långt tid innan servering skulle du ta fram den kylskåpskalla tårtan?
Någon timme innan är lagom
Provade göra denna tårta, men kolakrämen skar sig och blev inte alls fluffig
vet inte vad jag gjort för fel. Finns nåt klipp där du visar hur du gör den kanske?
Smakar fantastiskt men ja, svårt att njuta av den när den ser ut som min
Den kan skära sig men då är det bara att fortsätta vispa tills den går ihop
Dekorerar du tårtan kvällen innan eller ska det göras innan servering?
Hur lång tid räknar du med att det tar att göra tårtan?
Hejhej! Jag sparar alltid pyntet till precis innan servering. Total tid från start till slut räknar jag med tar ca 3h
Vilket recept på kolasås använder du till denna tårtan?
Hejhej, ett enkelt basrecept på kolasås:
1 dl farinsocker
1,25 dl vispgrädde
Gör såhär:
1. Lägg farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 10 minuter medan du fortsätter att röra om.
2. Häll över i en skål eller liknande och låt svalna en stund innan servering.
Denna låter supergod, och lär förmodligen bakas till påsk!
Men, hur gör du med dulce de lechen? Använder du den “vita smörjan” eller kokar du den först? Aldrig bakat med de, det finns ju så många att välja på. Och vilken tyll använder du? En vanlig stjärntyll blir ju inte lika “fin” som dessa ^^
Hejhej, låter som ett fantastiskt val av tårta!
Här kan du läsa om de olika sorterna: https://mykitchenstories.se/kondenserad-mjolk-eller-karamelliserad-mjolk/
Och här kan du läsa mer om olika tyllar och dess mönster: https://mykitchenstories.se/lar-dig-att-spritsa/
Lycka till!
Hej Camilla
Innan jag ställer min fråga måste jag säga tack för alla super goda recept
Hur ska konsistensen på kakan vara? Min blev väldigt kladdigt, det var lite svårt att skära den i tre delar. Ska den vara kladdig eller mer åt den torra hållet?
Hej! Finns det något alternativ till smörkrämen om man inte tycker om smörkräm. Kan smöret bytas ut med färskost?
Hejsan! Har testat detta recept 2 ggr, men kakan blir aldrig klar, den blir jättedallrig i mitten, hård på ytan och sjunker ihop när man tar ut den. Vad gör jag för fel? ( den smakar fortfarande gott dock :D)
Hej! Varför ska man ha äggvitor över vattenbad när man gör maräng? Blir det någon skillnad eller bero det på vad man ska ha marängen till?
Jag undrar om det finns någon annan mejeriprodukt än smör i smörkrämen, typ ricotta eller mascarpone? Jag tycker inte om smörkräm och funderat på om jag kan göra någon variant? För tårtan verkar verkligen så mumsig!
Behöver den tas fram en stund före servering?
Ska bjuda på denna tårta ikväll och har precis monterat den. Tyvärr hade inte vaniljkrämen stelnat tillräckligt under natten utan var mer som en sås…men jag hällde ändå i den i tårtan. Finns det något sätt att få den hårdare i efterhand??