Äppeltårta med vaniljkräm & kolafrosting

En drömmig äppeltårta med saftiga bottnar, äppelmos, vaniljkräm och en fluffig marängsmörkräm med smak av kola.

Låt mig presentera livets äppeltårta: saftiga och kryddiga bottnar med rivna äpplen för extra saftighet, äppelmos, len vaniljkräm, fluffig marängsmörkräm med dulce de leche och kolasås. En riktigt höstig tårta som bara smälter i munnen.

Receptet bakas i 3 stycken springformar med diameter på ca 23 cm och ger 8-10 generösa bitar äppeltårta.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
äppeltårta

Äppeltårta med vaniljkräm & kolafrosting

Ingredienser

Tårtbotten:
6 små äpplen à ca 120 g
1 dl brunt farinsocker
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Fyllning 1:
2 dl äppelmos

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse.
50 g mjukt smör

Kolafrosting:
3 st äggvitor från stora ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
250 g mjukt, rumstempererat smör
1 burk dulce de leche à 397 g
kolasås och röd oxalis att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Tårtbotten:
6 små äpplen à ca 120 g
1 dl brunt farinsocker
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Fyllning 1:
2 dl äppelmos

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse.
50 g mjukt smör

Kolafrosting:
3 st äggvitor från stora ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
250 g mjukt, rumstempererat smör
1 burk dulce de leche à 397 g
kolasås och röd oxalis att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra en springform (eller tre) med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv äpplena fint och blanda ihop med farinsocker, kanel, ingefära och kardemumma i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt blandningen med de rivna äpplena och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 min-1 timme eller tills tårtbotten är helt genomgräddad. Vill du baka smeten i tre formar för att slippa dela tårtbotten (och få en jämnare tårta) sen så är det bara att fördela smeten, 1 dl i taget, i varje form och grädda en botten i taget i ca 30 min. De andra formarna kan stå i rumstemperatur medan du gräddar en form i ugnen.
  7. Låt din tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar eller monterar ihop den.
  8. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  9. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  10. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  11. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Täck med plast och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
  12. Kolafrosting: Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  13. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  14. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter dulce de leche. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  15. Montera ihop tårtan genom att spritsa en tunn kant av av kolasmörkräm på första botten. Fyll insidan av frostingkanten med äppelmos. Lägg på nästa botten. Spritsa en ny kant av kolasmörkräm, fyll insidan med vaniljkräm. Använd resten av kolasmörkrämen till att täcka och spritsa tårtan. Dekorera med kolasås och röd oxalis och låt gärna tårtan stå i kylskåpet för att sätta sig i någon timme, helst över natten, innan du serverar den. Ju längre tid tårtan få stå i kylskåpet och gotta sig, desto bättre.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra en springform (eller tre) med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv äpplena fint och blanda ihop med farinsocker, kanel, ingefära och kardemumma i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt blandningen med de rivna äpplena och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 min-1 timme eller tills tårtbotten är helt genomgräddad. Vill du baka smeten i tre formar för att slippa dela tårtbotten (och få en jämnare tårta) sen så är det bara att fördela smeten, 1 dl i taget, i varje form och grädda en botten i taget i ca 30 min. De andra formarna kan stå i rumstemperatur medan du gräddar en form i ugnen.
  7. Låt din tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar eller monterar ihop den.
  8. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  9. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  10. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  11. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Täck med plast och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
  12. Kolafrosting: Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  13. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  14. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter dulce de leche. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  15. Montera ihop tårtan genom att spritsa en tunn kant av av kolasmörkräm på första botten. Fyll insidan av frostingkanten med äppelmos. Lägg på nästa botten. Spritsa en ny kant av kolasmörkräm, fyll insidan med vaniljkräm. Använd resten av kolasmörkrämen till att täcka och spritsa tårtan. Dekorera med kolasås och röd oxalis och låt gärna tårtan stå i kylskåpet för att sätta sig i någon timme, helst över natten, innan du serverar den. Ju längre tid tårtan få stå i kylskåpet och gotta sig, desto bättre.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

1 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
25 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jennifer
Jennifer
3 years ago

Går den att göra glutenfri?=)

Sussi
Sussi
Svara till  camillahamid
1 year ago

Går inte att bara ersätta mjölet med glutenfri mjölmix i alla fall, bottnen smular sönder.

Ingrid
Ingrid
3 years ago

Den ska jag baka till det äldreboende jag arbetar på (Serafen) dom tycker om att äta lite sött då och då 🙂
Tack för alla underbara recept Camilla

Ingrid

Margareta
Margareta
3 years ago

Hej! Kan man frysa in tårtbottnen? 🙂

Nicole
Nicole
3 years ago

Hej! Går det att göra tårtan mjölkfri? Jag vill gärna baka den på min pappas födelsedag:)

Marie
Marie
3 years ago

Hur långt tid innan servering skulle du ta fram den kylskåpskalla tårtan? 🥰

Caroline
Caroline
2 years ago

Provade göra denna tårta, men kolakrämen skar sig och blev inte alls fluffig 🙁 vet inte vad jag gjort för fel. Finns nåt klipp där du visar hur du gör den kanske?
Smakar fantastiskt men ja, svårt att njuta av den när den ser ut som min 😅

Maja
Maja
2 years ago

Dekorerar du tårtan kvällen innan eller ska det göras innan servering?
Hur lång tid räknar du med att det tar att göra tårtan?

Madeleine
Madeleine
2 years ago

Vilket recept på kolasås använder du till denna tårtan?

Carolina
Carolina
2 years ago

Denna låter supergod, och lär förmodligen bakas till påsk!
Men, hur gör du med dulce de lechen? Använder du den “vita smörjan” eller kokar du den först? Aldrig bakat med de, det finns ju så många att välja på. Och vilken tyll använder du? En vanlig stjärntyll blir ju inte lika “fin” som dessa ^^

Pamela M
Pamela M
2 years ago

Hej Camilla
Innan jag ställer min fråga måste jag säga tack för alla super goda recept
Hur ska konsistensen på kakan vara? Min blev väldigt kladdigt, det var lite svårt att skära den i tre delar. Ska den vara kladdig eller mer åt den torra hållet?

Ida
Ida
2 years ago

Hej! Finns det något alternativ till smörkrämen om man inte tycker om smörkräm. Kan smöret bytas ut med färskost?

Clara
Clara
2 years ago

Hejsan! Har testat detta recept 2 ggr, men kakan blir aldrig klar, den blir jättedallrig i mitten, hård på ytan och sjunker ihop när man tar ut den. Vad gör jag för fel? ( den smakar fortfarande gott dock :D)

Klaudia
Klaudia
2 years ago

Hej! Varför ska man ha äggvitor över vattenbad när man gör maräng? Blir det någon skillnad eller bero det på vad man ska ha marängen till? 😆

Jenny Johansson
Jenny Johansson
2 years ago

Jag undrar om det finns någon annan mejeriprodukt än smör i smörkrämen, typ ricotta eller mascarpone? Jag tycker inte om smörkräm och funderat på om jag kan göra någon variant? För tårtan verkar verkligen så mumsig!

Therese Gyrling
Therese Gyrling
2 years ago

Behöver den tas fram en stund före servering?

Helena
Helena
1 year ago

Ska bjuda på denna tårta ikväll och har precis monterat den. Tyvärr hade inte vaniljkrämen stelnat tillräckligt under natten utan var mer som en sås…men jag hällde ändå i den i tårtan. Finns det något sätt att få den hårdare i efterhand??

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?