Äppelpajgrottor

Fotograf: Ulrika Pousette

Om hallongrottor och äppelpaj hade fått barn så hade det blivit dessa äppelgrottor med glasyr.

Mjukspröda mördegsgrottor med äppelkompott med kolasmak och glasyr. En drömgod hybrid där det bästa av hallongrottor och äppelpaj möts i en ljuvlig småkaka i form av äppelpajgrottor. Äppelfyllningen är en äppelkompott med lite kolasmak som ger en extra lyxig känsla.

Ett snabbt och enkelt sätt att slänga ihop en äppelpaj i småkaksformat.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
äppelgrottor

Äppelpajgrottor

Portioner: 16

Ingredienser

Äppelkompott:
350 g äpplen (ca 4st medelstora)
0,75 dl rårörsocker
1 msk saft från citron
1 msk vatten
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

Kakdeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt, rumsvarmt smör

Glasyr:
1,25 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk vatten

Tips!

  • Gör dina äppelgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse och baka hallongrottorna i små formar så att de håller formen i ugnen.
  • Äppelgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

Äppelkompott:
350 g äpplen (ca 4st medelstora)
0,75 dl rårörsocker
1 msk saft från citron
1 msk vatten
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

Kakdeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt, rumsvarmt smör

Glasyr:
1,25 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk vatten

TIPS!

  • Gör dina äppelgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse och baka hallongrottorna i små formar så att de håller formen i ugnen.
  • Äppelgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger ca 16 äppelgrottor.

  1. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar. Ha ner äppelbitarna i en djup stekpanna tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter eller tills sockerkristallerna smält, äppelbitarna blivit al dente och såsen i äppelkompotten fått en lite tjockare konsistens. Låt svalna helt och hållet innan du använder äppelkompotten i dina kakor.
  2. Kakdeg: Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Lägg alla torra ingredienser till kakdegen i en bunke och blanda ihop.
  4. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  5. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum.
  6. Gör en ca 2 cm bred och 1 cm djup grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med äppelkompott och grädda äppelgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt kakorna svalna på plåten innan dekorerar med glasyr.
  8. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål till en jämn smet. Ringla glasyren över kakorna. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger ca 16 äppelgrottor.

  1. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar. Ha ner äppelbitarna i en djup stekpanna tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter eller tills sockerkristallerna smält, äppelbitarna blivit al dente och såsen i äppelkompotten fått en lite tjockare konsistens. Låt svalna helt och hållet innan du använder äppelkompotten i dina kakor.
  2. Kakdeg: Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Lägg alla torra ingredienser till kakdegen i en bunke och blanda ihop.
  4. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  5. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum.
  6. Gör en ca 2 cm bred och 1 cm djup grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med äppelkompott och grädda äppelgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt kakorna svalna på plåten innan dekorerar med glasyr.
  8. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål till en jämn smet. Ringla glasyren över kakorna. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Monica
Monica
2 years ago

Går det att byta ut rårörsockret mot något annat socker? Vanligt strösocker eller brun farin strö till exempel?

Monica
Monica
2 years ago

Är vikten på äpplena med skal och kärnhus eller det är vikten på äpplebitarna?

Cissi
Cissi
Svara till  camillahamid
2 years ago

Attans att jag inte såg det innan, tyckte det blev lite väl mycket äpplen och en massa kompott över (bara hälften gick åt) 😅 Men nu är kakorna redan i ugnen så hoppas de blir bra ändå 🙃

Linnea
Linnea
2 years ago

Hur gör man hålen så dom inte spricker? Lyckas aldrig 😅🫣

Emelie
Emelie
2 years ago

Går de att frysa?

Tips!

  • Gör dina äppelgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse och baka hallongrottorna i små formar så att de håller formen i ugnen.
  • Äppelgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?