Receptet ger ca 16 äppelgrottor.
- Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i mindre bitar. Ha ner äppelbitarna i en djup stekpanna tillsammans med resten av ingredienserna till äppelkompotten. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter eller tills sockerkristallerna smält, äppelbitarna blivit al dente och såsen i äppelkompotten fått en lite tjockare konsistens. Låt svalna helt och hållet innan du använder äppelkompotten i dina kakor.
- Kakdeg: Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
- Lägg alla torra ingredienser till kakdegen i en bunke och blanda ihop.
- Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
- Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum.
- Gör en ca 2 cm bred och 1 cm djup grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med äppelkompott och grädda äppelgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
- Låt kakorna svalna på plåten innan dekorerar med glasyr.
- Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål till en jämn smet. Ringla glasyren över kakorna. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Går det att byta ut rårörsockret mot något annat socker? Vanligt strösocker eller brun farin strö till exempel?
Är vikten på äpplena med skal och kärnhus eller det är vikten på äpplebitarna?
Med skal och kärnhus 🥰
Attans att jag inte såg det innan, tyckte det blev lite väl mycket äpplen och en massa kompott över (bara hälften gick åt) 😅 Men nu är kakorna redan i ugnen så hoppas de blir bra ändå 🙃
Hur gör man hålen så dom inte spricker? Lyckas aldrig 😅🫣
Går de att frysa?
Ja 🤩