Smulpaj med äpple

85 röster
smulpaj med äpple
Världens godaste smulpaj med äpple och hemgjord vaniljsås.

Låt mig presentera pajen som jag bakat nästan varje vecka de senaste månaderna: smulpaj med äpple. Inga konstigheter, inga krusiduller. Bara en riktigt god äppelsmulpaj med hemgjord vaniljsås. Alltid ett vinnande koncept.

äppelsmulpaj

Det här är en såndär smulpaj med myket fyllning och ännu mer smul. Och såsen, den får man absolut inte snåla med. Det är ju snarare sås med smulpaj man äter än smulpaj med sås, ellerhur?

Receptet bakas i en pajform med diameter på ca 23 cm ger ca 6 generösa portioner smulpaj med äpple.

Fyllning:

8 små äpplen (ca 600 g totalt)

2 tsk malen kanel

4 msk strösocker

Smuldeg:

100 g kylskåpskallt smör

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl

0,75 dl havregryn

0,5 tsk salt

1 sats hemgjord vaniljsås att servera till pajen, receptet hittar du HÄR!

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme).
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg dem i pajformen.
  3. Tillsätt kanel och strösocker. Blanda ihop tills alla äppelbitar har fått kanel på sig. Fördela äppelfyllningen i ett jämnt lager i botten på formen.
  4. Nyp ihop alla ingredienserna till pajsmulet till en smulig deg. Strö smulet över äppelfyllningen i ett jämnt lager.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Servera pajen varm eller kall med vaniljglass eller hemgjord vaniljsås.

TIPS!

  • Gör smulpajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot mot 1,5 dl glutenfri mjölmix och 1,5 dl glutenfria havregryn.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Den här smulpajen med äpple funkar utmärkt att frysa in och håller i upp till 3 månader.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Dorayn Shahwaz
5 månader sedan

Hej Camilla, jag är 11 år och bakar hemma jag älskar dina recepter och önskar dig lycka med din karriär ❤

Last edited 5 månader sedan by Dorayn Shahwaz
elfa Ismaili
elfa Ismaili
5 månader sedan

Hej Camilla, jag heter elfa och jag är 13 år gammal, jag älskar dina recepter så mycket och det har hjälpt mig mycket med min matlagningskunskap. Jag onskar att dig att lycka med din karriär i framtiden oxå ❤❤

Sara
Sara
5 månader sedan

Hej Camilla kan man skippa havregryn?

Roushen
5 månader sedan

Kan man använda denna smören

16417313151823731120526556039644.jpg
Roushen
Svara på  Camilla Hamid
5 månader sedan

Bra❤❤❤

Jennifer
Jennifer
5 månader sedan

Hej Camilla! Du underbara människa ser på dina inlägg och ska nu pröva på dina recept!
Ska oxå köpa din receptbok de som e mest synd är att den inte är signerad! Älskar allt med dig o de du gör hoppas att du aldrig slutar med detta! Mvh Jennifer ❤❤❤

Lanja
Lanja
5 månader sedan

Hej kära Camilla! Bakade pajen och den blev supergod men lyckades tyvärr inte få till det fina smulet som du får på bilderna. Det blev klumpar av deg istället. Hur kan jag göra så att pajdegen blir smulig?

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x