
Låt mig presentera pajen som jag bakat nästan varje vecka de senaste månaderna: smulpaj med äpple. Inga konstigheter, inga krusiduller. Bara en riktigt god äppelsmulpaj med hemgjord vaniljsås. Alltid ett vinnande koncept.

Det här är en såndär smulpaj med myket fyllning och ännu mer smul. Och såsen, den får man absolut inte snåla med. Det är ju snarare sås med smulpaj man äter än smulpaj med sås, ellerhur?
Receptet bakas i en pajform med diameter på ca 23 cm ger ca 6 generösa portioner smulpaj med äpple.
Fyllning:
8 små äpplen (ca 600 g totalt)
2 tsk malen kanel
4 msk strösocker
Smuldeg:
100 g kylskåpskallt smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0,75 dl havregryn
0,5 tsk salt
1 sats hemgjord vaniljsås att servera till pajen, receptet hittar du HÄR!
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme).
- Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg dem i pajformen.
- Tillsätt kanel och strösocker. Blanda ihop tills alla äppelbitar har fått kanel på sig. Fördela äppelfyllningen i ett jämnt lager i botten på formen.
- Nyp ihop alla ingredienserna till pajsmulet till en smulig deg. Strö smulet över äppelfyllningen i ett jämnt lager.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
- Servera pajen varm eller kall med vaniljglass eller hemgjord vaniljsås.
TIPS!
- Gör smulpajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot mot 1,5 dl glutenfri mjölmix och 1,5 dl glutenfria havregryn.
- Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
- Den här smulpajen med äpple funkar utmärkt att frysa in och håller i upp till 3 månader.
Hej Camilla, jag är 11 år och bakar hemma jag älskar dina recepter och önskar dig lycka med din karriär ❤
Tusen tack fina människa ❤️❤️❤️❤️
Hej Camilla, jag heter elfa och jag är 13 år gammal, jag älskar dina recepter så mycket och det har hjälpt mig mycket med min matlagningskunskap. Jag onskar att dig att lycka med din karriär i framtiden oxå ❤❤
Hej fina Elfa! Tusen tack, det gör mig så glad ❤️ Detsamma till dig ❤️
Hej Camilla kan man skippa havregryn?
Hejhej! Det går bra 🙂
Kan man använda denna smören
Det funkar utmärkt 🙂
Bra❤❤❤
Hej Camilla! Du underbara människa ser på dina inlägg och ska nu pröva på dina recept!
Ska oxå köpa din receptbok de som e mest synd är att den inte är signerad! Älskar allt med dig o de du gör hoppas att du aldrig slutar med detta! Mvh Jennifer ❤❤❤
Fina människa, tack ❤️❤️❤️❤️
Hej kära Camilla! Bakade pajen och den blev supergod men lyckades tyvärr inte få till det fina smulet som du får på bilderna. Det blev klumpar av deg istället. Hur kan jag göra så att pajdegen blir smulig?
Hejhej! Vad glad jag blir att du gillar pajen 🥰 Eftersom att smöret är kallt behöver man nypa ihop degen ganska länge innan man får till smulet.