Hallongrottor

Riktigt goda och mjukspröda hallongrottor som bara smälter i munnen. I det här receptet får du veta allt om hur man gör dem helt perfekta.

De flesta bakverk som syns här på min blogg är tokiga hybrider där jag slår samman klassiska bakverk till en dubbelt så god smakupplevelse. Men även den kreativa knäppisen som jag går back to basics då och då. En av mina favoriter bland klassiska bakverk är hallongrottor och idag bjuder jag på mitt bästa recept, steg för steg bilder och lite tips och trix för att ni ska lyckas med era hallongrottor varje gång.

Jag älskar när hallongrottor är lite mjukspröda, alltså inte helt genomsmuliga. Tricket för att få till den konsistensen är att ta ut kakorna medan de fortfarande är lite mjuka och låta dem gräddas på eftervärme av den varma plåten.

Jag får ofta frågor om varför hallongrottorna spricker. Nedan finner ni mina bästa tips på hur man lyckas få hela och fina kakor 😍

1. Rätt temperatur på smöret: Använd rumsvarmt smör istället för kallt eller smält smör. Smöret ska vara mjukt men inte för varmt, då kallt smör kan göra degen svår att arbeta med och varmt smör kan göra kakorna för mjuka, vilket leder till sprickor.

2. Blanda degen varsamt: Överarbeta inte degen. När du blandar smör och mjöl, arbeta snabbt och lätt för att bara få ihop degen. Om degen överarbetas utvecklas glutenet, vilket kan göra att kakorna spricker när de bakas.

3. Rätt mängd mjöl: Se till att du mäter mjölet noggrant. För mycket mjöl kan göra degen för torr, vilket leder till sprickor. Använd gärna en våg för att mäta mjölet eller skeda upp det i måttet och jämna av det utan att packa det.

4. Låt degen vila: Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter innan du formar kakorna. Detta gör att smöret stelnar något och hjälper kakorna att hålla formen bättre under gräddningen.

5. Forma kakorna varsamt: När du formar hallongrottorna, tryck försiktigt ner degen i mitten för att göra gropen för sylten. Om du trycker för hårt eller gör för stora grop, kan degen spricka lättare.

6. Undvik överfyllning: Lägg inte för mycket sylt i varje grop. För mycket sylt kan göra att kakorna flyter ut och spricker när de bakas.

Genom att följa dessa tips får du hallongrottor som håller formen och undviker sprickor under gräddningen!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
hallongrottor

Hallongrottor

Portioner: 16

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl hallonsylt

Tips!

  • Gör dina hallongrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse och baka hallongrottorna i små formar så att de håller formen i ugnen.
  • Hallongrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin,

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl hallonsylt

TIPS!

  • Gör dina hallongrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse och baka hallongrottorna i små formar så att de håller formen i ugnen.
  • Hallongrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin,

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
Steg för steg

hallongrottor

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

Dela receptet

4 78 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
81 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cheree Karlsson
Cheree Karlsson
4 years ago

Dottern blev sugen på att baka dina hallongrottor. Nu står de på plåten och svalnar. Om doften är något att gå på så kommer de smaka riktigt gott.

Johanna
Johanna
4 years ago

Jag gjorde precis hallongrottor enligt ditt glutenfria recept, men varför flyter dom ut och blir så fula? 😩😩😩

Fatema
Fatema
4 years ago

Kan man göra hallongrottor utan smör

trackback
4 years ago

[…] Mitt klassiska recept på hallongrottor hittar du HÄR! […]

Catharina
Catharina
4 years ago

Hej Camilla kan man frysa in hallongrottor eller blinde förstörda då?

Tanja Kanat
Tanja Kanat
4 years ago

Hej! Kan man frysa in dessa 😀

Fatema raad
Fatema raad
4 years ago

Tack för att du har svarat men kan du visa hur man gör baklava, det arabiska sättet
men om du ska göra det på din youtube kanal så vill jag inte att du ska nämna mitt namn
är du snäll!

Fatema
Fatema
4 years ago

Då väntar jag på videon😍😍

Fatema
Fatema
4 years ago

Asså det är fusk
jag gjorde exakt som du gjorde men min helt förstörd
den är inte god och den spricker väldig mycket
😭 😭 😭

Fatema
Fatema
4 years ago

Okej jag ändrar mig den är väldigt gott
och det är inte fusk
förlåt
🥰 😘 😘

Fatema
Fatema
3 years ago

Du sa att du ska göra baklava på det arabiska sättet
😢😭

tagrid
3 years ago

Jag har en fråga vart kommer du ifrån

Fatima
Fatima
3 years ago

Hej, jag älskar din kanal. Jag är så sugen på att göra mina HALLONGROTTOR

Last edited 3 years ago by Fatima
Fatima
Fatima
3 years ago

Jag har inte tillräckligt med smör jag har nästan 100 g smör kommer jag kunna baka mina hallongrottor en då ?

hanan
3 years ago

Mina blev jättebra älskar dej Camilla Hamid❤️. & jag vill ha gärna recept från dej❤️❤️❤️

Ronja
Ronja
3 years ago

Går dessa att frysa? 🙂

Kajsa
Kajsa
3 years ago

Tack för bra tips om att få dem att inte spricka! 🙂 Mina blev bättre än vanligt och de var jättefina fram till dess att de kom ut ur ugnen, då hade de trots allt ändå fått små sprickor och sylten fyllde liksom inte hålen (som ju också expanderat litet i ugnen). Förstår inte riktigt vad jag gjorde för fel, men jag ska prova med Squeezy-sylt nästa gång som kanske rinner ut bättre (jag använde hemkokt sylt denna gång).

Måste man vara snabb med att rulla bollarna, finns det en risk att sprickorna uppstår i ugnen för att man rullat dem för länge eller låtit dem stå för länge innan de går in i ugnen?

Hanna
Hanna
3 years ago

Min deg smular och spricker, vad gör jag för fel? Tycker att jag har följt receptet till punkt och pricka 🙂

Sophie Lindström
Sophie Lindström
3 years ago

Alltså dessa hallongrottorna blev så himla goda och jag lyckades äntligen baka dom utan att dom sprack! Tack för den informativa videon och det himmelska receptet Camilla! <3

Annelie
Annelie
3 years ago

Kan man frysa in dessa?

Alexandra
Alexandra
3 years ago

Tack för receptet! Så mycket gott ❤️

Ellen
Ellen
3 years ago

Hej camila är jätte stort fan av dig och har dina böcker, följer dig på Youtube samt lyssnar ständigt på podden😁 ❤🥰 har gjort receptet många gånger dock då med glutenfritt mjöl och margarin då min pappa är glutenintolerant men då flyter dem ut ( gör som du säger när man ska göra de glutenfria)😢. Beror det på nåt av de här eller kanske andra ytre omständigeter?? Och isåfall ska jag göra på nåt annat sätt?
Jaja ska däremot prova göra med äkta smör och vetemjöl så få ja se om de blir bättre❤

Lena
Lena
Svara till  Ellen
2 years ago

Hej Ellen och Camilla!
Jag har samma erfarenhet. Jag gjorde först med vetemjöl och de blev perfekta. Sedan bytte jag ut mjölet enligt Camillas notis om glutenfritt alternativ – i övrigt följde jag receptet till punkt och pricka med bra socker, äkta smör etc. De glutenfria kakorna såg först ok ut, men efter halva gräddningen flöt de ut till platta missfoster! Fast goda missfoster. 😃

Sara
Sara
Svara till  Ellen
4 months ago

L

Last edited 4 months ago by Sara
Marie
Marie
2 years ago

Nu står de i ugnen♥️

Marie
Marie
Svara till  camillahamid
2 years ago

Sååå goda♥️ Och enkla att göra🤗 gjort 4 satser på en vecka och skänkt glädje till både svärmor, barn och arbetskamrater.

Linnéa
Linnéa
2 years ago

Är det fortfarande 15-20 min i ugnen om man gör små istället för stora? 🥰

Martina
Martina
2 years ago

Kan man använda något annat än majsstärkelse, typ potatismjöl?
/Martina

Ewa Holmberg
Ewa Holmberg
2 years ago

Perfekt! Jag kom på att använda knäcktratten för att få dit hallonsylten. Inget kladd och inget spill.

Jasmin
Jasmin
2 years ago

Hjälp med felsökning? Provade receptet av den glutenfria varianten. Mätte upp ingredienserna, smöret var rumstemperatur och degen knådad förhand. Men, kakorna flyter ut efter 8 minuter i ugnen.. vi pratar typ flyter ut som havreflarn.. Tips på vad som kan ha gått snett?

Jasmin
Jasmin
Svara till  camillahamid
2 years ago

Finax röd, degen var smidig och formbar. Men jag antar att det kanske kan vara så att just Finax kräver mera smör i förhållande till mängden mjöl?

Lena
Lena
Svara till  Jasmin
2 years ago

Samma erfarenhet med Lailas mjölmix.

Ghazal
2 years ago

Det var jättegott!

hallongrotta enjoyer
hallongrotta enjoyer
2 years ago

hallongrott mums :-)ªnnªł→łł→ßłð→»µ ”ħ←đ©→ħ↓“

Ann-Mari
Ann-Mari
2 years ago

Jag gjorde också helt efter receptet med vanligt mjöl. Alla flöt ut likt plättar med sylt. Någon måste ha felat men vad. Tacksam för svar.

Cajsa
Cajsa
Svara till  Ann-Mari
8 months ago

Gjorde dessa precis och fick exakt samma resultat, de flöt ut som pannkakor. Någon idé vad problemet var?

Elisabeth Johansson
Elisabeth Johansson
2 years ago

Jag måste fråga var plåten i bilden kommer ifrån? Du

Lorena
Lorena
2 years ago

Jag tog 0,5dl mindre mjöl. Då dem sprack jättemycket förra gången. Och nu sprack dem inte alls. Blev perfekta.

Emma
Emma
1 year ago

Jag tyckte mig göra helt enligt receptet men kakorna flöt ändå ut super mycket, kan det bero på sylten? Eller något annat?

Elin
Elin
1 year ago

Hej Camilla du är min idol!!!! Jag gjorde exakt likadana och de blev det bästa bak verket jag har gjort!! Ps hoppas att du svarar♥️♥️♥️

Maria Prottengeier
Maria Prottengeier
1 year ago

Hej varför ska dom svalna på plåten?Mvh Mia

Hanna
Hanna
1 year ago

Flöt ut jättemycket och blev platta som havreflarn. Gjorde inte glutenfria, använde dock mjölkfritt margarin, vet inte om det påverkade saken. 🙁

Jessica
Jessica
10 months ago

Du nämnde att du alltid väger varje boll, hur mycket vägde dina?

Inger
Inger
9 months ago

Hej! Du väger dina kakbollar – hur mkt väger de per styck?

Sofie
Sofie
8 months ago

Gjorde dessa med min dotter på 3 och grannens barn på 6. Helt underbart enkelt recept att göra med barn! Fina blev de inte, haha, men de smakar helt perfekt 😊

Last edited 8 months ago by Sofie
Tara
Tara
2 months ago

Kan nan använda vanilj istållet för vaniljsocker?

Jessica
Jessica
2 months ago

Vilken mjöl och socker märke rekommenderar du. Mina spricker och degen särar på sig🙈🤔

Last edited 2 months ago by Jessica
Carina
Carina
1 month ago

Tack för receptet på hallongrottorna! De blev så goda och fina!❤️

Sara
Sara
1 month ago

Du tipsar om att ta ut kakorna medan de fortfarande är lite mjuka & låta dom efterträdda på plåten en stund för bästa resultat. Efter hur lång tid i ugnen ska man då ta ut dom & hur länge kan de ligga och eftergrädda på plåten?

Ulrika
Ulrika
1 month ago

Hej Camilla
Vilket märke på socker och mjöl rekommenderar du?/Ulrika

Jon
Jon
18 days ago

Heeejjjj smariga som satan kakor

Folke
Folke
10 days ago

Haha, råkade ta lingonsylt och inte hallon

Tips!

  • Gör dina hallongrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse och baka hallongrottorna i små formar så att de håller formen i ugnen.
  • Hallongrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin,

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?