Hallongrottor

140 röster
hallongrottor
Riktigt goda och mjukspröda hallongrottor som bara smälter i munnen. I det här receptet får du veta allt om hur man gör dem helt perfekta.

De flesta bakverk som syns här på min blogg är tokiga hybrider där jag slår samman klassiska bakverk till en dubbelt så god smakupplevelse. Men även den kreativa knäppisen som jag går back to basics då och då. En av mina favoriter bland klassiska bakverk är hallongrottor och idag bjuder jag på mitt bästa recept, steg för steg bilder och lite tips och trix för att ni ska lyckas med era hallongrottor varje gång.

hallongrottor

Jag älskar när hallongrottor är lite mjukspröda, alltså inte helt genomsmuliga. Tricket för att få till den konsistensen är att ta ut kakorna medan de fortfarande är lite mjuka och låta dem gräddas på eftervärme av den varma plåten.

Receptet ger 16 stora eller 24 små hallongrottor. Jag föredrar att göra mina hallongrottor utan formar men vill du använda formar går det såklart lika bra.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar hallongrottor och ger tips och trix på vägen om hur du lyckas.

Ingredienser:

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

1 dl hallonsylt

hallongrottor
Steg för steg – bilder på hur man bakar hallongrottor.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

TIPS!

  • Gör dina hallongrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse och baka hallongrottorna i små formar så att de håller formen i ugnen.
  • Hallongrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
53 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cheree Karlsson
Cheree Karlsson
1 år sedan

Dottern blev sugen på att baka dina hallongrottor. Nu står de på plåten och svalnar. Om doften är något att gå på så kommer de smaka riktigt gott.

Johanna
Johanna
1 år sedan

Jag gjorde precis hallongrottor enligt ditt glutenfria recept, men varför flyter dom ut och blir så fula? 😩😩😩

Fatema
Fatema
1 år sedan

Kan man göra hallongrottor utan smör

trackback
1 år sedan

[…] Mitt klassiska recept på hallongrottor hittar du HÄR! […]

Catharina
Catharina
1 år sedan

Hej Camilla kan man frysa in hallongrottor eller blinde förstörda då?

Tanja Kanat
Tanja Kanat
1 år sedan

Hej! Kan man frysa in dessa 😀

Fatema raad
Fatema raad
1 år sedan

Tack för att du har svarat men kan du visa hur man gör baklava, det arabiska sättet
men om du ska göra det på din youtube kanal så vill jag inte att du ska nämna mitt namn
är du snäll!

Fatema
Fatema
1 år sedan

Då väntar jag på videon😍😍

Fatema
Fatema
1 år sedan

Asså det är fusk
jag gjorde exakt som du gjorde men min helt förstörd
den är inte god och den spricker väldig mycket
😭 😭 😭

Fatema
Fatema
1 år sedan

Okej jag ändrar mig den är väldigt gott
och det är inte fusk
förlåt
🥰 😘 😘

Fatema
Fatema
1 år sedan

Du sa att du ska göra baklava på det arabiska sättet
😢😭

tagrid
1 år sedan

Jag har en fråga vart kommer du ifrån

Fatima
Fatima
1 år sedan

Hej, jag älskar din kanal. Jag är så sugen på att göra mina HALLONGROTTOR

Last edited 1 år sedan by Fatima
Fatima
Fatima
1 år sedan

Jag har inte tillräckligt med smör jag har nästan 100 g smör kommer jag kunna baka mina hallongrottor en då ?

hanan
1 år sedan

Mina blev jättebra älskar dej Camilla Hamid❤️. & jag vill ha gärna recept från dej❤️❤️❤️

Ronja
Ronja
1 år sedan

Går dessa att frysa? 🙂

Kajsa
Kajsa
1 år sedan

Tack för bra tips om att få dem att inte spricka! 🙂 Mina blev bättre än vanligt och de var jättefina fram till dess att de kom ut ur ugnen, då hade de trots allt ändå fått små sprickor och sylten fyllde liksom inte hålen (som ju också expanderat litet i ugnen). Förstår inte riktigt vad jag gjorde för fel, men jag ska prova med Squeezy-sylt nästa gång som kanske rinner ut bättre (jag använde hemkokt sylt denna gång). Måste man vara snabb med att rulla bollarna, finns det en risk att sprickorna uppstår i ugnen för att man rullat… Läs mer »

Hanna
Hanna
1 år sedan

Min deg smular och spricker, vad gör jag för fel? Tycker att jag har följt receptet till punkt och pricka 🙂

Sophie Lindström
Sophie Lindström
1 år sedan

Alltså dessa hallongrottorna blev så himla goda och jag lyckades äntligen baka dom utan att dom sprack! Tack för den informativa videon och det himmelska receptet Camilla! <3

Annelie
Annelie
1 år sedan

Kan man frysa in dessa?

Alexandra
Alexandra
11 månader sedan

Tack för receptet! Så mycket gott ❤️

Ellen
Ellen
9 månader sedan

Hej camila är jätte stort fan av dig och har dina böcker, följer dig på Youtube samt lyssnar ständigt på podden😁 ❤🥰 har gjort receptet många gånger dock då med glutenfritt mjöl och margarin då min pappa är glutenintolerant men då flyter dem ut ( gör som du säger när man ska göra de glutenfria)😢. Beror det på nåt av de här eller kanske andra ytre omständigeter?? Och isåfall ska jag göra på nåt annat sätt?
Jaja ska däremot prova göra med äkta smör och vetemjöl så få ja se om de blir bättre❤

Lena
Lena
Svara på  Ellen
3 månader sedan

Hej Ellen och Camilla!
Jag har samma erfarenhet. Jag gjorde först med vetemjöl och de blev perfekta. Sedan bytte jag ut mjölet enligt Camillas notis om glutenfritt alternativ – i övrigt följde jag receptet till punkt och pricka med bra socker, äkta smör etc. De glutenfria kakorna såg först ok ut, men efter halva gräddningen flöt de ut till platta missfoster! Fast goda missfoster. 😃

Marie
Marie
7 månader sedan

Nu står de i ugnen♥️

Marie
Marie
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

Sååå goda♥️ Och enkla att göra🤗 gjort 4 satser på en vecka och skänkt glädje till både svärmor, barn och arbetskamrater.

Linnéa
Linnéa
7 månader sedan

Är det fortfarande 15-20 min i ugnen om man gör små istället för stora? 🥰

Martina
Martina
6 månader sedan

Kan man använda något annat än majsstärkelse, typ potatismjöl?
/Martina

Ewa Holmberg
Ewa Holmberg
6 månader sedan

Perfekt! Jag kom på att använda knäcktratten för att få dit hallonsylten. Inget kladd och inget spill.

Jasmin
Jasmin
4 månader sedan

Hjälp med felsökning? Provade receptet av den glutenfria varianten. Mätte upp ingredienserna, smöret var rumstemperatur och degen knådad förhand. Men, kakorna flyter ut efter 8 minuter i ugnen.. vi pratar typ flyter ut som havreflarn.. Tips på vad som kan ha gått snett?

Jasmin
Jasmin
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Finax röd, degen var smidig och formbar. Men jag antar att det kanske kan vara så att just Finax kräver mera smör i förhållande till mängden mjöl?

Lena
Lena
Svara på  Jasmin
3 månader sedan

Samma erfarenhet med Lailas mjölmix.

Ghazal
4 månader sedan

Det var jättegott!

hallongrotta enjoyer
hallongrotta enjoyer
23 dagar sedan

hallongrott mums :-)ªnnªł→łł→ßłð→»µ ”ħ←đ©→ħ↓“

53
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x