Dumlegrottor

106 röster
dumlegrottor
Dumlegrottor – mjukspröda småkakor med chokladsmak och en gömma av dumle i mitten med lite flingsalt på. Foto: Ulrika Pousette.

Ok, så jag har dragit mig lite för att publicera det här receptet för att jag alltid får så himla mycket komplimanger för att jag inte får sprickor i mina hallongrottor och för att det i dessa dumlegrottor är MASSOR med sprickor. Visst är det fånigt att jag känner så? När de blev så himla goda.

Dessutom provbakade jag dessa flera gånger enbart för att bli av med sprickorna trots att smaken satt helt perfekt haha. Så typiskt mig och så ONÖDIGT.

småkakor med dumle
Dumle är verkligen det perfekta godiset att baka med och i dessa småkakor med dumle i mitten av en chokladdeg gör de sig verkligen rättvisa.

Så här har ni dem: mina spruckna dumlegrottor med flingsalt. Underbart goda och enkla att göra. Ni bara måste prova!

Receptet ger ca 30 stycken dumlegrottor.

Ingredienser:

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

15 dumlekolor

flingsalt att garnera med

dumlekakor
Steg för steg – bilder på hur man bakar dumlegrottor.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 30 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Skär dumlekolorna på mitten längs med kortsidan och tryck ner varje halva i mitten på kakbollarna med snittytan uppåt.
  7. Grädda dumlegrottorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Garnera med flingsalt så fort de kommit ut ur ugnen och låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du serverar dem eller förvarar dem i lufttät burk.

TIPS

  • Mitt klassiska recept på hallongrottor hittar du HÄR!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

25 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maral
Maral
2 år sedan

Kan jag ta karamelliserad mjölk istället för dumle? Om ja hur mkt ✌🏻

Elisabeth
Elisabeth
2 år sedan

Så fina! 😋

Emelie
Emelie
2 år sedan

Är det goda utan fyllning? Alltså bara som småkakor med lite flingsalt uppepå?

Dima
Dima
2 år sedan

Kan jag byta ut dumle till någon annan godis ? Som japp eller daim ?

Emelie
Emelie
2 år sedan

Hade du inte skrivit det där om sprickor hade jag aldrig tänkt på det!! 🤣 tycker dom ser fantastiskt goda ut ☺️

Sofia
Sofia
2 år sedan

Ser verkligen jättegoda ut!
Bakar dom just i denna stund men mina blev platta! Tänkt dig typ kakorna på Subway. Vad gjorde jag för fel? 😮

Lisa
Lisa
2 år sedan

Hur länge håller dom i kylskåp?

Anna
Anna
2 år sedan

Bakade dessa en vecka innan dotterns kalas, de tog slut efter 2 dagar, bakade igen och de tog slut igen innan kalaset så nu har jag bakat de en tredje gång. Mycket bra betyg!

Liw
Liw
2 år sedan

Bakade dessa igår men dumlen blev alldeles hård 🙁
Kan det vara att jag har varmluftsugn? Hade dom inne i ca 15 min. Ska jag ta ut dom innan själva dumlen börjar bubbla??

Alva
Alva
2 år sedan

Så goda flingsaltet ger verkligen det lilla extra!

Amanda
Amanda
2 år sedan

Åh ser super goda ut. Vill gärna testa dem i helgen. Men funkar det att byta ut till glutenfritt mjöl? Kan man isåfall ta lika mycket av det glutenfria som det står i receptet?

Emma
Emma
1 år sedan

Hur ska de kännas när de är klara i ugnen?

Marie
Marie
1 år sedan

Hej undrar går dom att frysa?

Anna
Anna
1 år sedan

Dessa är ett måste att ha på fika bordet
Så de blir att baka idag !

Felicia
Felicia
1 år sedan

Supergoda!!! Havssaltet på toppen tillsammans med den söta dumlekolan gifte sig verkligen. De här lär jag baka igen 😋

Sara
Sara
1 år sedan

Kakorna flyter ut och blir helt platta…varför?!

25
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x