Äppelmums – kärleksmums med äpple

Äppelmums är inspirerat av kärleksmums. Kärleksmums med äpple – saftig äppelkaka med kolaglasyr och kokosflingor.

Har ni tröttnat på mina äppelrecept än eller kan jag fortsätta? Idag bakade jag nämligen en riktigt och saftig god variant på kärleksmums fast med äpple, äppelmums alltså! Saftig äppelkaka toppad med en drömgod kärleksmumsglasyr med kolasmak istället för kakao. Denna kaka bakas dessutom i långpanna så den räcker länge och till många!

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

äppelmums

Äppelmums – kärleksmums med äpple

Portioner: 24

Ingredienser

Äppelkaka:
6,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
2 dl farinsocker
1,5 tsk malen kanel
3 dl neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
2 dl turkisk yoghurt, filmjölk eller annan neutral yoghurt eller filmjölk
3 ägg
4 små äpplen eller 2 medelstora

Glasyr:
150 g smör
0,75 dl mjölk
1 dl kolasås eller dulce de leche (färdig eller köpt funkar lika bra)
1 paket à 500 g florsocker
kokosflingor att garnera med

Tips!

  • Gör din äppelmums glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Äppelkaka:
6,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
2 dl farinsocker
1,5 tsk malen kanel
3 dl neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
2 dl turkisk yoghurt, filmjölk eller annan neutral yoghurt eller filmjölk
3 ägg
4 små äpplen eller 2 medelstora

Glasyr:
150 g smör
0,75 dl mjölk
1 dl kolasås eller dulce de leche (färdig eller köpt funkar lika bra)
1 paket à 500 g florsocker
kokosflingor att garnera med

TIPS!

  • Gör din äppelmums glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar äppelmums.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra äppelkakan. I en bunke har du ner vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker, farinsocker och kanel. Blanda ihop.
  3. Ha sedan ner neutral olja, yoghurt och ägg. Rör ihop till en jämn smet.
  4. Skala, kärna ur och riv äpplena fint. Ha ner äppelrivet i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på glasyren.
  6. Glasyren gör du enkelt genom att smälta smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Låt svalna lite innan du har glasyren på kakan.
  7. Gör en massa hål i kakan med hjälp av skaftet på en sked eller liknande. Häll glasyren på kakan, se till att glasyr åker ner i hålen.
  8. Ställ kakan i kylen så att glasyren stelnar lite innan du har på kokosflingorna.
  9. Servera direkt eller förvara din äppelmums i kylskåpet, i lufttät burk eller inplastad ordentligt.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar äppelmums.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra äppelkakan. I en bunke har du ner vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker, farinsocker och kanel. Blanda ihop.
  3. Ha sedan ner neutral olja, yoghurt och ägg. Rör ihop till en jämn smet.
  4. Skala, kärna ur och riv äpplena fint. Ha ner äppelrivet i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på glasyren.
  6. Glasyren gör du enkelt genom att smälta smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Låt svalna lite innan du har glasyren på kakan.
  7. Gör en massa hål i kakan med hjälp av skaftet på en sked eller liknande. Häll glasyren på kakan, se till att glasyr åker ner i hålen.
  8. Ställ kakan i kylen så att glasyren stelnar lite innan du har på kokosflingorna.
  9. Servera direkt eller förvara din äppelmums i kylskåpet, i lufttät burk eller inplastad ordentligt.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.7 9 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
63 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jasmin
Jasmin
3 years ago

Wooooooow🙌🏾🙌🏾🙌🏾 Den här måste göras🤜🏾🤛🏾

Evelina
Evelina
3 years ago

Råkade komma åt en stjärna😲 Får inte bort det 😟

Veronica
Veronica
3 years ago

Men mums, måste pröva 😍 går den att frysa?

Lena
Lena
3 years ago

Hur mår den av att frysas?🤔

Yousra
Yousra
3 years ago

Supergod! Tog även med mig till kollegorna idag och dem blev förtjusta. Hade dock inget florsocker i glasyren då jag är mer av en saltmänniska 🙈 hade i bara smör, dulche de leche och två tsk vetemjöl ☺️

Tanja
Tanja
3 years ago

Hej, kan man alltså använda kolasås som man köper till typ glass? Kakan är i ugnen nu och smeten var mums. Hoppas på snabbt svar;)

Jenny
Jenny
3 years ago

Går det att gör utan bikarbonat? Det enda jag inte har hemma och vill baka nu!

Matilda
Matilda
3 years ago

Hur stor är formen du använder?

Nina
Nina
3 years ago

Eftersom du är så duktig på att göra klassiska recept med andra smaker så tänkte jag om du vill ha en idé som jag gärna skulle vilja prova i alla fall. Kombinera denna botten med pitekakans havresmul? Om du känner för att experimentera ihop det någon gång hade det vart kul att få ta del av.

Älskar dina recept!!!

Karin
Karin
3 years ago

Om man varken har kolasås el dulche de leche hemma, kan man göra kolasås?? Har du ngt bra recept??

Lovisa
Lovisa
3 years ago

Det här var Jättegott!!!!!!! minskade lite på sockermängden men WOWOWOW kalasbra

Jag
Jag
3 years ago

Ska man ha så mycket florsocker. ??

Maria
Maria
3 years ago

Har färdig kolasås ”salted caramel” på tub hemma. Tror du att det skulle funka i denna kombon? Låter ju så gott så måste testa att baka och bjuda pappa på till fars dag 😀

Louise
Louise
3 years ago

Kan man skippa bikarbonat i h ha mer bakpulver? 🤔😊

Madde
Madde
3 years ago

Vad rekommenderar du att man använder för äpplen?

Sara
Sara
3 years ago

Hej Camilla! Vilket fantastiskt recept wow. Är det meningen att den ska vara så söt? Kan man lägga havssalt på? Den är så god men lite för söt för min smak

Inger
Inger
3 years ago

Den verkar att vara jättegod måste prova den 👍

Felicia
Felicia
3 years ago

Kan man byta ut oljan mot smör i kakan?

Susanne
Susanne
3 years ago

Jättegoda och det är nu andra gången jag gör dom. Jag fick ha mina runt 25 min för att första gången tog jag ut dom för tidigt och blev då kladdiga i botten. Denna gången siktade jag florsockret för att få glasyren slät. Ökade på dulce de lechen med 1 dl extra och minskade 100 gr med florsockret. Kan varmt rekommendera dessa ❤️

Maria
Maria
2 years ago

Min man är inte så mycket för kakor, bullar och sånt. Men denna!! Han har tagit 3 stora bitar! Och han avskyr kokos!! Så lätt 10 av 10

Carina Eliasson
Carina Eliasson
2 years ago

Nu vet jag vad jag ska baka idag 😍
Fredagsmyset brukar vara något från din bakmeny 💕 Älskar dina recept!

MaddeSernestrand
MaddeSernestrand
2 years ago

Hej! Detta vill jag pröva! Jag undrar dock om det är möjligt att ange äpplena i gran istället? Det är så olika vad man tycker är smått och medelstort osv…
Mvh Madde

MaddeSernestrand
MaddeSernestrand
2 years ago

Nämen åh. GRAM menar jag såklart. Inte gran som det blev så tokigt. 😊

Susanne
Susanne
2 years ago

Supergod 😍. Hade även i 5dl frysta lingon, som var blandat med lite florsocker i smeten. De gifter sig väldigt bra med kolasåsen 😊👍

Nina
Nina
2 years ago

Jag har tyvärr ingen långpanna med de måtten, långpannan jag har är 2-3 cm större åt alla håll. Ska jag ändra gräddningstiden eller kan jag kanske lägga aluminiumrullar i kanterna så formen blir “mindre”? 🙂

Emme
Emme
2 years ago

TACK för att du tipsar om hur man gör glutenfritt.
Min son har nyss fått celiaki och han är så ledsen över allt han inte kan äta så detta uppskattas ❤️❤️❤️

Felicia
Felicia
2 years ago

Mmmm gjorde dessa idag. Alltså så goda!!!

Elin
Elin
2 years ago

Hej! Det ser väldigt gott ut men vet du om det går att ersätta äggen med något annat?

Felicia
Felicia
2 years ago

Dessa var så sjuuukt goda. Alla jag bjudit har älskat dom!

Josefin Dahlén
Josefin Dahlén
2 years ago

Gjorde denna glutenfri, supergod!! Men smulade rätt mycket, kan jag öka eller minska på någon ingrediens för att få den att hålla ihop bättre?🥰

Johanna
Johanna
2 years ago

Vad gör man för fel när degen inte växer på höjden utan blir platt som en rulltårta. De ända jag ändrade på var dubbelsats av bakpulver och tog bort bikarbonat.

Maria
Maria
2 years ago

Tycker det låter som alldeles för mycket glacyr.

Milla
Milla
2 years ago

Hej! Ungefär hur många gram äpple ska det vara? Jag har några jättestora och har svårt att bestämma mig för hur mycket jag ska använda.
Tack för alla underbara recept!

Helena
Helena
2 years ago

Det står 6.25 dl mjöl, varför inte 6 1/4 dl mjöl ?

Madeleine
Madeleine
2 years ago

Ååh ska göra dessa i helgen, men sugen på en cream cheese frosting. Kanske med kolasås? Vad tror du, några tips? Eller är glasyren bättre?

Freja
Freja
2 years ago

Jag vill jättegärna baka den, men har lite svårt för syrliga mjölkprodukter. Smakar det mycket av filmjölk eller “försvinner” den in i smeten?

Hanna
Hanna
2 years ago

Är allergisk mot ägg. Kan man byta ut äggen mot något? Eller skippa?☺️

Katarina
Katarina
1 year ago

Tror du man skulle kunna använda äppelmos istället? (Kanske minska på oljan då)
Och tack för att du ger glutenfritt alternativ också 🥰

Tips!

  • Gör din äppelmums glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?