Äppelmums – kärleksmums med äpple

239 röster
äppelmums
Äppelmums är inspirerat av kärleksmums. Kärleksmums med äpple – saftig äppelkaka med kolaglasyr och kokosflingor.

Har ni tröttnat på mina äppelrecept än eller kan jag fortsätta? Idag bakade jag nämligen en riktigt och saftig god variant på kärleksmums fast med äpple, äppelmums alltså! Saftig äppelkaka toppad med en drömgod kärleksmumsglasyr med kolasmak istället för kakao. Denna kaka bakas dessutom i långpanna så den räcker länge och till många!

kärleksmums äpple
Äppelkaka i långpanna inspirerad av kärleksmums.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar äppelmums.

Äppelkaka:

6,25 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 msk vaniljsocker

3 dl strösocker

2 dl farinsocker

1,5 tsk malen kanel

3 dl neutral olja (raps-, solros- eller matolja)

2 dl turkisk yoghurt, filmjölk eller annan neutral yoghurt eller filmjölk

3 ägg

4 små äpplen eller 2 medelstora

Glasyr:

150 g smör

0,75 dl mjölk

1 dl kolasås eller dulce de leche (färdig eller köpt funkar lika bra)

1 paket à 500 g florsocker

kokosflingor att garnera med

Steg för steg – bilder på ur man bakar kärleksmums med äpple.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra äppelkakan. I en bunke har du ner vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker, farinsocker och kanel. Blanda ihop.
  3. Ha sedan ner neutral olja, yoghurt och ägg. Rör ihop till en jämn smet.
  4. Skala, kärna ur och riv äpplena fint. Ha ner äppelrivet i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på glasyren.
  6. Glasyren gör du enkelt genom att smälta smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Låt svalna lite innan du har glasyren på kakan.
  7. Gör en massa hål i kakan med hjälp av skaftet på en sked eller liknande. Häll glasyren på kakan, se till att glasyr åker ner i hålen.
  8. Ställ kakan i kylen så att glasyren stelnar lite innan du har på kokosflingorna.
  9. Servera direkt eller förvara din äppelmums i kylskåpet, i lufttät burk eller inplastad ordentligt.

TIPS!

  • Gör din äppelmums glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
58 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jasmin
Jasmin
1 år sedan

Wooooooow🙌🏾🙌🏾🙌🏾 Den här måste göras🤜🏾🤛🏾

Evelina
Evelina
1 år sedan

Råkade komma åt en stjärna😲 Får inte bort det 😟

Veronica
Veronica
1 år sedan

Men mums, måste pröva 😍 går den att frysa?

Lena
Lena
1 år sedan

Hur mår den av att frysas?🤔

Yousra
Yousra
1 år sedan

Supergod! Tog även med mig till kollegorna idag och dem blev förtjusta. Hade dock inget florsocker i glasyren då jag är mer av en saltmänniska 🙈 hade i bara smör, dulche de leche och två tsk vetemjöl ☺️

Tanja
Tanja
1 år sedan

Hej, kan man alltså använda kolasås som man köper till typ glass? Kakan är i ugnen nu och smeten var mums. Hoppas på snabbt svar;)

Jenny
Jenny
1 år sedan

Går det att gör utan bikarbonat? Det enda jag inte har hemma och vill baka nu!

Matilda
Matilda
1 år sedan

Hur stor är formen du använder?

Nina
Nina
1 år sedan

Eftersom du är så duktig på att göra klassiska recept med andra smaker så tänkte jag om du vill ha en idé som jag gärna skulle vilja prova i alla fall. Kombinera denna botten med pitekakans havresmul? Om du känner för att experimentera ihop det någon gång hade det vart kul att få ta del av.

Älskar dina recept!!!

Karin
Karin
1 år sedan

Om man varken har kolasås el dulche de leche hemma, kan man göra kolasås?? Har du ngt bra recept??

Lovisa
Lovisa
1 år sedan

Det här var Jättegott!!!!!!! minskade lite på sockermängden men WOWOWOW kalasbra

Jag
Jag
1 år sedan

Ska man ha så mycket florsocker. ??

Maria
Maria
1 år sedan

Har färdig kolasås ”salted caramel” på tub hemma. Tror du att det skulle funka i denna kombon? Låter ju så gott så måste testa att baka och bjuda pappa på till fars dag 😀

Louise
Louise
1 år sedan

Kan man skippa bikarbonat i h ha mer bakpulver? 🤔😊

Madde
Madde
1 år sedan

Vad rekommenderar du att man använder för äpplen?

Sara
Sara
1 år sedan

Hej Camilla! Vilket fantastiskt recept wow. Är det meningen att den ska vara så söt? Kan man lägga havssalt på? Den är så god men lite för söt för min smak

Inger
Inger
11 månader sedan

Den verkar att vara jättegod måste prova den 👍

Felicia
Felicia
9 månader sedan

Kan man byta ut oljan mot smör i kakan?

Susanne
Susanne
7 månader sedan

Jättegoda och det är nu andra gången jag gör dom. Jag fick ha mina runt 25 min för att första gången tog jag ut dom för tidigt och blev då kladdiga i botten. Denna gången siktade jag florsockret för att få glasyren slät. Ökade på dulce de lechen med 1 dl extra och minskade 100 gr med florsockret. Kan varmt rekommendera dessa ❤️

Maria
Maria
3 månader sedan

Min man är inte så mycket för kakor, bullar och sånt. Men denna!! Han har tagit 3 stora bitar! Och han avskyr kokos!! Så lätt 10 av 10

Carina Eliasson
Carina Eliasson
3 månader sedan

Nu vet jag vad jag ska baka idag 😍
Fredagsmyset brukar vara något från din bakmeny 💕 Älskar dina recept!

MaddeSernestrand
MaddeSernestrand
3 månader sedan

Hej! Detta vill jag pröva! Jag undrar dock om det är möjligt att ange äpplena i gran istället? Det är så olika vad man tycker är smått och medelstort osv…
Mvh Madde

Susanne
Susanne
2 månader sedan

Supergod 😍. Hade även i 5dl frysta lingon, som var blandat med lite florsocker i smeten. De gifter sig väldigt bra med kolasåsen 😊👍

Nina
Nina
2 månader sedan

Jag har tyvärr ingen långpanna med de måtten, långpannan jag har är 2-3 cm större åt alla håll. Ska jag ändra gräddningstiden eller kan jag kanske lägga aluminiumrullar i kanterna så formen blir ”mindre”? 🙂

Emme
Emme
2 månader sedan

TACK för att du tipsar om hur man gör glutenfritt.
Min son har nyss fått celiaki och han är så ledsen över allt han inte kan äta så detta uppskattas ❤️❤️❤️

Felicia
Felicia
2 månader sedan

Mmmm gjorde dessa idag. Alltså så goda!!!

Elin
Elin
2 månader sedan

Hej! Det ser väldigt gott ut men vet du om det går att ersätta äggen med något annat?

Felicia
Felicia
2 månader sedan

Dessa var så sjuuukt goda. Alla jag bjudit har älskat dom!

Josefin Dahlén
Josefin Dahlén
2 månader sedan

Gjorde denna glutenfri, supergod!! Men smulade rätt mycket, kan jag öka eller minska på någon ingrediens för att få den att hålla ihop bättre?🥰

Johanna
Johanna
2 månader sedan

Vad gör man för fel när degen inte växer på höjden utan blir platt som en rulltårta. De ända jag ändrade på var dubbelsats av bakpulver och tog bort bikarbonat.

Maria
Maria
2 månader sedan

Tycker det låter som alldeles för mycket glacyr.

Milla
Milla
1 månad sedan

Hej! Ungefär hur många gram äpple ska det vara? Jag har några jättestora och har svårt att bestämma mig för hur mycket jag ska använda.
Tack för alla underbara recept!

Helena
Helena
1 månad sedan

Det står 6.25 dl mjöl, varför inte 6 1/4 dl mjöl ?

Madeleine
Madeleine
1 månad sedan

Ååh ska göra dessa i helgen, men sugen på en cream cheese frosting. Kanske med kolasås? Vad tror du, några tips? Eller är glasyren bättre?

Freja
Freja
1 månad sedan

Jag vill jättegärna baka den, men har lite svårt för syrliga mjölkprodukter. Smakar det mycket av filmjölk eller ”försvinner” den in i smeten?

58
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x