Smörgåstårta-cupcakes

Sommaren med alla dess festligheter innebär för mig att man får äta en massa goda smörgåstårtor. Smörgåstårta är en riktig svensk klassiker. Det är en smörgåsrätt som ofta serveras i långpanna-format och som dekoreras med grönsaker. Jag var dock bara tvungen att testa hur det skulle bli att servera den i cupcake-format. Och det blev så…himla…BRA!
Den allra största utmaningen var att ta fram en muffins-grund som gick mer åt brödhållet. Jag behövde tänka om helt och hållet. Hur gör man egentligen ett bröd i muffinsformat? Någon lång jäsningstid eller liknande fanns inte på kartan. Det var ju inte riktiga bröd jag ville ha. Konsistensen skulle fortfarande vara kaka men smaka bröd. Receptet hittar ni nedan på brödmuffins och jag tycker att det blev en riktig succé. Vill du inte fylla dem med smörgåstårta-fyllning är de perfekta att servera på t.ex en picknick som de är med en klick smör.
Hoppas att ni är taggade på att prova! Berätta gärna i kommentarsfältet om ni provar och om ni körde på några andra fyllningar än skagenröra så att vi alla kan inspireras 🙂

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Smörgåstårta-cupcakes

Portioner: 12

Ingredienser

Ingredienser (brödmuffins):
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl filmjölk
2 dl neutral olja (jag använde rapsolja)
2 ägg
1 dl riven ost av valfri sort
flingsalt till dekoration

Ingredienser (skagen-frosting):
200 g skagenröra
200 g färskost
50 g mjukt, rumstempererat smör
salt
peppar
färsk dill, gurka, tomat och kallrökt lax till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Ingredienser (brödmuffins):
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl filmjölk
2 dl neutral olja (jag använde rapsolja)
2 ägg
1 dl riven ost av valfri sort
flingsalt till dekoration

Ingredienser (skagen-frosting):
200 g skagenröra
200 g färskost
50 g mjukt, rumstempererat smör
salt
peppar
färsk dill, gurka, tomat och kallrökt lax till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop alla vetemjöl, grahamsmjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Ha sedan i filmjölk, neutral olja och ägg. Vispa till en jämn smet.
  4. Vänd till sist ner den rivna osten.
  5. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i dem. Garnera med flingsalt.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Låt dina brödiga muffins svalna helt och hållet innan du fyller och dekorerar dem.
  8. Smeten går att förbereda natten före och förvaras i en inplastad bunke i kylskåpet.
  9. Frosting: Vispa ihop alla ingredienserna i en skål med elvisp till en jämn smet. Ställ i kylskåpet i minst 1 h tills den satt sig ordentligt.
  10. Gröp ur ett litet hål ur varje muffins och spritsa ner frosting i varje muffins. Avsluta med att dekorera dina cupcakes med dill, gurka tomat och kallrökt lax.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop alla vetemjöl, grahamsmjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Ha sedan i filmjölk, neutral olja och ägg. Vispa till en jämn smet.
  4. Vänd till sist ner den rivna osten.
  5. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i dem. Garnera med flingsalt.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Låt dina brödiga muffins svalna helt och hållet innan du fyller och dekorerar dem.
  8. Smeten går att förbereda natten före och förvaras i en inplastad bunke i kylskåpet.
  9. Frosting: Vispa ihop alla ingredienserna i en skål med elvisp till en jämn smet. Ställ i kylskåpet i minst 1 h tills den satt sig ordentligt.
  10. Gröp ur ett litet hål ur varje muffins och spritsa ner frosting i varje muffins. Avsluta med att dekorera dina cupcakes med dill, gurka tomat och kallrökt lax.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

Jag älskar brödiga muffins, men har bara blivit bjuden på dem – så tack så mycket för receptet 😀

Svart-Stina
7 years ago

Jag har lite svårt för formatet på smörgåstårta, de är som en stor massiv klump… Det här var ju en riktigt bra idé. Detta ska jag bjuda sambon och hans mamma på när vi fikar någon helg 🙂

Anonymous
7 years ago

Så fina! 🙂 Ser jättegoda ut 🙂

Helena
7 years ago

Vilken rolig idé! Måste testas.

Sarah
7 years ago

Du skriver att man ska vända ner osten, vilken ost? (Står inte med i receptet?) Hur mycke riven ost?

Lina
Lina
2 years ago

Går det frysa brödet och ta upp vid tillfälle och fylla då?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?