Chokladbollskladdkaka

Om jag ska köpa fika ute så väljer jag nästan alltid en vanlig klassisk chokladboll med en kopp kaffe. Det går liksom aldrig fel och är precis lagom tycker jag. Något som inte är lika lagom men definitivt dubbelt så gott är att toppa sin kladdiga kladdkaka med en krämig chokladbollssmet! Jag vet, låter som en dröm och är helt förförande. Det perfekta fredagsfikat helt enkelt.

Receptet som jag använde till chokladbolls-glasyren skiljer sig just från den vanliga grundsmeten till chokladbollar som jag brukar köra på för att få en mer bredbar och inte lika tung konsistens. Det som gör den lite extra lyxig är att den innehåller både lite av min hemmagjorda vaniljkräm och lite vispad grädde.

Klicka gärna på hjärtat under det här inlägget om du tycker om det här receptet!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
chokladbollskladdkaka

Chokladbollskladdkaka

Portioner: 8

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladbollsglasyr):
1 dl vispgrädde
100 g mjukt smör
6 msk kakao
1,5 dl strösocker
3 dl finmalda havregryn
3 msk kallt kaffe
1,5 dl vaniljkräm
kokosflingor till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladbollsglasyr):
1 dl vispgrädde
100 g mjukt smör
6 msk kakao
1,5 dl strösocker
3 dl finmalda havregryn
3 msk kallt kaffe
1,5 dl vaniljkräm
kokosflingor till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Jag bakade det här receptet i en rund form med avtagbara kanter som har en diameter på 20 cm.
  2. Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Vispa lätt ihop smör, strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  5. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).
  7. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte för lös och färdig i kanterna. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladbollsglasyr!
  8. Chokladbollsglasyr: Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.
  9. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.
  10. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.
  11. Bred glasyren över kladdkakan, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Jag bakade det här receptet i en rund form med avtagbara kanter som har en diameter på 20 cm.
  2. Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Vispa lätt ihop smör, strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  5. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).
  7. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte för lös och färdig i kanterna. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladbollsglasyr!
  8. Chokladbollsglasyr: Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.
  9. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.
  10. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.
  11. Bred glasyren över kladdkakan, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
19 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
H.I
H.I
7 years ago

Hallon? Eller kanske kan jag bara ta mer grädde? 🙂

Anonymous
7 years ago

Det står smör i båda ingrediensbeskrivningarna, men när kommer den i, i kladdkakan?

Anonymous
7 years ago

Det borde vara olagligt att kolla din blogg innan man fått i sig lunch haha. Blir ju sååå sugen på allt gott!

kakan
7 years ago

Den här kakan ska jag ha på mitt kalas. (:

Anonymous
7 years ago

Ser galet gott ut 🙂

Anonymous
7 years ago

Vilken vanilj kräm använder man? Och hur mycket?

Anonymous
7 years ago

Kan man göra den dagen innan?

carro
7 years ago

Ååh så gott :O

Sofia
7 years ago

Ser ju magiskt gott ut 🙂

H.I
H.I
7 years ago

Hur gör jag om jag vill utesluta vaniljkräm? 🙂

trackback
6 years ago

[…] ju haft lite av en obsession att smaksätta bakverk med chokladbollar på ett eller annat sätt. Chokladbollskladdkaka, chokladbollsbiskvier, chokladbollsdammsugare, chokladbollsbrownies, chokladbollspannacotta och nu […]

Tess
Tess
2 years ago

Länken till vaniljkrämen verkar inte fungera?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?