Blåbärsgalette med mandel

Fotograf: Ulrika Pousette

Den här blåbärsgaletten med mandel är en enkel och rustik fransk galette som passar helt underbart efter en härlig middag med nära och kära!

Denna blåbärsgalette med mandel är en rustik och ljuvlig variation på den klassiska franska galetten och är helt perfekt för sommarens blåbärsskörd! Med ett smörigt och frasigt skal, knaprigt mandelspån-täcke som kompletterar blåbärens syrliga sötma får du en dessert som både ser vacker ut och smakar underbart. Receptet är så enkelt, kräver få ingredienser och du kan snabbt bjuda på en bärpaj som imponerar 😍 Servera den gärna med en klick härligt krämig vaniljglass som du enkelt gör hemma utan glassmaskin!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Blåbärsgalette med mandel

Ingredienser

Pajskal
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg

Fyllning
750 g blåbär
66 g syltsocker
3 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker

Garnering
1 ägg att pensla kanterna med
1 dl mandelspån
Florsocker att pudra galetten med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienserna till degen helt för hand eller i en bakmaskin och knåda sedan den för hand bara precis tills det går ihop till en jämn deg. Var noga med att inte överarbeta degen!
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
  4. Fyllning: Häll i blåbären, syltsocker, majsstärkelse och vaniljsocker i en bunke och blanda väl.
  5. Kavla ut degen till en cirkel med diameter på ca 24 cm på ett mjölat bakplåtspapper.
  6. Skeda upp fyllningen i ett jämnt lager av degcirkeln, men lämna en marginal med ca 4 cm längd utmed kanterna.
  7. Vik över kanterna av den överblivna degen så att du får som en ram runt fyllningen.
  8. Pensla kanterna med uppvispat ägg, garnera med mandelspån och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.
  9. Låt pajen svalna lite i rumstemperatur och pudra den med florsocker innan du serverar den, gärna med en härligt god vaniljglass. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Letar du efter något speciellt?