Så här gör du:
- Brownie: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten ca 15×25 cm med bakplåtspapper.
- Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
- Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp den i bitar och har i din browniedessert.
- Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
- Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
- Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
- Låt bunken stå i kylskåpet, inplastad, tills chokladmoussen stelnat innan du har den i din browniedessert.
- Fyll glasen med browniebitar, chokladmousse, dulce de leche, färska hallon och röd oxalis eller citronmeliss. Servera direkt!
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hej!
Du skriver att man kan förberedda desserten, kan chokladmoussen stå i bunken i 1-2 dagar och sedan spritsats eller ska jag lägga den i påsen direkt efter den satt sig? Klarar moussen sig utan kylskåp någon timme?
Hejhej! 1-2 dagar funkar utmärkt för att sen spritsa ut. Utan kylskåp i en timme är inga problem 🙂
Går det att göra glutenfritt?
Hejhej, jag har tyvärr inte testat detta ännu <3
Hej, går det att byta ut mjölet till glutenfritt?
Hejhej, jag har tyvärr inte testat detta ännu <3
Ska man koka dulce de lechen??
Hejhej! Dulce de Leche behöver inte kokas före användning, då det redan är en färdig kolasås ❤️
Jag ska göra denna efterrätten till nyår men vi är tolv personer. Hur ska jag då göra?
Dubbla alla mått med 2, då du får receptet för 12 personer/glas
Du får ta allt x2 då du ser att det räcker till 6 portioner. (6×2=12) v
Jag gjorde också denna till nyår.
Be hälften stanna hemma eller göra dubbel sats?
Om man ska förbereda desserten innan, kan man hälla upp moussen i spritspåse efter den satt sig?
Jag skulle låta den vara i bunken fram tills dess att det är dags att sätta ihop efterrätten 🥰
Hur långt i förväg kan man göra mousse och brownie? Går det att göra dagen innan servering?
Upp till 4 dagar innan ❤️
Helt fantastisk efterrätt!
Jag hade i glutenfri mjölmix (använde samma mått som om det hade varit vetemjöl) och det blev ljuvligt gott.
Tack så mycket!
Vad härligt 😍👏🏻
Hej
Blev inspirerad att göra detta till studentbuffé. Toppen om man kan göra någon dag innan. En fråga kan man hälla ihop allt på morgonen, in i kylskåp och sedan servera på eftermiddagen?
Hejhej, vad fint! Det går jättebra att göra så 😍
Hej! Jag undrar om man kan ha chokladmousse och brownien i formen under natten och dekorera och lägga allt i glasen imorgon kväll? /Lovisa