Så här gör du:
- Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
- Saffransdeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
- Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 50×60 cm. Bre ut fyllningen i ett jämnt lager på den utkavlade degen och rulla ihop, från långsidan till en degrulle.
- Skär degrullen i 1 cm tjocka skivor. Dra ut varje skiva så att den blir oval. Håll i varje ände av skivan och vrid ändarna åt olika håll, 1 varv, se video ovan för att se vad jag menar.
- Placera ut de formade bullarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum på varje plåt. Jag kör på 6 bullar per plåt. Täck bullarna med en duk och låt de jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Pensla bullarna med en blandning av ägg, en skvätt vatten och 1 nypa salt och grädda 1 plåt i taget i mitte av ugnen i ca 15 minuter. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du dekorerar dem.
- Dekoration: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna innan du penslar dina bullar med det och doppar dem i strösocker.
- Servera direkt eller vänta med att dekorera dem och förvara dem i fryspåsar i rumstemperatur. Det går också bra att frysa dem utan smör och socker på.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hur ska man tänka med torrjäst? 🙂
Egentligen ska det inte vara någon skillnad mot att bara med färsk jäst men jag upplever att det blir bäst om man blandar torrjäst med mjölken och sockret, låter det stå i 5-10 minuter innan man fortsätter med receptet 🥰
Ska degen inte jäsa innan man kavlar ut den alltså? ☺️
Precis 🥰
Hej, är det nödvändigt att pensla med sockerlag på dessa bullar som du ofta gör på andra recept? Ser framemot att baka!
Hejhej! Nej 😊
Körde med mandelmassa på prov , väntar på jäsningen 🙌
Degen vart kanon !!
Hoppas att det smakade ❤️
Tack för denna😋Godaste vi någonsin ätit🥰
Åh, vad kul att ni gillade dem! Tack själv 🥰
Såg du använde tråd för att dela bullarna med, så smidigt. Vilken sorts tråd?
Hejhej, tandtråd utan mintsmak är perfekt att skära med 🤗
Hej! Vad använder du för bakmaskin? 😍
Hejhej! Ankarsrum ❤️
Hejhej ❤️
Tack för en underbar blogg.
Jag förstår inte riktigt hur jag ska göra för att forma bullarna. Jag hittar inte heller någon länk att titta på? Bullarna se fantastiska ut. 😋
Tack själv fina du! Tack för att du uppmärksammade detta, jag har nu uppdaterat videon så den syns. Du hittar en steg för steg video på min Instagram, här: https://www.instagram.com/reel/CXoERa3oQKO/ ❤️
Hej, länken till de glutenfria bullarna fungerarej, finns det på ett annat ställe?
Dom ser helt underbart goda ut, men hur gör man dom glutenfria?. Står att det ska gå. Och att man ska följa DETTA recept. Men det står inte alls hur man ska göra?.
Hej! Tack för att du uppmärksammade detta, det är nu uppdaterat! 🫶🏼
Är receptet på degen samma som de släta bullarna doppade i smör och socker? Bakade det flera gånger förra året och har nu googlat ihjäl mig utan att hitta dem🥲
Hej går det bra med brun farin strö?
Hej! Dessa ser helt fantastiska ut, måste bara prova! Hur blir det med smörbitarna om man knådar för hand, sprider det sig jämnt i degen eller finns det risk att det blir klumpar?
Hej, om jag har pärlsocker på bullarna och penslar med sockerlag efter bakningen i stället att ha smör och socker i efterhand, får jag frysa då?
Kan man grädda i varmluftsugn? I sådana fall, hur länge och i vilken temperatur?
Blev inte alls så bra 🙁 ! Ena plåten jäste knappt och dom såg vedervärdiga ut efter 12 min ugnen! och den andra plåten blev okej men formen på bullarna …jisses 😂😂! Smakmässigt bra!