Saftig citronkaka med glasyr

Saftig citronkaka med glasyr och mycket citron som bara smälter i munnen.

Receptet innehåller reklam för min långpanna

Hösten är verkligen citrusfrukternas säsong och det gör sig så bra i bakverk med sin härliga syrlighet som bryter mot det söta. En riktig favorit är denna saftiga citronkaka som innehåller massor av citron och bara smälter i munnen. Den bakas i långpanna för extra många bitar och är en perfekt kaka att frysa in om du alltid vill ha fika redo att ta fram hemma.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftig citronkaka med glasyr

Portioner: 24

Ingredienser

Citronkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl naturell yoghurt
1 dl neutral olja
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
saft & skal från 2 citroner
3 dl vetemjöl

Glasyr:
2,5 dl florsocker
2-3 msk citronsaft
rivet citronskal från 3 citroner att dekorera med.

Tips!

  • Gör glutenfri citronkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Yoghurten går bra att byta mot t. ex gräddfil eller annan syrlig och tjock mjölkprodukt.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Citronkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl naturell yoghurt
1 dl neutral olja
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
saft & skal från 2 citroner
3 dl vetemjöl

Glasyr:
2,5 dl florsocker
2-3 msk citronsaft
rivet citronskal från 3 citroner att dekorera med.

TIPS!

  • Gör glutenfri citronkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Yoghurten går bra att byta mot t. ex gräddfil eller annan syrlig och tjock mjölkprodukt.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 24 bitar saftig citronkaka med glasyr.

  1. Citronkaka: Sätt ugnen på 175 grader och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Tillsätt naturell yoghurt, olja och saft och skal från citronerna. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills kakans yta har fått lite färg och kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på glasyren.
  6. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en skål. Häll glasyren på kakan och bre ut den i ett jämnt lager. Garnera med rivet citronskal och servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet eller i frysen så fort glasyren stelnat.
Steg för steg

citronkaka

Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 24 bitar saftig citronkaka med glasyr.

  1. Citronkaka: Sätt ugnen på 175 grader och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Tillsätt naturell yoghurt, olja och saft och skal från citronerna. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills kakans yta har fått lite färg och kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på glasyren.
  6. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en skål. Häll glasyren på kakan och bre ut den i ett jämnt lager. Garnera med rivet citronskal och servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet eller i frysen så fort glasyren stelnat.

Dela receptet

3.2 9 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
28 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena Thelin
Lena Thelin
3 years ago

Oh vad gott det ser ut. Öppna upp i mun samling för kommande beov

Svetlana
Svetlana
3 years ago

Tack för receptet, Camilla! Det smakar verkligen gott och blir en av mina favorita kakor

Emelie
Emelie
3 years ago

Hej!
Tror du jag vågar byta ut äggen mot äggersättningspulver? 😬✊

Hannah
Hannah
3 years ago

Så gott!! Tog filmjölk istället för yoghurt men det blev jättebra ändå

Morteza Hosseini
Morteza Hosseini
2 years ago

Det va jätte gott torka och lätt 😍

Ella
Ella
2 years ago

Vilken olja hade du? Går det bra med rapsolja?

Charlotte
Charlotte
Svara till  camillahamid
2 years ago

Funkar olivolja? Kanske har för stark smak?

Maria
Maria
2 years ago

Florsockerglasyr kan känna lite ”hård”. Går det att trolla fram en variant på glasyr liknande kärleksmumsglasyr eller silviakakaglasyr? 😃

Josefina
Josefina
2 years ago

Hej! Provade detta recept idag för första gången! Men det gick inte så bra, jag kanske gjorde fel. När jag vände ner smeten i plåten såg jag att jag inte hade lyckas vända ner allt ordentligt, man ska ju vända försiktigt men det såg ut som att oljan hade separerats från ingredienserna. min sambo blandade smeten medan det var kvar i pannan och det blev bara 30 min i ugn och den blev rätt platt. Hur kan vi göra bättre inför nästa gång?

Fatima Ahmed
Fatima Ahmed
2 years ago

Går det bra att hälla smeten i en sockerkaksform?

Emma
Emma
2 years ago

Bakade denna igår och den blev helt fantastisk🙌. Bästa kakan jag ätit. Hade för lite youghurt så jag fick ta filmjölk och minskade därför något på citronen. Blev helt fantastiskt saftigt och gott utan att bli för sött. Kommer bakas igen! Tack😍

Åse Hägglund
Åse Hägglund
2 years ago

Hej, jättegod kaka men jag har problem med måttet på formen. Min långpanna är 44×35 vilket innebär att kakan blev väldigt tunn och glasyren
räckte därför inte till hela kakan. Om jag tar en mindre långpanna med måtten 25×35 blir kakan å andra sidan tjockare och hur gör jag då med värmen och tiden? Den blev väldigt fräsch och god och kommer absolut att baka igen. Tack för goda recept!

Johanna EA
Johanna EA
2 years ago

Ojoj, så smarrigt! Jag gjorde halv sats i liten form. Bytte ut yoghurten mot gräddfil och hade bara zest i kakan (tog dubbelt) och skippade citronsaften.

Toppade glasyren med kokosflakes. Vilk n succé! Tack för receptet!

Maria
Maria
2 years ago

Hej! Kan man byta ut olja mot smör? Vad för skillnad blir det?

Tess
Tess
2 years ago

Kan man grädda kakan i en rund form istället?

Sanna
1 year ago

Hej Camilla!
Tack för receptet, verkar som en magisk kaka för en citronälskare som jag! Tror du det funkar att använda creme fraiche istället för yoghurt?

Btw, apropå din fråga om saffran.. Brukar baka dina saffranscookies till min pappas födelsedag i april 😀 Han är mycket förtjust i dem 🙂

Halime
Halime
11 months ago

Hej! Jag undrar om man kan använda grekisk yoghurt om man inte har naturell yoghurt eller filmjölk? Kakan se såå god ut😊

Tips!

  • Gör glutenfri citronkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Yoghurten går bra att byta mot t. ex gräddfil eller annan syrlig och tjock mjölkprodukt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?