Jordgubbsbiskvier

Somriga jordgubbsbiskvier med seg mandelbotten, fluffig marängsmörkräm med jordgubbssmak, dekorerade med vit choklad.

Häromdagen var jag på självplock av jordgubbar i Marieberg och har längtat efter att baka med dem jordgubbarna. Första jordgubbsbaket med egenplockade jordgubbar blev dessa somriga jordgubbsbiskvier med seg mandelbotten, fluffig marängsmörkräm med jordgubbssmak, dekorerade med vit choklad. Fräscha och goda biskvier som bara smälter i munnen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
jordgubbsviskvier

Jordgubbsbiskvier

Portioner: 30

Ingredienser

Mandelbotten:
250 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 st äggvitor från stora ägg
Jordgubbsmarängsmörkräm:
500 g jordgubbar (färska eller frysta)
3 st äggvitor från stora ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
250 g mjukt, rumstempererat smör

Fyllning:
30 stycken små jordgubbar (färska)

Dekoration:
300 g vit choklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
100 g rubychoklad

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Mandelbotten:
250 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 st äggvitor från stora ägg
Jordgubbsmarängsmörkräm:
500 g jordgubbar (färska eller frysta)
3 st äggvitor från stora ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
250 g mjukt, rumstempererat smör

Fyllning:
30 stycken små jordgubbar (färska)

Dekoration:
300 g vit choklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
100 g rubychoklad

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel tills du får en slät smet. Alterntivt bara bryt ner mandelmassan i bunken till en köksassistent och vispa försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet på låg hastighet.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  5. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  6. Under tiden kan du göra marängsmörkrämen. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Sila puren genom en finmaskig sil för att bli av med eventuella bitar och frön. Ställ åt sidan.
  7. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  8. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  9. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter jordgubbspurén, lite i taget. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  10. Skär bort bladen på de små jordgubbarna som du ska ha i mitten på dina biskvier. Lägg en liten klick marängsmörkräm på den skurna sidan så att jordgubben stannar i mitten när du lägger den på biskvibotten.
  11. Spritsa eller bre ut fyllningen på varje biskvibotten runt jordgubben och ställ dem i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  12. Grovhacka den vita chokladen och smält försiktigt i microvågsugnen under 30 sekundersintervaller eller över ett vattenbad.
  13. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  14. Doppa varje biskvi i den vita chokladen. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du smälter ruby-chokladen på samma sätt som den vita chokladen. Ringla den på dina biskvier så fort den svalnat.
  15. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylskåpet.
Steg för steg

jordgubbsbiskvier

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel tills du får en slät smet. Alterntivt bara bryt ner mandelmassan i bunken till en köksassistent och vispa försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet på låg hastighet.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  5. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  6. Under tiden kan du göra marängsmörkrämen. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Sila puren genom en finmaskig sil för att bli av med eventuella bitar och frön. Ställ åt sidan.
  7. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  8. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  9. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter jordgubbspurén, lite i taget. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  10. Skär bort bladen på de små jordgubbarna som du ska ha i mitten på dina biskvier. Lägg en liten klick marängsmörkräm på den skurna sidan så att jordgubben stannar i mitten när du lägger den på biskvibotten.
  11. Spritsa eller bre ut fyllningen på varje biskvibotten runt jordgubben och ställ dem i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  12. Grovhacka den vita chokladen och smält försiktigt i microvågsugnen under 30 sekundersintervaller eller över ett vattenbad.
  13. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  14. Doppa varje biskvi i den vita chokladen. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du smälter ruby-chokladen på samma sätt som den vita chokladen. Ringla den på dina biskvier så fort den svalnat.
  15. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
23 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Evelina
Evelina
3 years ago

Hur länge håller de i kylen?❣️

Malin
Malin
3 years ago

Kan man frysa dessa biskvier?

Rakel
Rakel
Svara till  Malin
2 years ago

Ja det brukar jag göra😊

Mia
Mia
3 years ago

Hur länge håller dom efter man bakat i kylen?

Madeleine
Madeleine
3 years ago

Går dom att frysa?

Gun-Britt Rydell
Gun-Britt Rydell
3 years ago

Går det att frysa dessa biskvier

Angelikae@telia.com
3 years ago

Går det att frysa dem?

Elin
Elin
2 years ago

Alltså hur goda är dessa inte 🤩 älskar dom!
Dock brukar jag få göra om smörkrämen flera gånger då den brukar skära sig, trotts att jag gör exakt enligt recept.
Så vad tror du jag kan göra för fel 🤔

Malin
Malin
2 years ago

Går de att byta ut mandelmassan mot något annat för oss som är nötallergiker?

Helene
Helene
2 years ago

Hej! Smörkrämen Va perfekt ända till jorgubbsmixen åkte i. Då skar det sig😩
Vad va det som gick fel? Hade det gått att rädda?

Lina
Lina
2 years ago

Min första smörkräm blev ”smörsås”. Allt gick bra tills jag tillsatte jordgubbarna, då blev det rinnigt. Gjorde en ny med mycket mindre jordgubbar, som då inte heller var lika god..

Kerstin
Kerstin
2 years ago

Kan inte få marängsmörkrämen att bli tjock trots att jag gjort precis enligt receptet och marängen var stenhprd sen blev det bara tunt och skar sig när jag hade i smör och jordgubbspureen

Hanna Wihlborn
Hanna Wihlborn
2 years ago

Har nu provat göra bottnar efter detta receptet, de flöt ut och blev tunna som wellpapp. Vad skulle du rekommendera mig att ändra till nästa försök, för att kunna lyckas med bottnarna?

Christofer
Christofer
2 years ago

En video för detta recept är nog en bra idé med tanke på att flera stöter på samma problem med marängsmärkrämen.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?