Festlig och härligt färgglad strösseltårta med fluffiga vaniljbottnar, fyllda med lemon curd och blåbärsmousse.
Idag blir jag 29 år gammal! Jag älskar att bli äldre. Hela mitt liv har jag känt mig som en tant fångad i en ung människas kropp men ju äldre jag blir desto mer känns det som att mitt tant-sinne och min kropp blir mer synkade haha! Helt ärligt så tycker jag det är lite jobbigt med födelsedagar och försöker att hålla den till en “inte så speciell dag”. Däremot har jag genom åren varit dålig på att ta bilder på mig själv och ens baka en tårta för att fira mig själv så jag har börjat ha som vana att även fast jag inte firar så ska jag ta en bild med en tårta varje år. För att det är roligt att se tillbaka på.
Detta året blev tårtan en strösseltårta med fluffiga vaniljbottnar, lemon curd, blåbärsmousse, marängsmörkräm och en massa strössel såklart! En festlig tårta med fräscha smaker som gör en glad!
Tårtbotten:
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.
Författare: Camilla Hamid
Kan man smaksätta tårtbotten med vaniljsocker?
Absolut 😍
Grattis på fördelsedagen Camilla hoppas du får en underbar vecka för det förtjänar du!!
Grattis! ❤️ Ska baka denna tårta idag men istället för agar agar kan man ha gelatin blad? O hur mkt i såfall? Tack för att du finns o ger mig inspiration till att baka. 😍😘
Hejhej, tack 😍 förlåt för sent svar! Följ anvisningarna på förpackningen för bäst resultat <3
Kan man fördubbla ingredienserna och baka i en större kvadratisk form istället?
Det funkar utmärkt men då kan du behöva justera ugnstiden 🙂
Kan man använda gelatin istället agar?
Hejhej! Det går bra, följ anvisningarna på förpackningen för att få rätt resultat😊
Fyllningarna (blåbärsmousse och lemoncurd) smakade fantastiskt ihop och tårtan blev supergod! Marängsmörkrämen blev dock väldigt hård och torr efter endast några timmars förvaring av tårtan i kylskåpet, så den är nog godast att servera direkt.
Vad glad jag blir att du gillade smakkombinationen! Just tårtor täckta med smörkräm behöver tas ut ur kylskåpet någon timme innan servering så att smörkrämen är krämig och fin <3
Hej, tänkte försöka baka denna till 3årskalas, hur långt i förväg tror du att man kan baka? Håller den sig 1 dygn i kyl?
Hejhej! Den håller sig i kyl i upp till 4 dagar innan servering 🥰
Hej bästa camilla🤗Kan jag göra fyllningar maräng smör och blåbärmos till tårtbotten idag och lägga dessa fyllningar på tårtan imorgon?
Hej bästa camilla🤗Kan jag göra fyllningar maräng smör och blåbärmos till tårtbotten idag och lägga dessa fyllningar på tårtan imorgon?
Hejhej! Det går jättebra att göra fyllningarna i förväg. Marängsmörkrämen kommer dock att hårdna och behöver då bara vispas upp tills den blir krämig igen. 😊
Verkar supergott detta. Men tror du att det kan bli gott om jag skulle lägga till en botten gjord av maräng och sen bara ha ett tunnt lager smörkräm då jag vill täcka den med sugarpaste. Hehe konstig fråga kanske, men osäker på om det skulle bli för sött 😅
Hejhej, ursäkta sent svar. Testade du den kombinationen? Säg gärna till hur det blev! 🤗
Hej, bakade precis denna men tårtbotten reste sig inte i mitten, vad kan detta bero på?
Hejhej! Den ska inte resa sig i mitten utan resa sig så att hela botten är i en jämn nivå 🥰
Har du något annat tips på hur man kan smaksätta sin tårtbotten förutom med vaniljsocker?
Gjorde denna ifjol till min födelsedag (-strössel för hade inga hemma) och den blev supergod, tänkte göra samma i år, förhoppnigsvis märker ingen 🙂
Kul att du gillade den! 😍
Ska göra en Batman tårta med svart sockerpasta som sista lager på tårtan. Tror du det blir gott att använda allt av detta receptet förutom ”ytan” och byta ut det till sockerpasta?
Går det frysa denna tårtan?
Hejhej, det går bra ☺️
Hej! Kan man ha grädde istället för marängsmörkrämen?
Hejhej! Absolut 🥰
Satt igår och letade efter ett tårtrecept att baka med min snart 3åring och snubblade över detta. Jag är absolut ingen konditor och med en treåring i farten går det lätt fort och fel. Men wow!! Vilken jäkla tårta! Flera men enkla steg, och slutresultatet… Wow säger jag bara! Tack för ett toppenrecept! Nya födelsedagstårtan i vårat hem 🎉❤️
Tack snälla fina du, vad glad jag blir att det blev så lyckat 🫶🏼
Hittar inte länken till lemon curden
Hej, kan man göra något om blåbärsmoussen skär sig eller är det bara att börja om? Jag har nog vispat för hårt kanske. 😃
Åh, tror nog man behöver börja om. Lycka till! 🫶🏼