Så här gör du:
- Vit chokladfluff: Grovhacka den vita chokladen. Lägg det i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Smält ihop försiktigt på låg värme under omrörning tills det blivit en jämn smet. Häll upp fluffsmeten i en bunke av glas eller metall och låt stå i kylen i minst 4h, helst över natten.
- Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
- Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
- Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
- Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
- Marängskålar: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
- Spritsa eller klicka ut marängsmeten på en plåten. Grädda skålarna i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h.
- Vispa upp chokladfluffet med elvisp på låg hastighet direkt när du tagit ut det ur kylen.
- Fyll varje marängskål med lemon curd, sedan med vit chokladfluff och till sist färska frukter och bär!
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Skal sjokoladefluffen piskes opp før den brukes? ☺️
Yes det ska den 🙂
Skulle vilja veta hur man sätter ihop den 🤔 ska man vispa den vita chokladen med grädde sen?
Jag hade missat skriva ut ett steg! Fluffet ska vispas och sedan varvar man lemon curd och vispad chokladfluff 🙂
Hej Camilla !!
Detta såg så fint och gott ut , måste verkligen testa detta men blir lite orolig hur man gör marängskålarna ?
Det ska vara en botten på dem ?
Mvh Viktoria
Hejhej! Man spritsar ut dem, först en platta och sedan bygger man på med kanter men det går också bra att bara klicka ut smeten och sen gröpa ur som en liten skål med sked 🙂
Låter som en dröm, men behöver man inte vispa chokladfluffet alls?
Jo, det ska vispas 🙂
Det blir nyårsdesserten här! 😋 Hur kommer det sig att det ska vara glas eller metallskål till marängen? Fungerar det inte med plastbunke?
En fråga till.. vispgrädden ska alltså inte vispas innan den varit i kylen med chokladen?
I en plastbunke gömmer det sig lätt orenheter i eventuella skåror/svårt att få helt ren från fett vilket gör att marängen riskerar att inte bli fast 🙂
Ang grädden: precis, den ska vispas upp först EFTER att den svalnat i kylen med chokladen i 🙂
Hur gör jag om jag inte har eftervärme i ugnen? Slår jag av min sätts fläkten på tills den är kall.
Hejhej! Du kan stänga av ugnen som vanligt utan att öppna luckan och låta marängskålarna svalna där inne 🙂
Hej hur många gram äggvita är det man ska ha i?
Hejhej! 100 g 🙂
Du skriver att man kan förbereda alla steg. Fluffet, vispas upp innan man bygger ihop eller innan kylskåpet?
Kan man vispa upp fluffet och fylla skålarna i förväg eller bör man vispa upp det vid servering? Alternativt åtminstone vispa upp fluffet i förväg alla fall? Försöker få ihop logistiken på nyårsafton då dessa ska tas med till annan plats 🙂
Hej! Hur förvarar jag maränger a om jag gör dom 1-2 dagar i förväg?
Kan man även göra lemon curd’en dagen innan? 🙂
Hej! Du har ingen video när du gör detta recept?🤩
Hej! Jag ska iväg på nyår och då ha med mig denna efterrätt hade jag tänkt. Ser nu att man ska vispa chokladfluffet direkt när man tar ut det ur kylskåpet. Kan man då vispa det hemma för att sedan bygga ihop alla delar senare under kvällen?
😊
Hur förvarar man marängskålarna bäst om de görs dagen innan, i tätt slutande burk eller bara på bänken i köket? 🙂
Hur förvarar man marängen om man gör den dagen innan?
Kan man vispa upp chokladfluffet dagen innan servering? Vi ska nämligen ut i skogen och fira nyår så kommer inte ha någon elvisp där 😅
Hur försvarar man marrängskålarna om man gör dom dagen innan? I rumstemperatur? Isf ska man ha plast över eller hur förvarar man dom i rumstemperatur? Blir marängen något ”sämre”/mindre crunchig om man gör den dagen innan så det är mer fördelaktigt att göra den samma dag? 🤔
Ser ut som en riktig nyårsafton! Hur förvarar jag marängen om den görs i förväg? Ska de förslutas i burk/påse eller endast förvaras framme i rumstemperatur?😊
Hej! Ser magiskt ut 🤩 hur lång tid innan kan kan bygga ihop den? Eller får man köra à la minute?
Jag undrar om detta blir vanliga marängskålar eller just pavlova? Alltså med mjuk marängfluff inuti som det är med pavlova eller är det krispig hård maräng rakt igenom?
Hej!
Först och främst vill jag tacka för alla goda och fina recept.
Min fråga till dig är om man redan har en burk med lemoncurd köpt i affären och vill använda den. Ska jag bara använda den som den är eller blanda ut den med något?
Mvh Emilyn
Tack själv fina du! Du kan använda den färdigköpta rakt av 🥰
Hej! Kan lemoncurden göras dagen innan? ☺️
Hejhej! Förlåt för sent svar, det går jättebra <3
Hej, ungefär hur stora ska marängskålarna vara i diameter och höjd?
Hejhej! 5 cm i diameter och ca 5 cm i höjd 🙂
Hej! Ser smarrigt ut! Detta blir nyårsdessert! Har gjort chokladfluffen. Kan man göra lemoncurden också dagen innan? Hur är det med marängen? Göra den bäst morgonen före servering? Mvh Emelie
hejhej! Du kan göra allting dagen innan 🙂
Hej igen, några av mina skålar liksom ramlar ihop på en sidan. Vad kan det bero på? Ser också att dina är helt vita. Mina är lite ljusbruna redan efter 45 min. Är det för varmt?
Hej!
Hur förvarar man bäst marängen tills imorgon? Plåtburk? Tät plastburk? 🤷♀️
Hur förvarar man bäst marängskålarna över natten? 🙂
Går att göra maräng palova en dag innan sen dagen efter fyllningen
Jag har förberett allt idag så att det bara är att sätta ihop det imorrn. Tror tom att det är bra.
Tack för svaret 😘
Detta blir nyårsefterrätten! Undrar dock hur långt innan de ska serveras man kan bygga ihop dem? Eller om det är bäst att göra det direkt inför servering?
Måste man ha florsocker? Vad gör det med marängen?
Du kan skippa det men då riskerar marängen att falla ihop/sjunka ihop i ugnen och blir inte lika seg inuti 🙂
Gjorde dessa till nyår och fick bra betyg av alla. Riktigt goda med en bra blandning av söt och syrligt. Jag valde att ha passionsfrukt på toppen, smarrigt! 🙂
Hej! Kan man använda en annan choklad tillexempel mörk eller mjölk choklad? 🙂
Hej! Ursäkta sent svar, det går att välja vilket som 💕
Ska göra dom här till min killes 18 årsdag men jag undrar bästa sättet att förvara marängerna på? Kyl? Rumstemperatur?
Hej Camilla, kan man ha den vita chokladfluffen i tårtor?
Hej,
Undrar varför vissa av dina pavlova recept inehåller maizena? vad blir skillnaden?
Vill gärna ha så mycket seghet som möjligt 🙂
Tack!
hej jag skulle vilja göra detta recept för 10 personer.
Hur mycket av varje ingrediens behöver jag för att göra 10st
Hej Camilla, om man vill göra för 4 personer, hur gör man då? 🙂
Hejhej, antingen kan du halvera receptet och använda dig av flytande äggvita och äggula på flaska för att få till mängden, eller så kan du baka av 8 st och spara marängerna som blir över, svalt i en lufttät burk 🥰